Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul taie lista de cheltuieli a primăriilor. Edilii, nemulțumiți de măsuri

La final de an, Guvernul temperează entuziasmul primăriilor pentru cheltuieli. Noua ordonanță adoptată vineri prevede o serie de măsuri drastice printre care limitarea cheltuielilor făcute de primării pentru festivaluri, concerte, și blocarea investițiilor din bugetul local. Executivul speră astfel să facă economii de 22 miliarde de lei până la finele acestui an. Edilii sunt nemulțumiți și vorbesc despre încălcarea principiului autonomiei locale.

Noua ordonanță prevede plafonarea cheltuielilor administrațiilor locale din lunile noiembrie și decembrie la media primelor 10 luni din 2023. Totul pentru că deficitul bugetar, prevăzut la începutul anului la 4,4% ar putea crește cu 1,3%.

Marcel Ciolacu, premierul României: ”Statul trebuie să fie primul care face economii, de aceea limităm și reducem cheltuielile bugetare până la sfârșitul acestui an. Trebuie să ținem deficitul sub control, să nu punem în pericol fondurile europene sau PNRR.”

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: ”De aceasta data nu mai avem in vedere masuri fiscal bugetare care sa afecteze contribuabilii si de aceasta data statul face aceste eforturi.”

Ce părere au edilii?

De cealaltă parte, edilii spun că această măsură nu va ține deficitul bugetar sub control.

Allen Coliban, primarul municipiului Brașov: ”Să spui să vii să vorbești în fața țării despre acoperirea deficitului din banii pe care primăriile îi cheltuie pe hârtie igienică este halucinant. Nu, nu există pic de responsabilitate în felul în care a fost gestionată această ordonanță.”

Pentru cheltuielile cu serviciile medicale, de învățământ și proiectele finanțate din fonduri europene nu se va aplica noul act normativ. Investițiile locale vor fi însă blocate. 

Allen Coliban, primarul municipiului Brașov: ”Practic stăm cu banii în pușculiță până în ianuarie și nu mai plătim facturi. Problema nu este atât pe contractele antamate, ci pe toate procedurile care sunt în curs și care ajungând la final, nu vom putea să mai semnăm contracte.”

Mihai Chirica, primarul municipiului Iași: ”Poveste care a scăpat din atenția celor care au întocmit proiectul de ordonanță de urgență este cum se închid arieratele, pentru că în momentul de față sunt facturi emise pentru acest tip de cheltuieli care devin interzise și care au obligații de plată scadente și care vor trebui închise, că altfel avem arierate. Nu faci decât să rostogolești o gaură, ca să spun așa, pe care o transferi în anul care urmează.”

Ordonanța nu se atinge de petrecerile de Crăciun și Revelion sau de zilele oficiale ale localităților, organizate de Primărie. Însă festivalurile, concertele, evenimentele tematice sau sportive nu vor fi finanțate din bani publici. 

Radu Mihaiu, primar Sector 4: ”Aceste târguri de final de an se pot face dacă au fost contractate dinainte. Dacă n-au fost contractate dinainte, da, nu se mai pot face. Primarii care și-au construit bugetele pe investiții sunt pur și simplu acum într-o situație fără precedent. Ultimele plăți se fac de-abia după recepție, după verificări, și se fac la final de an.”

Afectate vor fi și acele categorii profesionale care în prezent primesc eșalonat de la bugetul de stat sumele prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea lor. Este aici cazul magistraților care au reușit  să obțină în instanță astfel de sume. Plata lor se amână pentru anul viitor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE