Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Muncii promite modificări legislative în urma scandalului "azilelor groazei"

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni seara că vor exista mai multe modificări legislative în urma neregulilor descoperite la azilele groazei.

Acesta s-a întâlnit la ora 17:00 cu reprezentanți ai ONG-urilor din domeniul asistenței sociale pentru a stabili măsurile care trebuie luate de acum înainte.

Marius Budăi, ministrul Muncii: "Am stabilit să pun la dispoziția societății civile o procedură deschisă, transparentă de selecție a tuturor celor din societatea civilă care vor să participe la monitorizarea calității serviciilor oferite în asistența socială, dar și a drepturilor persoanelor cărora este oferită asistență socială.

Am închis o discuție de circa doi ani de când lucrăm pe o modificare la legea asistenței sociale, Legea 292, și s-a concluzionat prin trimiterea în avizare interministerială a legii, astfel încât la începutul sesiunii parlamentare să fie depusă. Această lege are și măsuri care vor preîntâmpina astfel de lucruri. Vom modifica și Legea 197, dar și Legea 448 a protecției persoanelor cu dizabilități.

(...)Toate procesele verbale de control de anul trecut până în februarie și ulterior au fost puse la dispoziție celor de la DIICOT. Am depus toate aceste procese în februarie."

Colaborare deschisă cu ONG-urile

Marius Budăi, ministrul Muncii: "Vom avea o procedură pe care o vom face împreună cu ONG-urile, care o să fie deschisă și trasparentă."

CRJ este ONG-ul care a scris și a făcut apeluri publice, dar și rapoarte speciale trimise autorităților pentru a închide aceste azile încă de acum aproape un an. Singura măsură luată de Ministerul Muncii a fost să întrerupă contractul și să interzică CRJ să mai intre în azile.

Întrebat de ce a rupt protocolul cu CRJ după semnalarea neregulilor, ministrul Muncii a răspuns: "Protocolul nu s-a rupt în momentul când au anunțat (n. red. neregulile). Dacă s-a greșit în trecut vom vedea. Îmi doresc ca acesta să fie un moment T0 pentru o colaborare deschisă."

Întrebat de demisie, ministrul Muncii a mai adăugat: "Nu contează demisia mea. Contează ce facem de acum înainte."

În urma neregulilor descoperite, mai mult de 5.000 de centre vor fi verificate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE