Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Gabriela Firea îl acuză pe Nicușor Dan că a tăiat ajutorul de căsătorie. „Peste 7.000 de familii aşteaptă să primească banii”

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, îl acuză pe actualul primar general Nicușor Dan că a oprit plata ajutorului pentru tinerii căsătoriți. Fostul edil al Capitalei susține că sunt afectate 7.000 de familii tinere care au depus actele pentru a obține acești bani.

”Încă o dovadă, dacă mai era nevoie, a bătăii de joc din Noul Bucureşti! Peste 7.000 de familii tinere aşteaptă ajutorul de căsătorie de la Primăria Capitalei. Nicuşor Dan a oprit plăţile, încălcând hotărârea consiliului general care obligă instituţia să ofere acest sprijin. Încă o dată, actualul primar general îşi face propriile legi”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

Firea a amintit că, în 2017, pe când conducea Primăria Capitalei, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, la propunerea sa, un sprijin în valoare de 1.500 de lei pentru fiecare cuplu aflat la început de drum, imediat după căsătorie. Fostul edil a precizat că până la alegerile din 2020, aproape 22.000 de tineri au primit acest stimulent pentru constituirea familiei.

Gabriela Firea îl acuză pe Nicușor Dan că a tăiat ajutorul de căsătorie. ”Consideră şi acest ajutor o pomană necuvenită”

”La conducerea Bucureştiului a ajuns, însă, Nicuşor Dan şi totul s-a oprit. De aproape doi ani, tinerii căsătoriţi nu au mai primit un leu. În total, peste 7.000 de familii aşteaptă să primească banii, după ce au depus dosarul la Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucureşti.

Nicuşor Dan consideră şi acest ajutor o pomană necuvenită. Fără explicaţii, a dat ordin să fie oprite plăţile şi aşa s-a ajuns la acest număr record de dosare restante. O ilegalitate, atât timp cât hotărârea din 2017 este încă în vigoare, dar nu este prima decizia în bătaie de joc luată de actualul primar general. Sunt aproape 10 milioane de lei care trebuie plătite, iar pentru bugetul Capitalei nu este un capăt de ţară. În plus, oricând primăria poate fi acţionată în instanţa pentru neplată şi va pierde cu brio orice proces”, susţine fostul primar al Capitalei.

Gabriela Firea, în prezent ministru al Familiei, a afirmat, în mod ironic, că se așteaptă ca Nicușor Dan să dea vina pe ea privind neplata acestui stimulent.

”Mă face să râd. Da, e vina mea şi a vechiului consiliu general că tinerele familii din Bucuresti trebuie ajutate cu 1.500 de lei după căsătorie. Mă bucur că am făcut acest demers şi că am ajutat mii de tineri pentru care această sumă reprezintă o jumătate, poate chiar un salariu întreg.

La fel mă aştept ca actualul primar general să spună că acum, din poziţia de ministru, să ajut astfel toţi tinerii din România. Am făcut-o deja, aşa că Nicuşor Dan mai bine şi-ar respecta atribuţiile şi obligaţiile funcţiei pe care o ocupă vremelnic. Cât despre toate celelalte proiecte pentru tineri pe care le-a sistat…vă scriu curând”, mai scrie Gabriela Firea.

Nicușor Dan îi răspunde Gabrielei Firea: ”Ne-a lăsat un buget cocoşat de datorii”

De cealaltă parte, Nicușor Dan preciza în iunie că o invită pe Gabriela Firea, „ministru al Familiei şi lider important în PSD, să lanseze la nivel naţional, cu bani de la Guvern, stimulentul financiar pentru constituirea familiilor, cu acelaşi cuantum de la nivelul Capitalei”.

”Am primit o solicitare din partea prefectului Capitalei pentru a răspunde unei adrese de la Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, condus de Gabriela Firea, cu privire la stimulentul financiar pentru constituirea familiilor în plan local, adică pentru tinerii bucureşteni care se căsătoresc.

În cazul în care fostul primar şi actualul ministru a uitat, îi reamintesc că ne-a lăsat un buget cocoşat de datorii şi că ne-a luat un an de zile ca să stabilizăm cât de cât primăria, eşalonând, reeşalonând şi plătind aceste datorii. Banii pentru acest stimulent, cât şi pentru alte proiecte sociale, au fost cheltuiţi în avans de Gabriela Firea într-o orgie de târguri, festivaluri şi reclame din banii primăriei, lăsându-ne în imposibilitatea de a finanţa astfel de proiecte sociale, oricât ne-am fi dorit”, a precizat Nicuşor Dan, într-un mesaj publicat pe Facebook.

Nu este prima oară când Gabriela Firea îl critică în termeni duri pe Nicușor Dan. Prim-vicepreședintele PSD a afirmat că ”Bucureștiul are nevoie de un colac de salvare” iar ”Capitala este abandonată de falșii salvatori și toate proiectele majore sunt blocate”.

”Singurii vinovați pentru cum a ajuns Capitala României sunt Nicușor Dan, USR București, PNL București și să nu uităm de Ludovic Orban, omul politic rămas doar amintire tristă”, a scris Firea pe 18 august, tot pe Facebook.

Ajutoare pentru tinerii căsătoriți

Potrivit Legii 396/2006, primarii sunt obligaţi să acorde tinerilor aflaţi la prima căsătorie un ajutor financiar în valoare de 200 de euro, începând cu 1 ianuarie 2007. Cei 200 de euro se acordă pe bază de cerere, însoţită de declaraţiile pe propria răspundere ale soţilor, potrivit cărora fiecare dintre aceştia se află la prima căsătorie.

În schimb, o primărie din Timiș oferă un dar de nuntă și de botez în valoare de 2.500 de lei. Este vorba despre localitatea Săcălaz, care investește pentru a încuraja natalitatea.

De asemenea, comuna Dobroești din Ilfov acordă un stimulent financiar este în valoare de 2.000 lei net/familie, pentru tinerii care se căsătoresc. Suma se va plăti prin tichete cu valoare și doar în lipsa acestora prin virament bancar.

Primăria Slatina acordă un sprijin la constituirea familiei în valoare de 1.000 de lei.

În București sau Timișoara, astfel de ajutoare au dispărut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE