Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Medicul Tesloianu contestă măsura arestării. El este acuzat că a implantat 238 de dispozitive cardiace prelevate de la cadavre

Mai multi medici din Iași, Neamț și Brașov sunt acuzați că ar fi montat pacienților dispozitive medicale luate de la persoane moarte. Ar fi vorba de dispozitive cardiace, arată datele din anchetă. Dispozitivele refolosite de la pacienții morți erau vândute ca aparate noi. Au fost puse în aplicare 24 de mandate de percheziție de polițiști vineri dimineață.

Sunt efectuate cercetări pentru abuz în serviciu, luare de mită, dare de mită, fals intelectual, uz de fals, înşelăciune, fals material în înscrisuri sub semnătură privată şi continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente.

Una dintre instituțiile medicale în care se efectuează percheziții este Spitalul Sf. Spiridon. Potrivit informațiilor Euronews, ar fi vorba de un medic de la această unitate medicală. Sunt mai multe cadre medicale acuzate că ar fi efectuat intervenții medicale cu dispozitive luate de la persoane decedate.

24/02/2023 , 10:30

Medicul Tesloianu contestă măsura arestării. El este acuzat că a implantat 238 de dispozitive cardiace prelevate de la cadavre

Medicul Dan Tesloianu a fost scos din arest și dus la Curtea de Apel București. Acesta contestă măsura arestului preventiv, dispusă de magistrații Tribunalului București, săptămâna trecută. Medicul din Iași este acuzat că a implantat pacienților aproape 240 de dispozitive cardiace preluate de la cadavre.

Magistrații de la Curtea de Apel București dezbat astăzi contestația medicului față de măsura arestului preventiv pentru 30 de zile, dispus în urmă cu o săptămână de magistrații de la Tribunalul București. Atunci, medicul s-a prevalat de dreptul la tăcere în sala de judecată, iar acum are ocazia să-și spună punctul de vedere, dacă dorește să facă acest lucru, având în vedere că cere înlocuirea măsurii cu una mai blândă.

Magistrații ar putea decide fie să mențină această măsură a arestului preventiv, fie să o înlocuiască cu cea a arestului la domiciliu sau cu controlul judiciar, pentru o anumită perioadă.

Medicul este cercetat pentru abuz în serviciu în formă continuată și pentru luare de mită pentru că, susțin procurorii de la Parchetul General, acesta, împreună cu alți medici, ar fi creat un sistem prin care din 2017 și până la jumătatea anului trecut ar fi prelevat de la cadavre mai multe stimulatoare cardiace pe care le-ar fi implantat pacienților, punându-le în pericol viața.

Medicul este cercetat și pentru complicitate la continuarea lucrărilor după impunerea opririi acestora de către organele competente, pentru că împreună cu un alt medic ar fi construit ilegal o casă în localitatea ieșeană Movileni, iar procurorii trebuie să afle care a fost modul prin care au fost obținute avizele, având în vedere că primarul din localitate a susținut că nu s-a dat o autorizație de construire pentru acel imobil.

19/02/2023 , 17:11

Ministerul Sănătății reacționează în cazul dispozitivelor cardiace refolosite: „Legislația interzice în mod explicit”

Legislația în vigoare interzice clar refolosirea stimulatoarelor cardiace, transmite Ministerul Sănătății. Precizarea vine în scandalul dispozitivelor medicale care erau prelevate de la morți și reimplantate pacienților.

„Legislația în vigoare interzice în mod explicit reutilizarea dispozitivelor și materialelor de unică folosință, clasă din care fac parte dispozitivele implantabile menționate, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 46/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi a măsurilor pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/745 al Parlamentului European şi al Consiliului din 5 aprilie 2017 privind dispozitivele medicale, de modificare a Directivei 2001/83/CE, a Regulamentului (CE) nr. 178/2002 şi a Regulamentului (CE) nr. 1.223/2009 şi de abrogare a Directivelor 90/385/CEE şi 93/42/CEE ale Consiliului.

   Art. 4 - (1) Este interzisă reprelucrarea în vederea reutilizării în instituţiile sanitare publice şi private a dispozitivelor şi materialelor de unică folosinţă.

    (2) Este interzisă utilizarea în instituţiile sanitare publice şi private a dispozitivelor medicale de unică folosinţă, reprelucrate”, a transmis Ministerul Sănătății.

De asemenea, reprezentanții instituției conduse de Alexandru Rafila au precizat că ”în urma verificărilor efectuate la Spitalul Clinic de Urgență «Sf. Spiridon» Iași s-a constatat că dispozitivele medicale implantabile active din categoria menționată aveau înscris în mod clar în instrucțiunile de utilizare și pe ambalaj indicația producătorilor că sunt de unică folosință și nu se reutilizează/resterilizează”.

19/02/2023 , 09:08

Cazul medicilor români din Brașov și Iași, în atenția presei internaționale

Cazul medicilor români din Brașov și Iași care au folosit aparatură medicală de pe cadavre pe pacienții cardiaci a ajuns și în atenția presei internaționale. Mai multe publicații și agenții de presă au dezbătut scandalul de corupție din România.

Agenția de presă Reuters relatează că „sistemul de sănătate din România este unul dintre cele mai puțin dezvoltate din Uniunea Europeană și a fost afectat de corupție, ineficiențe și management politizat”. Totodată, a mai fost precizat și faptul că România a reușit construirea unui singur spital în 30 de ani, dar și că zeci de medici și asistente au emigrat în alte țări UE.

Publicația britanică Independent arată că în urma anchetei procurorilor din România care implică cinci medici acuzați că ar fi folosit sute de implanturi medicale extrase de la pacienți decedați.

”Unul dintre cei cinci medici, care lucra la un spital din Iași, oraș din estul României, a fost plasat în arest preventiv până la finalizarea anchetei, fiind acuzat de abuz de putere și luare de mită, au precizat procurorii într-un comunicat. Aceștia au declarat că medicul anonim a supravegheat o rețea de alți patru medici care i-au furnizat implanturi cardiace extrase de la pacienți decedați, fără aprobarea prealabilă a acestora sau a familiilor lor”, notează și publicația The Guardian.

18/02/2023 , 17:40

Medicul Dan Tesloianu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile

Judecătorii Tribunalului București au dispus arest preventiv pentru 30 de zile pentru cardiologul Dan Tesloianu, medic în cadrul Spitalului Sf. Spiridon din Iași, acuzat că ar fi reintrodus în circuitul medical dispozitive cardiace extrase de la persoane decedate, prin montarea acestora unor pacienți bolnavi.

18/02/2023 , 11:01

Un medic din Iași a fost reținut, iar alți cinci sunt urmăriți penal

Parchetul General a anunţat sâmbătă că a dispus reţinerea pentru 24 de ore a unui medic de la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi, în dosarul stimulatoarelor cardiace extrase din cadavre şi montate la pacienţi.

"Procurorii din cadrul Secţiei de urmărire penală a PÎCCJ au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de o persoană fizică având calitatea de medic la un spital din municipiul Iaşi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, în formă continuată, prevăzută de art. 297 Cod penal cu aplicarea art. 35 Cp, (238 de acte materiale), complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii, prevăzută de art. 48 Cod penal rap la art.24 alin.1 lit.b din Legea 50/1991 şi luare de mită prevăzută de art. 289 din Codul penal, toate cu aplicarea art. 38 alin.1 Cod penal", se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Medicul a fost reţinut pentru 24 de ore şi va fi dus la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

"În situaţia de fapt reţinută de procurori, se menţionează că inculpatul şi-ar fi exercitat atribuţiile de serviciu, cu intenţie, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017 - august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de provenienţă nu se cunoaşte, ignorând riscul de a provoca pacienţilor probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deşi acest lucru este interzis de legislaţia primară. Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicţia reutilizării acestora. Din probele administrate în cauză până în prezent, a rezultat că inculpatul a operaţionalizat o reţea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienţi decedaţi, fără respectarea prevederilor legale şi fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparţinătorilor. Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului (în lipsa unor documente de provenienţă) şi, în consecinţă, fără a parcurge fluxul procedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătăţii, certificate de garanţie şi documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare", susţin procurorii.

Anchetatorii arată că o mare parte dintre intervenţiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienţi decedaţi, derulate/recomandate de către medic, nu erau necesare, procedându-se la operaţionalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacţii de natură a conduce la simptomatologia specifică.

Alți cinci medici, urmăriți penal

Tot în acest dosar, alţi cinci medici sunt urmăriţi penal pentru luare de mită, iar patru pacienţi sunt cercetaţi pentru date de mită.

Faţă de unul dintre medici, procurorul a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, cu obligaţia de a nu mai exercita profesia de medic.

"În situaţia de fapt reţinută de procurori se consemnează că cei cinci suspecţi medici, cu ocazia exercitării atribuţiilor de serviciu materializate prin acordarea de consultaţii de specialitate unor pacienţi, au primit diverse sume de bani, cu titlu de mită, pentru activităţile prestate. În ceea ce îi priveşte pe cei patru suspecţi pacienţi, s-a reţinut că aceştia au oferit medicilor diverse sume de bani cu titlul de mită pentru serviciile primite", precizează Parchetul.

17/02/2023 , 14:13

În Brașov este vizat un angajat al Spitalului Militar

Percheziții au avut loc și la Brașov. Vizat este un medic angajat al Spitalului Militar.

Percheziții au avut loc atât la spitalul de stat, la care cadrul medical își desfășoară activitatea, cât și la cabinetul privat și la domiciliul acestuia.

Potrivit anchetatorilor, au fost utilizate pe pacienți bolnavi stimulatoare și defibrilatoare cardiace luate de la pacienți morți, pentru care pacienții plăteau prețul întreg, al unui dispozitiv nou.

În acest circuit intrau și firmele care se ocupau cu vânzarea dispozitivelor medicale, care facturau fictiv vânzarea unui dispozitiv nou. Banii erau introduși în circuit printr-un ONG.

Din banii obținuți, medicii suspectați ar fi început construcția unei case într-o zonă protejată. Anchetatorii cercetează acum și maniera prin care a fost obținută autorizația de construire pe teren.

17/02/2023 , 11:13

Utilizarea și comercializarea unor dispozitive medicale este ilegală, începând din 2021

"Îmi amintesc din anii 2008, exista o practică de reutilizare a unor dispozitive medicale care puteau fi refolosite prin sterilizare, prelucrare si aducere la standardele prevăzute de producător.

Se prelevau de la persoane recent decedate și se reutilizau pentru că în România nu existau alte dispozitive și medicul prefera să le utilizeze dispozitive deja folosite decât să lase pacientu să moară", spune Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, pentru Euronews România.

Acesta a mai precizat că din 2008 încoace, astfel de cazuri nu au mai fost semnalate.

"În 2021, a apărut Ordonanța 47, care interzice categoric reprelucrarea oricărui dispozitiv medical. Deși există un regulament al UE din 2017 care arată că unele dispozitive pot fi reprelucrate, România nu a acceptat începând din 2021 reutilizarea dispozitivelor medicale", întărește aceste.

Orice practică după această Ordonanță, chiar dacă nu a fost făcută cu încălcarea oricărei alte legi, nu este legală, a mai spus acesta. Vânzarea, comercializarea unor astfel de dispozitive, este deopotrivă o practică ilegală.

"Riscurile survin din sterilizare, unde sunt utilizate substanțe chimice care pot să nu fie verificate din punctul de vedere al calității actului de dezinfectare", mai spune acesta.

17/02/2023 , 10:17

Ministerul Sănătății răspunde solicitărilor organelor judiciare

Având în vedere comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la punerea în aplicare a unor mandate de percheziție domiciliară în județele Iași, Brașov, Neamț facem următoarele precizări:

Ministerul Sănătății a dat curs tuturor solicitărilor venite din partea organelor judiciare conform competențelor sale legale. Fiind o anchetă penală în curs de desfășurare, nu putem oferi alte informații sau detalii suplimentare.

Ministerul Sănătății desfășoară permanent activități de prevenire și de combatere a actelor de corupție care pot pune în pericol funcționarea sistemului sanitar și siguranța pacienților.

Unde vor fi efectuate controale

Activităţile se desfăşoară la sediile sociale ale unor firme şi la domiciliile persoanelor fizice presupus a fi implicate în activitatea infracţională sau la imobile deţinute de acestea. De asemenea, vor fi efectuate percheziţii domiciliare la sediile unei primării comunale, unor spitale şi la un ONG, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

Totodată, vor fi efectuate opt controale economice la sediile sociale şi punctele de lucru ale unor societăţi comerciale şi se vor pune în aplicare patru ordonanţe prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la persoanele implicate în activitatea infracţională.

"Din cercetări a rezultat suspiciunea rezonabilă cu privire la săvârşirea mai multor infracţiuni de dare de mită, luare de mită şi falsuri, săvârşite de cadre medicale sau persoane din anturajul acestora, precum şi indicii cu privire la faptul că aceste cadre medicale ar fi efectuat mai multe intervenţii chirurgicale, cu încălcarea procedurilor de lucru şi a indicaţiilor de utilizare a dispozitivelor medicale cardiace (stimulatoare cardiace şi defibrilatoare), care au afectat ori au pus în pericol integritatea corporală, sănătatea ori viaţa unor persoane, pacienţi ai acestora", arată sursa citată.

Ce nereguli au mai fost constatate

De asemenea, au fost constatate încălcări ale prevederilor legale în domeniul construcţiilor, cu privire la un imobil situat într-o zonă încadrată ca arie protejată.

După efectuarea percheziţiilor domiciliare, echipele constituite împreună cu organele de control din cadrul ANAF - Direcţia Generală Antifraudă Fiscală - Direcţia regională antifraudă fiscală Suceava vor efectua controale specifice, în vederea luării măsurilor legale cu privire la operaţiunile derulate de societăţile comerciale vizate, în domeniul producerii şi distribuţiei de echipamente şi dispozitive medicale.

Audieri la IPJ Iași

De asemenea, vor fi puse în executare nouă mandate de aducere ale persoanelor cercetate în cauză şi vor fi citaţi mai mulţi martori, în vederea audierii, activităţile urmând a fi desfăşurate la sediul IPJ Iaşi.

La acţiune participă poliţişti din cadrul IGPR - Direcţia de Investigaţii Criminale şi Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, precum şi din cadrul serviciilor de investigare a criminalităţii economice, de investigaţii criminale, pentru acţiuni speciale şi criminalistică ale IPJ Braşov, IPJ Iaşi, IPJ Neamţ şi IPJ Suceava.

Echipele participante la operaţiune beneficiază de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR şi al Ministerului Sănătăţii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE