Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Patru persoane arestate în urma anchetei la căminele groazei din Ilfov. Raed Arafat: După evaluarea medicală, au rămas internate nouă persoane

Bătrâni umiliți, înfometați si bătuți. Asta au găsit polițiștii la mai multe cămine din județul Ilfov. Vârstnicii au fost preluați și transportați la spitale din București pentru îngrijiri medicale. Localnicii care stau gard în gard cu un azil din Voluntari au spus că ei au sesizat Poliția, după ce au văzut că bătrânii ieșeau la cerșit mâncare dezbrăcați și bătuți.

Ancheta mai arată că o consilieră de la Ministerul Familiei a condus asociația implicată în îngrijirea bătrânilor, funcție din care a demisionat înainte de a se angaja la Minister. Consiliera are calitatea doar de martor în această anchetă, susțin reprezentanții Ministerului Familiei într-un comunicat de presa. Și Ministerul Muncii a oferit o reacție privitor la această anchetă, dar rămân mai multe neclarități referitor la modul în care centrele își desfășurau activitatea.

06/07/2023 , 10:40

Patru persoane arestate în urma perchezițiilor

În urma percheziţiilor la centrele pentru persoanele vulnerabile din judeţul Ilfov, patru persoane au fost plasate în arest preventiv şi 11 în arest la domiciliu.

Totodată şase persoane sunt cercetate sub control judiciar, iar pentru trei a fost respinsă propunerea de arestare preventivă.

Două dosare au instrumentat autoritățile în urma percheziţiilor de la centrele pentru persoanele vulnerabile. În primul dosar au fost arestate preventiv două persoane, pentru şapte persoane a fost luată măsura arestului la domiciliu, două sunt anchetate sub control judiciar, iar pentru o persoană a fost respinsă propunerea de arestare preventivă.

În cel de-al doilea dosar judecătorii au decis arestarea preventivă pentru două persoane, arest la domiciliu pentru patru persoane, control judiciar pentru patru persoane şi au respins propunerea de arestare pentru două persoane.

05/07/2023 , 23:57

Raed Arafat: După evaluarea medicală, au rămas internate nouă persoane

Centrele de îngrijire şi asistenţă din Voluntari și Afumați, unde bătrânii erau ținuți în condiții inimaginabile vor rămâne fără acreditare. Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a început deja procedura legală pentru retragerea autorizației. Premierul Marcel Ciolacu cere controale la toate căminele de bătrâni din țară. 

Potrivit ultimelor informații disponibile, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a discutat despre starea pacienților într-un interviu acordat Euronews România.

Raed Arafat, șeful DSU: ”Noi la Departamentul de Situații de Urgență am asigurat funcție de sprijin pentru DIICOT. Ne-am mobilizat din timp, s-a păstrat confidențialitatea. La intervenție colegii au dus toți pacienții la două spitale unde au fost investigați apoi la locații unde să fie îngrijiți mai departe pentru că locațiile unde erau nu se mai puteau întoarce la ele. Au rămas internate nouă persoane în spitale, la Gerota și Carol Davila de la Ministerul Apărării, restul au fost trimiși pentru cazare în alte locații, înseamnă că nu necesitau internare. Mai mult decât atât, nu am și nici nu știu ce să vă spun. Este o acțiune de amploare este prima data în care am fost solicitați într-o astfel de acțiune, o acțiune care nu era obișnuită. Era o acțiune care trebuia să se facă din momentul în care au fost elemente care au motivat-o. Noi nu ne pronunțăm, suntem o forță de sprijin, nu am luat decizii, am sprijinit pe partea medicală, transport, și spitalele.”

05/07/2023 , 21:30

Şeful CJ Ilfov anunţă că a solicitat un control la DGASPC

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Ilfov, Hubert Thuma, a anunţat că a solicitat efectuarea unui control la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Ilfov, după anchetele autorităţilor la azile.

"Condamn cu fermitate abuzul şi neglijenţa în serviciu, în orice situaţie, în orice instituţie. (...) Este datoria noastră, ca societate, să protejăm vieţile şi sănătatea celor vulnerabili, iar cei responsabili de a verifica respectarea condiţiilor legale trebuie să acţioneze cu fermitate şi să sancţioneze orice abatere care pune în pericol viaţa acestor persoane. Nu voi tolera ca cei mai în vârstă să fie trataţi cu indiferenţă şi cruzime", a scris Hubert Thuma, miercuri, pe Facebook.

El a cerut să se ia "măsuri prompte şi eficiente" pentru ca astfel de situaţii să nu se mai repete.

Peste 100 de persoane în vârstă au fost salvate, marţi, de poliţişti şi procurori ai DIICOT în urma efectuării unor percheziţii la mai multe azile, unde bătrânii, mulţi cu dizabilităţi, erau bătuţi, înfometaţi şi puşi la muncă forţată.

Potrivit anchetatorilor, începând cu luna noiembrie 2020, în judeţul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracţionale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile. Acestea erau supuse la tratamente inumane ori degradante, erau exploatate prin muncă neremunerată prin constrângere şi exercitare de acte de violenţă fizică.

05/07/2023 , 17:23

Marcel Ciolacu: Sunt revoltat de ororile la care au fost supuşi bătrânii

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este revoltat de "ororile" la care au fost supuşi batrânii internaţi în centrele rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă socială, investigate în prezent de procurorii de la DIICOT, potrivit Agerpres.

"Sunt revoltat de ororile la care au fost supuşi batrânii internaţi în centrele rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă socială care, acum, fac obiectul unei anchete a DIICOT! Este inadmisibil ca, în România zilelor noastre, să se întâmple astfel de atrocităţi faţă de oameni lipsiţi de apărare! Este scandalos ca nişte indivizi lipsiţi de suflet şi de repere morale să profite de situaţia dificilă a unor persoane vulnerabile, pentru a deturna în beneficiul propriu fondurile alocate din bugetul de stat. În această dimineaţă, am cerut tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniu - ANPC, ANSVSA, ANPIS, ANPDPD, DSP - să declanşeze urgent o acţiune naţională de control în toate centrele de îngrijire şi asistenţă din România, finanţate din bani publici", a scris premierul pe Facebook.

El a cerut "celor care au obligaţia de a verifica respectarea condiţiilor legale" să sancţioneze "cu severitate maximă" orice abatere care pune în pericol viaţa şi sănătatea persoanelor vulnerabile din aceste centre.

"Voi urmări cu atenţie desfăşurarea acestor acţiuni", a precizat Marcel Ciolacu.

05/07/2023 , 08:22

UPDATE 24 de suspecți au fost reţinuţi pentru exploatarea bătrânilor de la un azil din Voluntari

Procurorii DIICOT au reţinut 24 de suspecți, iar faţă de doi s-a dispus măsura controlului judiciar, în dosarul exploatării persoanelor cu dizabilităţi în trei azile din localitatea Voluntari, potrivit Agerpres.

56 de bătrâni găsiţi în condiţii inumane în trei azile din localitatea Voluntari au fost transportaţi de echipajele SMURD la spitale pentru a primi îngrijiri medicale, au anunţat, marţi, reprezentanţii Poliţiei.

Peste 100 de persoane în vârstă au fost salvate, marţi, de poliţişti şi procurori ai DIICOT, în urma efectuării unor percheziţii la mai multe azile, unde bătrânii, mulţi cu dizabilităţi, erau bătuţi, înfometaţi şi puşi la muncă forţată.

"Facem precizarea că, în acest moment, 56 de persoane au fost deja transportate la unităţile medicale de pe raza municipiului Bucureşti. Din fericire, doar patru au avut nevoie de continuarea tratamentului într-o unitate spitalicească şi au rămas internate în unităţile medicale. În continuare, colegii mei, atât pompierii SMURD, cât şi medicii şi asistentele din cadrul UPU SMURD - Floreasca, sunt la locaţie şi acordă îngrijirile medicale primare persoanelor care au nevoie de aceste îngrijiri", a declarat căpitanul Bogdan Toma din cadrul IGSU.

Localnicii spun că bătrânii cerșeau prin gard

În imagini se observă cum rănile bătrânilor sunt aproape incompatibile cu viața, iar medicii care i-au preluat spun că durerile pacienților au fost de nedescris. Polițiștii au descoperit, chiar la câțiva pași de Capitală, în județul Ilfov, zeci de vârstnici din trei cămine, care au fost supuși la orori greu de imaginat. Erau bătuți, obligați să muncească și nu primeau nici măcar mâncare și medicamente. Ca să supraviețuiască, bătrânii cerșeau prin gard alimente și bani de la trecători.

Localnic: ”Cum trăiau aia la Auschwitz, așa trăiau aia aici. Îi vedeam la gard cerșeau de mâncare, plini de rahat, în pielea goală. Până și iarna erau în pielea goală.”

Reporter: ”De cât timp se întâmplă lucrurile astea?”

Localnic: ”De vreo 2 ani cred. Condițiile de la Auschwitz dacă vă imaginați, așa erau aici! Astea erau condițiile.”

Localnică: ”De câte ori trec pe acolo, bătrâneii săracii vin la poartă și cerșesc. Vreau și eu un ban, dă-mi și mie 2 lei. Na-i și tu un corn. Le cumpăram cornuri, le cumpăram ștrudele.”

Aproape 100 de bătrâni au fost bătuți și înfometați

Oamenii care stau gard în gard cu unul dintre căminele de bătrâni spun că au sesizat Poliția. Forțele de ordine au descins de dimineață la cele trei cămine. Au fost identificate, în trei dintre imobile, 98 de persoane vătămate, care au fost evaluate medical la fața locului, ulterior fiind transportate la două unități medicale, pentru investigații amănunțite.

Până la acest moment, cu privire la 6 dintre persoanele vătămate, medicii au decis internarea, alte 50 de persoane vătămate au fost cazate la mai multe centre de îngrijire, din municipiul București, iar 42 se află în investigații medicale.

Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al IGPR: ”Pe raza județului Ilfov, s-ar fi constituit 2 grupuri infracționale organizate cu scopul exploatării unor persoane cu dizabilități sau aflate în situații de risc, în situații vulnerabile. Exploatarea s-ar fi produs prin constrângere, prin exercitarea de violență fizică, prin supunerea la tratamente inumane și degradante, respective neacordarea de hrană, medicamentația lipsea la persoanele care aveau această nevoie.”

Bătrânii au fost preluați și duși la spitale din Capitală pentru îngrijiri medicale. 

Bogdan Toma, purtător de cuvânt al DSU: ”Colegii mei medici din cadrul UPU SMURD Floreasca, în număr de 15 medici și 18 asistenți medicalei, dar și trei asistenți sociali și cinci psihologi din cadrul IGSU au efectuat o evaluare la fața locului. În acest moment, toți pacienții sunt conștienți și stabili. Urmează ca mai multe investigații să fie efectuate la spitalul Militar Central și la Spitalul Gerota al Ministerului Afacerilor Interne, iar în funcție de decizia medicilor, vor fi transportate la alte unități.”

Au fost făcute mai multe controale la centrul din Voluntari

În toată această dramă, informațiile anchetatorilor arată că una dintre consilierele ministrului Familiei, a condus una dintre asociațiile vizate de anchetă. Gabriela Firea a reacționat printr-un comunicat de presă prin care spune că nu este implicată iar consilierul în cauză a demisionat din funcție onorifică de la Căminul de bătrâni Sfântu Gabriel cel Viteaz, în martie 2022.

Ministerul Muncii a anunțat că ar fi fost efectuate controale la centrul din Voluntari, problemele ar fi fost remediate până la finalul anului trecut, dar în luna mai i s-a retras licența de funcționare. O zi mai târziu, centrul a cerut licență de funcționare provizorie.

”Astfel, în 09.05.2023 furnizorului de servicii i se retrage licența de funcționare provizorie pentru Centrul rezidențial de îngrijire și asistență persoane dependente, iar în 10.05.2023 solicită licență de funcționare provizorie pentru Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice,” potrivit Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

În aceeași anchetă, Polițiștii au făcut percheziții și la sediile DGASPC din sectorul 3 și Ilfov. În total, prejudiciul se ridică la peste opt milioane de lei.

Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al IGPR: ”Aceste percheziții sunt efectuate la instituții publice și private din domeniul Protecției Sociale, respective sunt vizate infracțiuni în ceea ce privește acordarea unor contracte de prestări servicii unei asociații de către aceste instituții publice fără a fi respectat cadrul normativ incident.”

Georgiana Pascu, manager de proiecte Centrul pentru Resurse Judiciare: ”Pentru unul din centrele pe care noi le-am vizitat, am adus la fața locului un responsabil din conducerea DGASPC Ilfov, iar acestuia i-am arătat urmele de căpușe, persoanele care s-au plâns că au fost legate, că au fost bătute, starea mizerabilă în care erau ținute acele persoane și faptul că nici măcar nu primeau mâncare suficientă. DGASPC Ilfov ne-a răspuns că nimic de acolo nu este adevărat.”

Oficialii spun că la finalul perchezițiilor, 26 dintre responsabili vor fi audiați la DIICOT.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE