Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proiect: Educație nutrițională în școli. Disciplina ar putea fi predată elevilor de gimnaziu

Copiii ar putea fi învățați la școală cum să mănânce sănătos. Vicepreședintele Agenției Naționale pentru Sport a propus ministerului Educației introducerea educației nutriționale în școli fie ca materie de sine stătătoare, fie ca modul în cadrul orelor de sport. Părinții privesc cu ochi buni inițiativa și spun că un astfel de curs ar fi binevenit, în contextul în care România se află pe un loc rușinos în ceea ce privește obezitatea infantilă. 

Sofia face parte din generația copiilor care preferă junk-food-ul în locul mâncărurilor preparate în casă. Și la fel ca ea, sunt mulți alți copii. O spune chiar ultimul raport publicat de Organizația Mondială a Sănătății, care arată că, aproximativ 30% dintre copiii români cu vârsta cuprinsă între șapte și nouă ani sunt supraponderali.  

”Eu am probleme cu nepoții mei, că mancarea gătită în casă nu e așa bună ca cea comandată”, a menționat Bunica Sofiei. 

La cei 13 ani ai săi, Alex poate să facă diferența între mâncarea sănătoasă și cea care i-ar putea face rău. La fel și fratele său, Ciprian care este cu doi ani mai mic. Cu toate acestea, tentația fast-food-ului rămâne.  

Alex: ”Ține și de viitor ce mananci acum. Te poate afecta mult.”

Reporter: ”De regula, la școala cu ce pleci?”

Alex: ”Un sandvis și o dată pe săptămână îmi mai iau chipsuri.”

Vicepreședintele Agenției Naționale pentru Sport, Gabriel Toncean, a anunțat că va depune un proiect de introducere a educației nutriționale în școli. El propune fie o materie de sine stătătoare, fie un modul în cadrul orelor de sport pe această temă și spune că a discutat despre proiect și cu ministrul Educației, Ligia Deca.

Disciplina ar putea fi predată elevilor de gimnaziu și are ca principal scop reducerea obezității în rândul copiilor și tinerilor.

"Din păcate, tinerii noștri practică sportul rar și adoptă adesea obiceiuri alimentare deficitare. Suntem în topul țărilor cu rate alarmante de obezitate infantilă, ceea ce reprezintă o problemă gravă pentru generația viitoare.

Am discutat deja aceste aspecte cu Ministrul Educației, doamna Ligia Deca, și cu Secretarul de Stat din Ministerul Educației, domnul Kallos Zoltan, mai ales că, în calitate de Vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Sport, am inițiat o dezbatere publică amplă cu privire la viitorul și direcțiile de dezvoltare a sportului românesc.

Din cauza stilului de viață al copiilor din România, a creșterii alarmante a obezității infantile și a factorilor sociali implicați, a sedentarismului și consumului de alimente procesate, consider că este absolut necesară introducerea unei discipline noi de educație nutrițională în școli, cel puțin la nivel gimnazial, pentru clasele V-VIII. Această disciplină, indiferent de cum se va numi, va avea ca scop să îi învețe pe copii să se hrănească corect și să adopte un stil de viață sănătos", a scris Gabriel Toncean pe Facebook.

Educația nutrițională în școli, materie de sine stătătoare sau suport pentru orele de sport

Vicepreședintele Agenției Naționale pentru Sport a explicat pentru Euronews România în ce va consta proiectul de lege și cum ar putea fi pus în practică în școli.

Gabriel Toncean,vicepreședinte Agenția Națională pentru Sport: ”Primii pași trebuie făcuți de acasă, de ei. Pentru că am și calitatea de părinte înainte de inițiator al acestui proiect și copiii de obicei fac ceea ce văd acasă. Copiii mei, de exemplu, văd acasă un stil de viață sănătos, văd mișcare, alimentație sănătoasă și se conformează și procedează la fel.” 

”Nu am fost un părinte care să-i încurajeze în aceasta direcție, dar în cercul lor de prieteni, deoarece sunt alți copii care merg la fast food și ei merg odată cu acești copii, unde am observat că ei acolo socializează”, spune un părinte. 

Vicepreședintele Agenției Naționale pentru Sport a discutat deja cu ministrul Educației despre propunerea sa. Astfel, educația nutrițională ar putea fi o materie de sine stătătoare  sau un modul în cadrul orelor de sport. 

Gabriel Toncean,vicepreședinte Agenția Națională pentru Sport: ”Am avut o discuție cu doamna ministru, chiar și dânsa și-a arătat totalmente disponibilitatea și dorința de a schimba ceva în acest sens. Sigur rămâne ca Ministerul Educației prin specialiștii pe care îi au să să vadă exact modalitatea și locul unde și va avea după această educație nutrițională, ceea ce important este ca ea să fie introdusă în cel mai scurt timp.” 

”În școli ar trebui să fie o educație, ar trebui să fie o materie pe tema aceasta. Nu știu cât de deschiși suntem noi, pentru că noi, ca români avem tradiția asta să mâncăm și să facem”, spune o mămică. 

Din 2016, avem peste 41 milioane de copii supraponderali cu vârsta de sub cinci ani, atrag atenția specialiștii. Și tot ei spun că, există mai mulți factori care duc la obezitate. 

Ioana Constantinescu, psiholog clinician: ”Unii copii mananca compulsiv ca sa facă față stresului, anxietatii cu care se confruntă zi de zi. Oamenii din comunitățile cu resurse limitate care au acces restrâns la supermarket-uri și magazine care cumpară alimente ieftine, o caliate joasă. Persoane care nu pot să cumpere cu ușurință fructe, legume, carne proaspătă.”

Disciplina ar putea fi predată elevilor de gimnaziu și are ca principal scop reducerea obezității în rândul copiilor și tinerilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE