Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

DIICOT cere expertiză INML în cazul bătrânilor din azilele groazei. Vor fi făcute și analize toxicologice

Institutul Național de Medicină Legală va face expertize privind starea de sănătate a bătrânilor salvați săptămâna trecută din azilele groazei din Ilfov.

Potrivit unor surse, procurorii DIICOT care anchetează cazul au dispus efectuarea expertizei pentru a se stabili cu certitudine dacă bătrânii au fost maltratați.

Este vorba despre o activitate procedurală firească într-o astfel de investigație. Procurorii au dispus efectuarea exepertizei medico-legale pentru a primi un raport complex în ceea ce privește starea bătrânilor.

Cei 98 de bătrâni au fost salvați săptămâna trecută în timpul perchezițiilor făcute de anchetatori la trei azile din Afumați și din Voluntari. La fața locului, toți vârstnicii au fost evaluați de echipe de medici legiști și, potrivit unor surse, tot atunci li s-au recoltat și probe biologice cu truse sigilate. Mai precis, s-a efectuat o constatare medico-legala conform codului de procedură penală, în afara instituției, la solicitarea parchetului, iar rezultatele au fost predate DIICOT.

Expertiza medico-legală dispusă acum va fi de durată, însă, pentru că medicii legiști trebuie să primească și actele medicale ale bătrânilor și observațiile medicilor care i-au tratat pe cei care au fost internați în spitale după ce au fost salvați.

Analize toxicologice pentru bătrânii din azilele groazei

Potrivit unor surse, vor fi efectuate și analize toxicologice, în baza probelor recoltate de legiști săptămâna trecută.

Expertizele vor arăta în detaliu dacă bătrânii au fost bătuți și sedați. Peste 20 de medici legiști lucrează la aceste expertize, spun sursele noastre, și nu mai este nevoie ca batrânii să se deplaseze la sediul INML pentru că vor fi folosite probele și evaluările efectuate săptămâna trecută.

Atunci, au fost făcute peste 30 de percheziții de polițiști și procurorii DIICOT în cazul a două grupuri infracționale care s-au constituit începând cu anul 2020. Vorbim de membri ai grupului care sunt cercetați acum pentru mai multe infracțiuni, printre care constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și delapidare. Aceste două grupuri acționau în cele trei cămine din Ilfov și ar fi exploatat persoanele vulnerabile sau cu dizabilități care se aflau acolo.

O parte dintre bătrânii salvați au ajuns la spital atunci, o parte au fost relocați în alte centre și alții au fost luați acasă de familii.

Anchetatorii spun că, în loc să fie îngrijiţi, beneficiarii au fost exploatați, fiind supuşi la tratamente inumane ori degradante. Exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi neasigurarea igienei beneficiarilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE