Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum funcționează azilele din Italia, în comparație cu cele din România. Președinta asociației româncelor din Italia: "E șocant"

După dezvăluirile apărute în cazul "azilelor groazei" din județul Ilfov, au apărut reacții de tot felul, iar premierul Marcel Ciolacu chiar a cerut demiteri. În comparație, Italia are un sistem cu totul diferit, din acest punct de vedere. Iar în această țară lucrează multe românce în astfel de cămine pentru îngrijirea bătrânilor.

Euronews a stat de vorbă cu Silvia Dumitrache, activistă și președinte al Asociației Româncelor din Italia. Aceasta a explicat cum funcționează sistemul în Italia. Persoanele în vârstă nu numai că au parte de o îngrijire foarte bună, dar li se oferă și schimb de experiență cu bătrâni din alte azile.

Președintele Asociației Româncelor din Italia: "Este șocant"

"Este șocant tot ce a apărut la lumină legat de persoanele de vârsta a treia, sau de persoanele cu dizabilități. Eu mă mir că România nu este în stradă cu această ocazie, pentru că nu este o sitiuație izolată, ea este oglinda cumetriilor și a modului de tip clan care se practică de 33 de ani în România, în ceea ce privește politica.

La nivel ministerial, instituțional, până și la nivel de școli, persoanele sunt puse în funcție pe criteriul apartenenței politice, ceea ce în Italia nu se întâmplă. În Italia au fost schimbate guverne destul de des, dar instituțiile au mers mai departe, indiferent de cine era la guvernare, așa încât astfel de instituții în care se îngrijesc persoane cu probleme de regulă sunt înființate de Ministerul Sănătății. Ele sunt și private, nu numai de stat, dar au personal specializat, infirmiere, medici, psihologi.

Pe timp de zi vin și persoane din afara acestor centre pentru persoane în vârstă ca să socializeze, au diverse posibilități de a interacționa cu ceilalți, joacă șah, fac tot felul de activități fizice, se ascultă muzică, uneori se și dansează, astfel încât și personalul din afara acestor centre este în legătură permanentă cu cei care locuiesc acolo și sunt îngrijiți acolo, sunt în legătură permanentă cu aparținătorii lor, care au dreptul să-i viziteze numai duminica", a spus Silvia Dumitrache, la Euronews.

  • În urma investigațiilor la căminele din Ilfov, procurorii DIICOT susțin că șeful acestor azile, Ștefan Godei, cheltuia bani pentru prostituate, lăutari sau droguri. Prejudiciul ar fi fost de 3,8 milioane de lei, bani de la stat.

Personalul din azilele din Italia are obligația de a merge la psiholog o dată pe lună

"Dacă se poate întâmpla, în cazuri extreme, un accident de muncă, infirmiera respectivă sau medicul, dacă se constată că este vina acestui lucrător, el este îndepărtat, iar familia are dreptul să-i dea în judecată și să ceară daune. De ce? Pentru că relațiile și toată situația este foarte transparentă.

Există aceste lăcașuri de odihnă, medicale, au site-uri, au numere de telefon, pot fi vizitate, ne putem pune în legătură cu cei care lucrează acolo. Mai mult, personalul infirmieristic, o dată pe lună, cel puțin, are obligația să meargă la un psiholog să se descarce de emoțiile și energia negativă pe care le pot acumula în timpul unei luni de muncă.

Pentru că nu este ușor să gestionezi o persoană în vârstă care poate fi bolnavă și de Alzheimer, o boală extrem de greu de gestionat. Și atunci, persoanele care sunt îngrijite sunt urmărite foarte bine, dar și cei care îi îngrijesc sunt controlați lunar, ca să fie în condiții optime să-și facă meseria", a explicat Silvia Dumitrache.

Ce se întâmplă în Italia în cazuri similare cu cele din România

"Mai apar astfel de cazuri (n.r.: în Italia). Sincer, am văzut, cu mai mult de două luni în urmă, un centru în care erau recuperați tinerii dependenți de droguri. Un centru care nu era înregistrat aproape nicăieri, în care nu erau medici, în care nu erau psihologi, ceva asemănător cu ceea ce se întâmplă în aceste centre din România, unde se petreceau lucruri absolut înfiorătoare.

Dar la scurtă vreme, au fost descoperite și s-a intervenit imediat. Astea sunt excepții.

Ceea ce apare acum la lumină este un sistem bine pus la punct, bine ascuns, în care banii statului sunt folosiți de indivizi organizați, un fel de crimă organizată și care își fac de cap pentru că nimeni nu-i controlează. Cum a fost posibil ca persoanele acestea bolnave să fie scoase din spitale de psihiatrie și să ajungă aici fără niciun fel de proces verbal? Eu mă întreb dacă aparținătorii lor oare știu unde se află acum sau unde au fost până acum.

Dacă ești în situația de a nu putea comunica și adus în felul acesta în care am văzut cu toții, adică persoane bolnave care au pierdut contactul cu realitatea, se putea profita de pe urma acestor persoane, se puteau folosi pensiile lor, cum s-a și dovedit. Foarte mulți bani din partea statului.

Dacă ne uităm la spitalele gestionate de Ministerul Sănătății, sunt vai de capul lor. Dacă intri într-o toaletă sau într-un duș dintr-un spital, fugi plângând. Pentru aceste instituții ale statului, adică ale cetățenilor, nu sunt bani. Pentru asemenea ONG-uri care se nasc peste noapte și care sunt gestionate cum știe toată lumea, de persoane înrudite într-un fel sau altul, există bani, nu există controale. Este înfiorător.

E cumplit că a apărut această situație, dar mă bucur că, în sfârșit, să sperăm că se sparge buba. Și sperăm că, cu această ocazie, o să se facă controale așa cum trebuie și în grădinițe, școli, cantine. Răspundere, în străinătate, există. E un cuvânt foarte des folosit", a spus Silvia Dumitrache.

Ligia Gheorghe, consiliera ministrului Familiei, Gabriela Firea, al cărei nume apare în dosarul ororilor petrecute în azilele de bătrâni din Ilfov, a cerut suspendarea contractului de muncă. Este prima decizie de acest fel după valul de demisii cerute de primul ministru al României.

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a aprobat cererea de suspendare din funcţie a directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 3, după neregulile depistate la cămine de bătrâni din Voluntari, până la finalizarea anchetei şi lămurirea situaţiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE