Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comisia Europeană a aprobat modificarea PNRR. A fost eliminat plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii

Comisia Europeană a aprobat modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență a României. Astfel, a fost eliminat plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii.

Modificarea PNRR, aprobată de Comisia Europeană

Bugetul alocat pentru țara noastră a fost diminuat la aproape 30 de miliarde de euro pentru că am înregistrat o creștere economică peste așteptări. România a fost nevoită să renunțe la două miliarde de euro din planul inițial.

"Alocarea PNRR este, în prezent, de 28,5 miliarde euro (14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi, 13,6 miliarde euro sub formă de granturi) şi acoperă 66 de reforme şi 111 investiţii", a precizat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, într-un comunicat de presă.

Guvernul a tăiat peste 700 de milioane de euro nerambursabile pentru spitale noi. În noul PNRR a fost inclus și capitolul REpowerEU, în valoare de 1,4 miliarde de euro, capitol prin care România trebuie să accelereze tranziția către energia verde.

Țara noastră a încasat, până acum, 9 miliarde de euro prin intermediul PNRR, dar suma investită este mai mică de un miliard de euro. Guvernul s-a angajat să depună a treie cerere de plată până la finalul acestui an.

  • Bugetul total din PNRR a fost redus de la 29,18 miliarde de euro la 28,5 miliarde. Până acum au fost încasate 9,06 miliarde de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE