Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sănătatea și educația, domeniile care pierd prin aprobarea noului PNRR, mai mic cu două miliarde de euro

Comisia Europeană a aprobat modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență cerut de România și a fost eliminat plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii. Motivul diminuării cu aproape 2,1 miliarde de euro este că țara noastră a înregistrat o creștere economică peste așteptări.

"Alocarea PNRR este, în prezent, de 28,5 miliarde euro (14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi, 13,6 miliarde euro sub formă de granturi) şi acoperă 66 de reforme şi 111 investiţii", a precizat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, într-un comunicat de presă.

Guvernul se bucură, totuși, că a scăpat de pragul de 9,4% din PIB pentru pensii

Sănătatea și educația, afectate de diminuarea PNRR

Sănătatea și educația sunt printre cele mai afectate domenii după modificarea PNRR. Cea mai mare sumă la care guvernanții au renunțat este cea de la investițiile în sănătate, peste 700 de milioane de euro, care ar fi trebuit să fie folosite pentru nu mai puțin de șase spitale.

Este vorba atât despre construcția de corpuri noi, cât și despre dotări și echipamente în aparatură medicală. Sunt ase spitale sau secții noi care pierd finanțarea.

De exemplu, noua locație a spitalului de urgență Profesor Doctor Dimitrie Gerota, din capitală, care pierde 200.000 de euro din PNRR. Finanțarea este pierdută și de spitalul de boli infecțioase din Brașov, 100.000 de euro pentru construcția acestei unități medicale.

  • Atunci când guvernul a trimis aceste modificări la Bruxelles, preciza că proiectele au un risc ridicat de nerealizare.

Știm că, cel puțin la Constanța, autoritățile județene le-au transmis colegilor noștri că nu înțeleg de ce această secție pentru sănătatea mamei și copiliului a fost trecută pe lista neagră, din moment ce proiectul era deja depus și ar fi fost o chestiune de zile până ar fi trebuit să fie semnat acest contract.

Ministrul Sănătății spune că proiectele vor fi realizate din altă sursă de finanțare

Alexandru Rafila: "Vom continua toate acele spitale. Mai mult, eu sunt convins că, în urma licitațiilor care se vor face, - costurile estimate inițial probabil că în general sunt mai mari - nu pierdem niciun spital din PNRR. Hotărârea de guvern spune că finanțarea se va face din PNRR, din fonduri bugetare și din alte surse, care pot reprezenta împrumuturi, de exemplu, de la Banca Europeană de Investiții."

Prin modificarea acestui plan, se taie 270 de milioane de euro de la împăduriri, precum și 80 milioane de milioane din cele 103 milioane dedicate educației. Este diminuat așadar numărul de școli ce vor beneficia de fonduri pentru combaterea abandonului școlar. Trebuie precizat că România, anul trecut, s-a situat în fruntea clasamentului european privind abandonul școlar, cu o rată de 15,6%, în cazul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani.

Capitolul REpowerEU cuprinde două reforme și șapte investiții pentru accelerarea producției de energie verde, pentru recalificarea forței de muncă în generarea de energie verde și pentru creșterea eficienței energetice a caselor noastre. Vorbim de 1,4 miliarde de euro pe care țara noastră ne primește suplimentar și de fonduri nerambursabile pentru toate aceste proiecte.

Opoziția atrage atenția că, în realitate, vom primi 940 de milioane de euro, pentru că 460 de milioane sunt doar mutate din componenta a șasea a PNRR-ului inițial.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE