Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Procurorii DNA au descins la AJPIS Ilfov şi Centrul pentru bătrâni Armonia din apropiere de București. Doi inspectori au fost reținuți

Procurorii anticorupție efectuează joi percheziții la Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Ilfov şi la Centrul de bătrâni Armonia de lângă Capitală.

În dosar ar fi vizaţi funcţionari din cadrul Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială Ilfov, care ar fi reavizat autorizaţia de funcţionare a azilului.

13/07/2023 , 22:10

Doi inspectori din cadrul AJPIS Ilfov - reţinuţi pentru abuz în serviciu

Doi inspectori din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Ilfov au fost reţinuţi, joi, de procurorii anticorupţie într-un dosar în care sunt acuzaţi că ar fi procedat la o evaluare formală, doar în baza documentelor, a îndeplinirii de către un centru de îngrijire şi asistenţă pentru persoane adulte cu dizabilităţi a standardelor minime de calitate obligatorii.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând ziua de joi, a lui Andrei-Cornel Năstase şi a Florinei Rontescu, în calitate de inspectori sociali în cadrul AJPIS Ilfov, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii notează în ordonanţă că, în perioada 25 aprilie - 31 mai, Andrei-Cornel Năstase şi Florina Rontescu, în calitate de inspectori sociali în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Ilfov, şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile prevăzute de legislaţia primară, referitoare la realizarea vizitelor de evaluare în teren în ceea ce priveşte un centru de îngrijire şi asistenţă pentru persoane adulte cu dizabilităţi situat pe raza judeţului Ilfov.

Poziția DNA

”Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanți ai mass-media, Biroul de Informare și Relații Publice confirmă că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție –  Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează infracţiuni asimilate celor de corupție și de fals, presupus a fi comise de mai mulți funcționari publici, în cursul anului 2023, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu vizând controlul modului de funcționare a unor centre de îngrijire și asistență pentru persoanele cu dizabilități.

În cursul zilei de 13 iulie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, s-au efectuat percheziții domiciliare în trei locații (sediul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov și domiciliile unor persoane fizice) situate în municipiul București.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Cercetările continuă în cauză, urmând ca informările ulterioare cu privire la stadiul acestora să fie făcute cu respectarea prevederilor art. 28 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass-media, aprobat prin Hotărârea nr. 197 din 17.09.2019 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.”, se arată în comunicatul DNA.

După cazul azilelor groazei din Ilfov, au fost efectuate controale în mai multe județe din țară, în urma cărora șase centre sociale au fost închise. Cinci dintre acestea se află în București, iar al șaselea este un centru pentru persoane fără adăpost din Timișoara. Ca urmare a neregulilor constatate în una dintre locațiile unde erau găzduiți minori, conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 4 a fost demisă. În urma scandalului legat de azilele groazei, au avut loc demiteri și demisii în această instituție.

Președintele Klaus Iohannis a catalogat scandalul ”azilelor groazei” din județul Ilfov drept o ”rușine națională” și a cerut autorităților ca persoanele care se fac vinovate de înfometarea, umilirea și chiar agresarea bătrânilor în mai multe cămine din Ilfov să fie ”identificate și sancționate”.

”Chestiunea cu azilele groazei este una foarte complicată. Cred că este o rușine națională și măsurile care vor fi luate trebuie să taie răul de la rădăcină.

E evident că aici sunt mulți vinovați, însă nu toți poți fi încadrați la fel (...) Este foarte problematic. Aceste persoane trebuie identificate și sancționate conform legii.

Cum putem să ne imaginăm că funcționează aceste azile fără ca autoritățile să știe? Vinovați sunt toți cei care au știut și nu au făcut nimic. Cred că trebuie găsiți toți vinovații”, a declarat președintele Klaus Iohannis, prezent la Vilnius, pentru a participa la summitul NATO.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE