Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Elevi de 13 ani din Prahova, filmaţi în timp ce batjocoreau o profesoară. Măsurile luate de Inspectoratul Județean

Doi elevi ai unei școli generale din județul Prahova au fost filmați de colegi în timp ce o umileau pe profesoara lor de engleză, la ora de curs.

Aceștia mimau acte sexuale în spatele cadrului didactic care încerca să predea lecția. Mai mult decât atât și era încurajat de colegii săi.

”În urma apariţiei în spaţiul public a unui clip video ce ilustrează mai mulţi elevi care prezintă explicit activităţi sexuale îndreptate asupra unui cadru didactic, compartimentul de Relaţii Publice (…) este abilitat să comunice următoarele: La data de 6 aprilie a.c., poliţiştii Secţiei de poliţie rurală Valea Doftanei au fost sesizaţi de către directorul unei unităţi şcolare din comuna Brebu despre faptul că deţine o înregistrare audio video prin care doi elevi cu vârstele de 13 ani, în timp ce se aflau într-o sală de clasă, au simulat exercitarea unor acte de natură sexuală asupra unui cadru didactic”, se arată într-o informare transmisă vineri de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova.

08/04/2023 , 11:47

Reacția președintelui Camerei Deputaților

„Cazurile recente ale elevului care a înjunghiat premeditat o profesoară sau al celor din Prahova care au umilit și batjocorit un cadru didactic sunt cutremurătoare. Și este cu atât mai grav cu cât astfel de lucruri se petrec într-o sală de clasă!

Aceste cazuri pun în discuție #autoritatea profesorilor. S-a mers prea departe, cu această libertate prost înțeleasă. Dascălii au ajuns bătaia de joc a unor elevi care consideră că au doar drepturi, fără nicio obligație. Lucrurile nu pot continua așa! Înainte dascălul era una dintre cele mai respectate persoane din comunitate. S-a pierdut acest respect și este foarte grav! Nu poți avea educație de calitate dacă profesorii nu sunt #respectați!

Iar, când vorbim de educație, vorbim de viitorul României. De aceea, trebuie intervenit urgent! Avem legile Educației în Parlament. #PSD va insista ca noile reglementări să restabilească autoritatea profesorilor și respectul pentru cei care ne învață carte!”, a spus președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, pe contul său de Facebook.

Ce măsuri au fost luate

În urma incidentului, elevii de 13 ani care au batjocorit-o pe profesoară în timpul orei de curs, s-au ales cu nota scăzută la purtare cu şase puncte şi au primit mustrare scrisă, informează, vineri, Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ), transmite Agerpres, ceea ce înseamnă că vor rămâne repetenți.

Totodată, conducerea unităţii şcolare a iniţiat o cercetare prealabilă a împrejurărilor în care a avut loc incidentul, pentru lămurirea tuturor aspectelor.

Poliţiştii au deschis un dosar penal privind săvârşirea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri, cercetările fiind continuate pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs incidentul.

Reacția ministrului Educației

Ligia Deca a declarat vineri că siguranţa fiecărei persoane din unităţile de învăţământ este prioritară pentru Ministerul Educaţiei şi precizat că a demarat deja o serie de consultări pentru a găsi cele mai bune soluţii în ceea ce priveşte incidentele petrecute în şcoli.

"Ştiu că incidentele din ultima vreme au făcut ca fiecare cadru didactic să simtă nevoia de certitudini privind siguranţa în şcoli. Vreau să vă asigur că voi face tot ceea ce ţine de mine să prevenim aceste fapte şi am demarat deja o serie de consultări pentru a găsi cele mai bune soluţii în acest sens. Siguranţa fiecărei persoane din unităţile de învăţământ este prioritară pentru Ministerul Educaţiei", a susţinut ministrul Educaţiei, potrivit unui comunicat remis presei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE