Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Gabriela Firea, despre copiii abuzați din România: Mii de cazuri aflate în această situație au ajuns în atenţia Ministerului Familiei

Publicat de: Mirabela Vasile

Gabriela Firea a declarat că în ultimele 10 luni au fost mii de copii abuzaţi sau neglijaţi și au ajuns în atenţia ministerului.

Acest lucru arată şi faptul că numărul unic de urgenţe pentru copii 119 a fost util, adaugă ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.

„Un bilanţ, la zece luni de la anunţul că există şi în România un număr unic 119 pentru semnalarea unor astfel de situaţii dedicate copiilor, ar însemna şi s-ar traduce prin diferite cauze - copiii ori sunt traumatizaţi, ori sunt abuzaţi, ori pur şi simplu nu au cele necesare unui trai normal, unui trai civilizat, sau chiar sunt victime ale violenţei.

Autorităţile trebuie să îşi dea mâna, pentru ca din ce în ce mai mulţi copii din România să nu mai treacă prin astfel de situaţii. Într-adevăr, din cele peste 90.000 de persoane care au sunat la numărul unic 119 aproape 70% erau membrii ai familiei, erau vecini, erau persoane care cunoşteau situaţia îndeaproape, cu privier la copiii respectivi”, a declarat, luni, Gabriela Firea.

Guvernanta PSD mai spune că 24-25% erau profesionişti, însemnând medici, educatori, profesori, psihologi, alte persoane care au aflat sau care au constatat că sunt copii abuzaţi, neglijaţi sau victime ale violenţei. 4-5% au sunat chiar copiii înşişi sau fraţii lor, important ar fi ca acest ultim procent să crească, dar asta depinde foarte mult şi de implicarea noastră, a adulţilor.

„Există încă reticenţă în România în a anunţa abuzurile la care sunt supuşi copiii. Cei mai mulţi care apelează numărul unic 119 se tem să li se afle identitatea, anunţă că ar dori să informeze autorităţile, dar sub nicio formă numele să fie făcut public sau să apară într-o anchetă a autorităţilor. De ce? E vorba de mentalitate, e vorba că, din păcate, în ţara noastră bătaia este considerată ruptă din rai”, a completat ministrul Familiei.

Gabriela Firea spune că ministerul pe care îl conduce face eforturi susţinute să îmbunătăţească sistemul 119 şi să formeze specialiştii care răspund la aceste apeluri.

„Semnele unui abuz sau a unui posibil trafic de copii trebuie depistate din primele discuţii ca să putem reacţiona rapid”, a conchis Firea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE