Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Salarii mărite doar pe hârtie. Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară se plâng că majorare nu se va simți în portofele

Salariul minim brut va crește în construcții, agricultură și industria alimentară, dar angajații nu vor simți această majorare și în portofel.

Practic, Guvernul mărește artificial salariul brut pentru ca angajații să primească același salariu net de la 1 noiembrie, când vor dispărea facilitățile fiscale.

Primul pachetul de măsuri fiscale, care introduce plata contribuției la sănătate pentru muncitorii din cele trei domenii, este la promulgare, la președintele Klaus Iohannis. Guvernul pregătește deja un al doilea pachet de măsuri pentru reducerea cheltuielilor.

Potrivit Ordonanței de Urgență date Guvern, de la 1 noiembrie, salariul minim brut în domeniul construcțiilor va crește de la 4000 de lei la 4582 de lei. Iar în agricultură și industria alimentară, va ajunge de la 3.000 de lei la 3436 lei. Angajații din aceste domenii nu vor vedea niciun leu în plus în ziua de salariu.

Angajații din cele trei sectoare ar fi rămas cu mai puțini bani în mână, dacă Guvernul nu ar fi crescut salariul brut.

Asta pentru că pachetul de măsuri fiscale inițiat de Executiv prevede scoaterea facilităților fiscale pentru toți angajații din construcții, agricultură și industria alimentară.

Aceștia ar fi trebuit să achite contribuția la sănătate, după ce legea ar fi fost publicată în Monitorul Oficial.

Pachetul-mamut de măsuri fiscale a trecut de Curtea Constituțională și acum se află la președintele Klaus Iohannis la promulgare. Între timp, Guvernul pregătește un al doilea pachet care vizează tăierea cheltuielor , in special cele ale autoritatilor loale.

Spre exemplu, vor fi interzise concertele, festivalurile și evenimentele sportive organizate din banii primăriilor. Totuși, autoritățile locale vor putea organiza zilele comunei sau orașului și concertele de revelion.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE