Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Încep plățile pentru venitul minim de incluziune. Pentru ce se acordă sprijinul financiar și cine sunt beneficiarii

Venitul minim de incluziune este sprijinul financiar acordat de stat pentru a asigura nivelul de trai minimal, pentru familiile și persoanele singure aflate în situația de dificultate. Acesta înlocuiește ajutorul social şi alocaţia pentru susţinerea familiei și a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

20/02/2024 , 09:14

Încep plățile pentru beneficiarii venitului minim de incluziune

Ministerul Muncii a anunțat marți că începe plățile pentru cei 209.856 de beneficiari ai venitului minim de incluziune (VMI).

Calendarul plăților pentru beneficiarii înregistrați până acum (familii și persoane singure) este:

  • pe 𝟮𝟬 𝗳𝗲𝗯𝗿𝘂𝗮𝗿𝗶𝗲 𝘀𝗲 𝗮𝗹𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁𝗲𝗮𝘇𝗮̆ 𝗰𝗼𝗻𝘁𝘂𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗰𝗲𝗶 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗮𝘂 𝗼𝗽𝘁𝗮𝘁 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗶̂𝗻𝗰𝗮𝘀𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗩𝗠𝗜 𝗽𝗲 𝗰𝗮𝗿𝗱;
  • 𝗶̂𝗻𝘁𝗿𝗲 𝟮𝟮 𝗳𝗲𝗯𝗿𝘂𝗮𝗿𝗶𝗲 𝘀̦𝗶 𝘂𝗹𝘁𝗶𝗺𝗮 𝘇𝗶 𝗮 𝗹𝘂𝗻𝗶𝗶 𝘀𝗲 𝗮𝘀𝗶𝗴𝘂𝗿𝗮̆ 𝗽𝗹𝗮𝘁𝗮 𝗽𝗿𝗶𝗻 𝗺𝗮𝗻𝗱𝗮𝘁 𝗽𝗼𝘀̦𝘁𝗮𝗹, 𝗰𝗼𝗻𝗳𝗼𝗿𝗺 𝗰𝗼𝗻𝘃𝗲𝗻𝘁̦𝗶𝗲𝗶 𝗶̂𝗻𝗰𝗵𝗲𝗶𝗮𝘁𝗲 𝗰𝘂 𝗣𝗼𝘀̦𝘁𝗮 𝗥𝗼𝗺𝗮̂𝗻𝗮̆

”VMI reprezintă un program de asistență socială, creat pentru a ajuta persoanele și familiile aflate în situații vulnerabile să depășească mai ușor obstacolele financiare pe care le întâmpină. Încurajează accesul la #educație, întrucât copiii din familiile beneficiare de VMI înscriși la școală vor beneficia automat și de bursa socială. Încurajează și încadrarea în #muncă, deoarece persoanele apte de muncă intră automat în programele de mediere ale ANOFM, iar cele fără nivel de instruire vor avea acces la programe de tip ”A Doua Șansă” pentru a le crește șansele de angajare”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu.

Suma totală care va fi plătită celor 209.856 de beneficiari în această lună este de 132.918.895 de lei.

De acest venit beneficiază familiile şi persoanele singure, cetăţeni români, fără domiciliu sau reşedinţă şi fără locuinţă, denumite în continuare persoane fără adăpost, beneficiază de venit minim de incluziune numai pe perioada în care se află în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială de la nivelul unităţilor administrativ- teritoriale în care trăiesc.

„Guvernul a modificat astăzi, printr-o hotărâre, normele metodologice de aplicare a Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune (VMI), prin care se asigură acordarea acestuia în condiţii egale pentru toate persoanele şi familiile care îndeplinesc aceleaşi condiţii de eligibilitate.

Venitul minim de incluziune este compus din una sau mai multe categorii de ajutoare financiare:

  • ajutor de incluziune – ajutorul financiar acordat familiilor cu venituri sub 275 lei/lună sau 400 lei/lună în cazul persoanelor singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, pentru asigurarea necesităților zilnice de viață;
  • ajutor pentru familiile cu copii – ajutorul financiar acordat familiilor cu venituri mai mici de 700 lei/lună, care au în întreținere unul sau mai multi copii în vârstă de până la 18 ani, în scopul prevenirii riscului de sărăcie a copilului și stimulării participării acestuia în sistemul de educație.

Ce documente sunt necesare pentru acordarea venitului

  • cerere tip
  • declarație pe propria răspundere
  • angajament de plată

Persoanele care beneficiază de acest ajutor sunt obligați:

  • să presteze muncă pentru primărie în cuantumul ajutorului, la rata salariului minim pe economie;
  • să își caute un loc de muncă prin intermediul agențiilor teritoriale de ocupare a forței de muncă;

Nu pot primi ajutorul dacă li se oferă un loc de muncă sau un curs de formare și ei refuză, iar după ce devin beneficiari, pot refuza de maxim trei ori un loc oferit.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE