Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marius Budăi anunță măsuri după scandalul bătrânilor umiliți în azile: Sunt efectiv șocat și indignat de ce am văzut

Premierul Marcel Ciolacu a cerut, vineri, în debutul şedinţei de guvern, demiterea conducerii Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) şi Agenţiei judeţene Ilfov în cazul bătrânilor torturaţi în azile.

Ulterior, ministrul Muncii, Marius Budăi a făcut o serie de declarații publice cu privire la situația azilelor de bătrâni din județul Ilfov. Ministrul s-a declarat „șocat” și „indignat” și a vorbit despre mai multe măsuri pe care le va lua.

„Sunt efectiv șocat și indignat de ce am văzut la TV și în presă. Este revoltator, șocant și sper ca într-un termen cât mai scurt cei vinovați să răspundă în fața legii. Anual, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială trebuie să facă controale la aceste centre pentru a observa ceea ce înseamnă respectarea standardelor minime și condițiile pentru ca aceste centre să aibă licență în continuare. Ceea ce m-a contrariat pe mine foarte mult, ca vechi lucrător în aceste centre, este ceea ce am găsit la nivelul dosarelor de acreditare, în discrepanță majoră cu ceea ce se prezintă public.

Când o sa ne uităm la aceste fotografii, parcă sunt niște condiții dintr-un hotel de lux în totală  discrepanță cu ceea ce s-a prezentat public până acum. Discrepanța fiind uriașă trebuie să vedem cum a fost posibil ața ceva. Toate aceste probe începând cu februarie 2023 au fost puse la dispoziția procurorilor DIICOT și asteptam să faă lumină cu privire la această chestiune.

Eu, ca ministru, nu am dreptul legal de a mă amesteca în vreun fel în ceea ce lucrează un inspector social sau de muncă. Voi solicita o informare și de la DGASPC Ilfov cu privire la verificarile lunare în baza  cărora facea plata către aceste asociații.

Am luat act de solicitarea premierului privind demiterea conducerilor AJPIS Ilfov, ANPIS și ANPD, iar tot de ieri, am luat legătura cu domnul ministru de Interne, Cătălin Predoiu și cu domnul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, am convocat la nivelul Ministerului Muncii și conducerea ANSVA, și conducerea Protecției Consumatorului și conducerea Inspecției Muncii, astfel încât printr-un ordin de ministru trimis tuturor prefecturilor să se creeze acele comisii mixte”, a spus Marius Budăi.

Verificări în toate centrele din România

Ministrul Muncii a mai spus că vor fi făcute verificări în toate centrele din România.

„Se vor verifica toate centrele. Nu va fi niciunul omis. I-am oferit și câteva propuneri premierului Marcel Ciolacu. De exemplu, introducerea în legislație a unei cerințe privind instalarea de camere de luat vederi pentru monitorizarea activității din aceste centre. Vom afișa pe site-ul Ministerului Muncii o listă a centrelor verificate, iar această listă va fi actualizată periodic. Vom reglementa pintr-un act normativ procedurile de colaborare cu reprezentanții societății civile. Lucrăm la modificarea Legii Asistenței Sociale, astfel încât pentru fiecare centru de îngrijire și asistență să existe un auditor social”, a mai spus Marius Budăi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE