Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cel mai recent medicament pentru pierderea în greutate, aprobat de FDA. Ce este Zepbound, cât costă și cum se administrează

Autoritățile sanitare americane au aprobat un nou medicament contra obezității. Tratamentul va fi comercializat sub denumirea de Zepbound în Statele Unite.

Acesta va fi administrat prin injecție, o dată pe săptămână. Molecula folosită a fost deja aprobată pentru tratarea diabetului.

Medicii au prescris-o însă destul de des pentru pierderea în greutate și s-a deovedit eficace. Medicamentul este cel mai recent apărut pe o piață care a devenit foarte importantă pentru industria farmaceutică. În SUA, cel puțin 100 de milioane de adulți și circa 15 milioane de copii sunt considerați obezi.

Cât va costa medicamentul

Zepbound va fi listat la 1.059,87 dolari pe lună, potrivit Lilly. Acest lucru se compară cu o listă de 1.349 de dolari pe ambalaj pentru Wegovy, medicamentul pentru pierderea în greutate extrem de popular al Novo Nordisk. Novo a fost nevoit să limiteze numărul de pacienți care pot primi tratamentul din cauza constrângerilor de aprovizionare.

Damien Conover, analist la Morningstar, a declarat că, în ciuda prețului de listă mai mic decât cel al Wegovy, ceea ce contează cu adevărat sunt prețurile nete după reducere negociate de managerii de beneficii farmaceutice.

Prețul net al lui Wegovy este cuprins între 700 și 900 de dolari pe lună, potrivit ghidului pentru angajatori al consultantului în beneficii de sănătate Aon privind modul de gestionare a costurilor medicamentelor pentru scăderea în greutate.

Novo Nordisk urmează, de asemenea, să prezinte noi date privind bolile cardiometabolice, inclusiv rezultatele studiului său SELECT, în cadrul sesiunilor științifice anuale ale Asociației Americane a Inimii, în perioada 11-13 noiembrie. Datele ar putea ajuta la împingerea Wegovy dincolo de imaginea sa de medicament pentru stilul de viață în rândul plătitorilor.

Cu toate acestea, a spus Conover, aprobarea Zepbound "pregătește medicamentul pentru a fi unul dintre cele mai bine vândute medicamente din toate timpurile".

Zepbound nu se va afla pe formularele de acoperire a asigurărilor din SUA la începutul anului 2024, dar acest lucru se va intensifica pe parcursul anului, a declarat Lilly.

Acțiunile Eli Lilly au urcat cu 67% în 2023, înainte de aprobarea Zepbound, ceea ce a făcut-o cea mai valoroasă companie de sănătate cotată la bursă la nivel mondial. Chiar dacă aprobarea a fost așteptată pe scară largă, acțiunile Lilly au crescut miercuri cu peste 3%.

Autoritățile de reglementare din SUA și Marea Britanie au aprobat medicamentul Lilly pentru a fi utilizat de către adulții cu un indice de masă corporală (IMC - o măsură a greutății în funcție de înălțime - de cel puțin 30, sau un IMC de 27 sau mai mult dacă pacientul are și o altă problemă de sănătate legată de greutate, cum ar fi bolile de inimă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE