Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

A eșuat contraofensiva ucrainenilor? Răspunsul dat de șeful Statului Major General american

Ucrainenii continuă să facă progrese reduse în contraofensiva pe care o desfășoară, însă mai e cale lungă până să reușească să scape de invadatorii ruși. Șeful Statului Major General al SUA, generalul Mark Milley, a fost întrebat dacă această contraofensivă a eșuat, așa cum susțin unii observatori. Însă Milley susține că Ucraina încă dispune de "o forţă de atac importantă".

Ucrainenii au penetrat linia de apărare a rușilor în câteva locuri

"Eu cred că ei o fac destul de consistent de vara trecută. În timpul iernii au fost multe lupte, dar nu prea multă mișcare. Iar această ofensivă, deși mai lentă decât era plănuit, a fost stabilă și ei au făcut progrese stabile în diferite linii ale frontului. Au dus lupte grele în Bahmut, în Donețk, în Zaporojie, spre Melitopol și Mariupol. Progresele sunt stabile.

Am spus în urmă cu câteva luni că va fi o chestiune de durată, dificilă și sângeroasă, pentru că natura acestei lupte și tipul de defensivă pe care rușii o au și capabilitățile ucrainenilor duc la o luptă dificilă și lungă. Însă ucrainenii fac asta de mult timp, mai au multă putere de luptă, nu și-au epuizat forțele, iar vremea e suficientă să le permită să continue să obțină acest progres stabil.

Ei nu au eșuat. Știu că unii comentatori afirmă că această contraofensivă a eșuat. Dar nu a eșuat. Cel puțin, au realizat succese parțiale, deja au străpuns câteva din aceste linii ale rușilor. Și mai au timp să o facă, așa că o să vedem unde duce totul. Însă ucrainenii au demonstrat o capacitate incredibilă, curaj, rezistență, duritate. O fac lent, dar stabil și caută soluții printr-o defensivă foarte bună a rușilor", a spus generalul Mark Miley, potrivit CNN.

Pe teritoriul Ucrainei sunt peste 200.000 de militari ruși

"În acest moment, sunt peste 200.000 de trupe rusești în zonele ocupate din Ucraina. Această ofensivă, deși semnificativă, are obiective tactice și operaționale care sunt limitate, în sensul că, chiar dacă o să fie complet îndeplinite, nu vor putea să dea afară toți rușii, ceea ce reprezintă obiectivul stategic mai larg al președintelui Zelenski. Va dura mult timp să facă asta, va necesita un efort foarte semnificativ, care va necesita un timp considerabil.

Nu știu să spun exact cât timp va dura, pentru că într-un război se întâmplă multe, sunt ofensive și contraofensive, poate apărea un colaps general, pot fi esacaladări și multe lucruri se pot întâmpla în viitor. Dar pot să vă spun că va dura o perioadă semnificativă pentru a-i da afară, din punct de vedere militar, pe toți cei peste 200.000 de soldați ruși. Este un standard foarte ridicat și va necesita foarte mult timp", a precizat Mark Milley.

Între timp, ucrainenii au raportat recucerirea a încă unui sat din est, Klishchiivka, aflat la 9 km sud de Bahmut. Este a doua localitate recucerită în trei zile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE