Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Azile de bătrâni închise, dar care încă funcționează prin artificii legislative

Autoritățile anunță că fac controale și chiar închid azilele de bătrâni care nu îndeplinesc standardele legale.

Euronews Romania a descoperit cum unele azile sociale reușesc să funcționeze în continuare, grație unor artificii legislative.

Azilul Karumba din Capitală funcționează, deși este închis

Am ales la întâmplare un azil de bătrâni din București, de pe lista celor anunțate ca fiind închise de către Ministerul Muncii, după controalele din perioada martie-mai. Centrul de îngrijire și suport pentru persoane vârstnice Karumba a fost sancționat "pentru încălcarea drepturilor fundamentale ale beneficiarilor, punându-se în pericol viața acestora".

Centrului Karumba din str. Mușetești, nr. 39 A i s-a retras licența pe data de 21.03.2023, însă același centru a depus un dosar nou pentru licențiere pe 28.06.2023.

Am sunat la azilul Karumba pretinzând că am dori să internăm un bătrân de 80 de ani și ni s-a spus că poate fi cazat, pentru taxa lunară de 3.500 lei.

Florina Karumba, patron azil Karumba: "Prețul e de 3.500. Oferim mese, gustări, medicație, igienă etc. Avem locuri libere la Mușetești.

Eu, ca patron, am tot interesul să ofer condiții bune. Mă uit la televizor și-mi vine greu să cred că se întâmplă așa ceva."

Euronews: "Aveți avize, aprobări, tot? "

Florina Karumba: "Absolut!"

Ce spune administratorul azilului

Ne-am deplasat și la adresa unde este amplasat azilul de bătrâni, încercând să vorbim cu administratorii, dar nu am fost primiți.

Euronews: "Bună ziua! Putem vorbi cu cineva?"

Paznic: "Nu, din păcate doar domnul Karumba poate vorbi, dar este plecat. Sunați la numărul afișat la poartă."

Patronul ne-a confirmat că autoritățile i-au retras licența, dar consideră că decizia este abuzivă și a contestat-o în justiție. A justificat că nu poate scoate bătrânii în stradă, dar susține că poate funcționa până la o decizie a justiției și asigură că oferă toate condițiile necesare funcționării.

În așteptarea unei decizii judecătorești, statul român decide sancțiuni, dar deciziile rămân suspendate. Asta este interpretarea administratorilor azilului.

Singura soluție pentru a verifica dacă starea bărânilor din azil este bună pare a fi un nou control al acelorași autorități.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE