Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Muncii, despre situația bătrânilor agresați în azile: În august nu erau aceste imagini. Nu o să am toleranță pentru nimic

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit pentru Euronews România despre situația bătrânilor maltratați în azilele din Ilfov. Acesta a menționat că un control inițial a avut loc în august anul trecut, iar în luna mai a acestui an a avut loc un control la nivel național pentru a verifica respectarea standardelor minime de calitate. Marius Budăi a menționat că, în urma acestor controale, au fost luate măsuri pentru remedierea deficiențelor, inclusiv în ceea ce privește reparațiile, igienizarea, completarea schemei de personal și îmbunătățirea condițiilor de hrană.

Marius Budăi, ministrul Muncii:Noi nu avem dreptul să intervenim peste acte de control al inspectorului social. Noi atunci când sesizăm anumite aspecte, există Direcția Generală de Asistență Socială unde înștiințăm asupra a ceea ce s-a găsit și măsurile pe care le-am lăsat să le verifice pentru remediere. Mai mult de atât și alte agenții și alte autorități ale statului român au fost sesizate de noi. În plus, chiar începând de ieri am convocat la Ministerul Muncii atât protecția consumatorului, ANSVSA, a fost prezent și Ministerul de Interne dar și Inspecția Muncii și ANPIS-ul. Se va elabora un ordin de ministru de Interne care v-a da dispoziție tuturor prefecților ca la nivelul fiecărui județ să se dea un ordin de constituire a comisiilor comune de control, astfel încât începând de mâine să demarăm un control tematic.” 

Marius Budăi: ”În august nu erau aceste imagini”

Marius Budăi, ministrul Muncii: Am primit raportare că de la DGASPC că acele defecțiuni, acele măsuri lăsate de noi au fost remediate. După care unul din acele centre avea licențiere pentru cinci ani de zile. Anual trebuie să facem acele controale. Între luna august și ceea ce s-a întâmplat este o distanță totuși foarte mare, iar remedierile defecțiunilor lăsate de noi au fost îndeplinite sau cel puțin asta ni s-a raportat de la DGASPC. La momentul controlului imaginile erau cu totul altele și imaginile pe care le-am vizionat ieri, cerând rapoartele de control, repet, nu avem dreptul să intervenim asupra operațiunii de control, că este inspectorul social, nu reflectă ceea ce am găsit atunci în august.”

Marius Budăi a menționat că responsabilitatea nu aparține unei singure instituții și că DGASPC-ul local ar fi trebuit să monitorizeze serviciul privat care a primit beneficiarii și a încheiat contractele.

Marius Budăi, ministrul Muncii: ”Nu este responsabilitatea unei singure instituții și nu se duce doar pe instituțiile de stat exclusiv. Acel serviciu dacă a fost autorizat, trebuia și DGASPC-ul local să fie urmărit, pentru că cine a dat acolo beneficiari este DGASPC-ul județului Ilfov și DGASPC-ul Sectorului 3. Ei au dat beneficiarii, ei au făcut contractele cu acest serviciu privat, ei trebuiau să urmărească executarea contractului.”

Marius Budăi: Nu o să am toleranță pentru nimic

Marius Budăi a subliniat că situația este extrem de gravă și că nu va tolera astfel de abuzuri. El a afirmat că va continua controalele și va sesiza instituțiile necesare pentru a investiga situația și pentru a sancționa pe cei vinovați, în cazul în care aspectele identificate se confirmă la o scară mai largă. 

Marius Budăi, ministrul Muncii: ”În momentul în care am studiat dosarul am văzut că anumite atribuții nu erau îndeplinite. De exemplu, rapoarte care trebuiau să fie înaintate cu celeritate către agențiile din Ministerul Muncii pentru a dispune măsuri, nu erau înaintate. (...) Cred că situația este extrem de gravă. Nu o să am toleranță asupra nimic, o să duc până la capăt aceste controale, o să sesizez toate instuțiile necesare dacă aceste aspecte sunt confirmate la scală mai mare și dacă cineva este vinovat trebuie să plătească, fără doar și poate.” 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE