Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Imaginile terorii. Aproape 100 de bătrâni bătuți și înfometați, descoperiți în azile din Ilfov

Percheziții la azile din județul Ilfov, unde polițiștii au descoperit condițiile inumane în care erau ținuți bătrânii internați. Oamenii legii au găsit la fața locului bătrâni umiliți, înfometați și bătuți. Locanicii care stau gard în gard cu unul dintre azile au spus că au sesizat Poliția. Ancheta mai arată că o consilieră de la Ministerul Familiei a condus asociația implicată în îngrijirea bătrânilor, funcție din care a demisionat înainte de a se angaja la minister.

Poliţiştii au făcut apel la aparţinătorii bătrânilor să ia contact cu oamenii legii la numărul de telefon 0743.164.790, pentru a primi informaţii despre starea de sănătate şi spitalele unde au fost duse persoanele găsite în azile.

04/07/2023 , 15:45

98 de persoane vătămate

Au fost identificate, în trei dintre imobile, 98 de persoane vătămate, care au fost evaluate medical la fața locului, ulterior fiind transportate la două unități medicale, pentru investigații amănunțite.

Până la acest moment, cu privire la 6 dintre persoanele vătămate, medicii au decis internarea, alte 50 de persoane vătămate au fost cazate la mai multe centre de îngrijire, din municipiul București, iar 42 se află în investigații medicale.

Polițiștii pun în executare 31 de mandate de percheziţie domiciliară

Așa cum se vede și în fotografiile care deschid acest articol, rănile unora dintre bătrâni sunt aproape incompatibile cu viața. , Medicii care i-au preluat spun că au trecut prin dureri de nedescris.

Polițiștii au descoperit, chiar la câțiva pași de Capitală, în județul Ilfov, zeci de vârstnici din trei cămine, care au fost supuși la orori greu de imaginat. Erau bătuți, obligați să muncească și nu primeau nici măcar mâncare și medicamente. Ca să supraviețuiască, bătrânii cerșeau prin gard alimente și bani de la trecători.

Au fost, în total, 31 de percheziții în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Olt şi Argeş.

Potrivit anchetatorilor, începând cu luna noiembrie 2020, în judeţul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracţionale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere şi exercitare de acte de violenţă fizică.

VEZI GALERIA
2 imagini

De asemenea, exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa sau neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, concomitent cu ţinerea acestora în stare de aservire faţă de membrii grupurilor infracţionale organizate, în vederea obţinerii de către liderii grupărilor şi de către ceilalţi membri a unor foloase patrimoniale pe nedrept.

În vederea completării probatoriului în cauză, au fost emise şi puse în executare 26 de mandate de aducere pe numele persoanelor bănuite, audierile urmând a se desfăşura la sediul DIICOT - Structura Centrală.

Faţă de 15 martori a fost îndeplinită procedura legală de citare, aceştia urmând a fi audiaţi la sediul Direcţiei de Investigaţii Criminale din Poliţia Română.

Modalitatea de intervenţie în cadrul acţiunii vizează cu prioritate salvarea vieţii şi protejarea integrităţii corporale a victimelor, precum şi descoperirea şi ridicarea de probe, în vederea probării activităţii infracţionale şi completării materialului probator în cauză.

O consilieră de a Gabrielei Firea, implicată în dosar

Unul dintre consilierii Gabrielei Firea a condus pentru o perioadă de timp asociația implicată în ancheta privind căminele de lângă București unde bătrânii erau abuzați și ținuți flămânzi.

”Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse nu are atribuții pentru acreditarea și/sau controlul căminelor de bătrâni și/sau a centrelor pentru persoane cu dizabilități. Domeniul de activitate al asociației menționate, îngrijirea persoanelor adulte cu dizabilități, nu intră în atribuțiile ministerului.

Ministrul Gabriela Firea nu are implicare în acest caz și nu a avut cunoștință de activitatea centrelor și a asociației menționate în această anchetă. În plus, singura legătură cu ministrul este faptul că în conducerea acestei asociații a făcut parte, pentru o scurtă perioadă de timp, unul dintre consilieri.

Informațiile puse la dispoziția ministrului și a ministerului de către doamna G. L. au fost că nu mai ocupă funcția NEREMUNERATĂ de vicepreședinte al Asociației Sf. Gabriel cel Viteaz, demisia având loc în luna Martie 2022, la scurt timp după angajarea la minister. Acest lucru a fost probat cu cererea de demisie depusă de doamna G. L. și înregistrată la sediul asociației respective cu nr. 248/21.03.2022.

De asemenea, doamna G. L. a informat instituția că nu a urmărit modul în care asociația a dus la îndeplinire solicitarea sa, demisia fiind un act unilateral. Doamna G. L. a precizat că a aflat cu surprindere, abia când a fost contactată de jurnaliști la finalul anului 2022, că încă figura în acest Consiliu Director. Imediat după a solicitat explicații din partea conducerii asociației și a cerut urgentarea punerii în aplicare a cererii de demisie. În prezent, din informațiile pe care le deținem, doamna G. L. nu mai figurează printre membrii Consiliului Director al Asociației.

Doamna ministru Gabriela Firea nu are legătură cu centrele menționate în ancheta respectivă și nici cu asociația. Afirmațiile privind legătura dintre ministrul Gabriela Firea și doamna G. L., alta decât cea de prietenie și colegialitate, sunt tendențioase și au rolul de a deforma realitatea.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE