Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Legislație mai strictă pentru asistența socială. Premierul promite amenzi mai mari și acreditări mai greu de obținut

Premierul Marcel Ciolacu promite legislație mai strictă în domeniul asistenței sociale. Pentru a nu se mai repeta cazul ”Azilelor groazei”,  acreditările și licențele de funcționare vor fi mai greu de obținut. Noile modificări ale legii includ sancțiunile penale și amenzi mai mari, de până la 100.000 lei. Declarațiile au fost făcute de premier chiar înainte de Sedința de Guvern de vineri.

Marcel Ciolacu: ”Prin noul cadru legislativ, cu certitudine, cazuri precum cele ale a zilelor groazei din ultimele luni nu vor mai putea exista. Noua lege vine cu schimbări majore. Au fost înăsprite criteriile de acreditare și licențiere a serviciilor sociale. Nu mai permitem funcționarea vreunui centru social fără vizită în teren a specialiștilor în cel mult 15 zile de la transmiterea cererii de licențiere. Licența provizorie se reduce de la 12 luni la trei luni și de asemeni, introducem controale inopinate, pentru că furnizorii trebuie să respecte constant legea, nu doar când se licențiază. În premieră, introducem sancțiuni penale pentru încălcările noi legislații, iar amenzile cresc până la 100.000 lei.”

Bătrâni umiliți, înfometați si bătuți. Asta au găsit polițiștii la mai multe cămine din județul Ilfov în luna iunie. Vârstnicii au fost preluați și transportați la spitale din București pentru îngrijiri medicale. Localnicii care stau gard în gard cu un azil din Voluntari au spus că ei au sesizat Poliția, după ce au văzut că bătrânii ieșeau la cerșit mâncare dezbrăcați și bătuți.

După această anchetă au ieșit la iveală mai multe astfel de centre în care bătrânii erau torturați, iar mai multe persoane care dețineau funcții importante au demisionat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE