Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Premierul cere demiteri, după cazul bătrânilor torturați. Ligia Gheorghe și Directorul DGASPC Sector 3, suspendați din funcţii

UPDATE. Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a aprobat cererea de suspendare din funcţie a directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 3, după neregulile depistate la cămine de bătrâni din Voluntari, până la finalizarea anchetei şi lămurirea situaţiei.

"Susţinem cu toată deschiderea şi transparenţa demersurile organelor de anchetă pe tot ceea ce priveşte activitatea DGASPC Sector 3 şi modul în care instituţia şi-a respectat îndatoririle", a spus Robert Negoiţă, potrivit unor precizări transmise vineri de Primăria Sectorului 3.

În opinia sa, este "revoltător şi condamnabil" ceea ce s-a întâmplat în căminele de bătrâni care trebuiau să îi apere şi protejeze pe aceştia.

"Sper ca ancheta din acest caz să clarifice toate aspectele în discuţie, iar cei vinovaţi să plătească", a adăugat Robert Negoiţă.

Ligia Gheorghe, consiliera Gabrielei Firea, a cerut suspendarea din funcție

Ligia Gheorghe, consiliera ministrului Familiei, Gabriela Firea, al cărei nume apare în dosarul ororilor petrecute în azilele de bătrâni din Ilfov, a cerut astăzi suspendarea contractului de muncă. Este prima decizie de acest fel după valul de demisii cerute de primul ministru al României.

Marcel Ciolacu a cerut demiterea conducerii Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov, conducerii Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, dar și a șefilor de la DGASPC Ilfov și DGASPC sector 3. Rămâne însă un mare semn de întrebare, de ce a fost nevoie de ani de zile până la stoparea calvarului bătrânilor cazați în Căminele groazei, cât timp autoritățile certifică faptul că știau de nereguli cu mult timp în urmă.

"Pentru a nu afecta percepţia publică privind activitatea ministrului Gabriela Firea şi a ministerului, doamna G. L. a solicitat astăzi (vineri. n.r.) suspendarea contractului de muncă pentru funcţia de consilier al ministrului, pe perioada desfăşurării anchetei. Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse susţine eforturile autorităţilor de a cerceta faptele regretabile din căminele de bătrâni şi consideră că, acolo unde sesizările se confirmă, persoanele care se fac vinovate trebuie să răspundă în faţa legii. Orice fel de abuz asupra unor oameni, în special asupra unor persoane fără ajutor, este inacceptabil. Este intolerabil orice act de cruzime asupra unor bătrâni şi nu putem fi de acord cu astfel de comportamente", au precizat reprezentanţii ministerului.

Aceştia au reiterat că Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse nu are atribuţii pentru acreditarea şi/sau controlul căminelor de bătrâni şi/sau a centrelor pentru persoane cu dizabilităţi, domeniul de activitate al centrelor anchetate, îngrijirea persoanelor adulte cu dizabilităţi, nefiind printre în atribuţiile ministerului.

"De asemenea, ministrul Gabriela Firea nu are implicare în acest caz şi nu a avut cunoştinţă despre activitatea centrelor menţionate în această anchetă. Facem menţiunea că situaţia juridică a doamnei G. L. nu s-a schimbat, având în continuare calitatea de martor în această anchetă. Doamna G.L., care a avut legături cu asociaţia din dosar o scurtă perioadă şi pe o funcţie onorifică, dar nu a lucrat niciodată la căminele de bătrâni şi nici nu a cunoscut activitatea acestora, a pus la dispoziţia organelor de cercetare toate informaţiile pe care le deţine şi este în continuare la dispoziţia instituţiilor pentru a oferi explicaţiile necesare", a subliniat sursa citată.

Premierul cere demiteri, după cazul bătrânilor torturați

Premierul Marcel Ciolacu a cerut, vineri, în debutul şedinţei de guvern, demiterea conducerii Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) şi Agenţiei judeţene Ilfov în cazul bătrânilor torturaţi în azile.

”Oameni în vârstă, oameni bolnavi și vulnerabili, care în loc să fie ajutați, au fost efectiv torturați. Eu personal vă spun că nu am putut parcurge toate stenogramele apărute în presă. Cred că acest grup infracțional organizat cu complicitatea unor funcționari trebuie să răspundă cât mai repede și îi solicit domnului ministru al Muncii ca astăzi conducerea ANIPIS să fie destituită și conducerea AJPIS Ilfov. onducerea AJPIS Ilfov - care are atribuţii clare de control şi autorizare a acestor centre.

Au autorizat un centru pe data de 29.06.2023, un centru pe data de 10.05.2023 şi un centru autorizat provizoriu, de această dată, pe data de 10.05.2023. Domnul ministru o să meargă la briefing să vă prezinte pozele din dosar care arată că aceste centre sunt nişte hoteluri de cinci stele şi realităţile pe care le-a găsit presa acolo. Deci anumiți funcționari au schimbat pozele și realitatea și au dus către conducerea ANIPIS, către autorizare, imagini și lucruri care nu aveau nicio legătură cu realitatea.”

Acesta a cerut ministrului Muncii să pună la dispoziția presei toate informațiile pe care le are și să detalieze tot parcursul de autorizare, ca românii să poată înțelege exact ce s-a întâmplat. El a făcut, de asemenea, un apel la conducerea Consiliului Județean Ilfov și la conducerea Sectorului 3 să destituie conducătorii DGASP-urilor locale.

Întâlnire cu miniștrii pentru a clarifica situația

De asemenea, Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Justiției, Alina Gorghiu, să vorbească cu conducerea DIICOT și să se asigure că aceasta anchetă reprezintă o prioritate, dar și ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, să discute cu Poliția Română pentru a clarifica anumite aspecte.

”O să am o rugăminte la doamna ministru a Justiției să aibă o discuție foarte clară cu conducerea DIICOT, astfel încât, această anchetă să fie o prioritate. Aș dori de la domnul ministru de Interne să solicite Poliției Române clarificări de ce nu s-au luat măsuri, cunoscându-se aceste fapte de mai multă vreme. Mai mult, neluându-se măsuri, lucruri au dus către o autorizare definitivă a acestor centre și vreau ca și prioritate la toate autoritățile care atribuții de control, o verificare în toată țara a tuturor acestor centre de stat sau particulare, în ceea ce privește asistența pentru copii, persoane vârstnice și persoane cu dizabilități. Să pună umărul Poliția Română, Direcția de Sănătate Publică, ANSVSA și ANPC.”  

Premierul a anunțat că a solicitat pentru ziua de duminică o întâlnire cu mai mulți miniștri, dar și președinți cu atribuții de control.

”Duminică, solicit o întâlnire la Guvernul României cu ministrul de Interne, ministrul Muncii, ministrul Justiției, ministrul Sănătății și ministrul Dezvoltării și toți președinții de autorități cu atribuții de control. Vreau cât mai urgent să redăm încrederea românilor în instituțiile statului român.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE