Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Elevul de 16 ani care și-a atacat profesoara rămâne în arest preventiv. Tânărul este acuzat de tentativă de omor

Un elev de 16 ani a înțepat în zona gâtului, cu un cuțit, profesoara de limba japoneză, în timpul orei. Anchetatorii susţin că elevul a premeditat atacul şi a făcut planuri în legătură cu modul în care urma să acţioneze. Potrivit mărturiei unui coleg, acesta ar fi reacționat la auzul veștii că vor avea un test.

Tânărul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, pentru acuzațiile de tentativă de omor calificat, port sau folosire fără drept de obiecte periculoase şi tulburare a ordinii şi liniştii publice. Potrivit legii, el răspunde penal pentru faptele sale.

12/04/2023 , 15:56

Elevul de 16 ani care și-a atacat profesoara rămâne în arest preventiv

Elevul de 16 ani care a înjunghiat-o pe profesoara de limba japoneză rămâne în arest preventiv. Curtea de Apel București a judecat miercuri contestația la decizia dispusă de Tribunalul București cu o săptămână înainte. Tânărul va rămâne în Arestul Poliției Capitalei.

06/04/2023 , 17:30

Arest preventiv pentru elevul care și-a atacat profesoara

Tribunalul Bucureşti a dispus, joi, arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a elevului de 16 ani de la Colegiul Naţional "Ion Creangă" din Bucureşti care a atacat cu un cuţit şi a rănit o profesoară de limba japoneză.

Decizia nu este definitivă, însă este executorie, astfel încât adolescentul va fi dus în Arestul Poliţiei Capitalei.

Potrivit Codului penal, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani răspunde penal pentru faptele sale. Dacă minorul are vârsta între 14 şi 16 ani, el răspunde penal numai dacă se dovedeşte că a săvârşit fapta cu discernământ.

Acuzaţiile în acest caz sunt de tentativă de omor calificat, port sau folosire fără drept de obiecte periculoase şi tulburare a ordinii şi liniştii publice.

06/04/2023 , 15:27

Procurorii cer în instanță arestarea elevului

Anchetatorii susţin că elevul a premeditat atacul şi a făcut planuri în legătură cu modul în care urma să acţioneze.

"La data de 05.04.2023, în jurul orei 12,30, în timp ce persoana vătămată, în vârstă de 26 de ani, profesoară la un liceu din municipiul Bucureşti, începuse ora de predare la clasa a X-a şi împărţea foile cu teste către elevi, în momentul în care a ajuns la banca inculpatului, acesta din urmă a lovit-o cu un cuţit în gât, provocându-i o plagă înjunghiată în regiunea cervicală anterioară.

Inculpatul a premeditat săvârşirea faptei prin aceea că s-a interesat despre pedeapsa aplicabilă, a făcut planuri în legătură cu modul în care urma să acţioneze şi s-a înarmat cu un cuţit.

Din modul în care a acţionat, lovind victima cu o armă cu potenţial letal într-o zonă vitală, rezultă că inculpatul a acceptat că acţiunile sale pot duce la decesul victimei, care nu s-a produs din hazard", spun procurorii.

Parchetul precizează că elevul a purtat şi folosit un cuţit într-o instituţie de învăţământ, iar prin violenţele exercitate asupra profesoarei în faţa colegilor de clasă a tulburat ordinea şi liniştea publică, provocând sentimente de teamă, indignare şi insecuritate.

Cercetările sunt continuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Serviciul Omoruri. 

05/04/2023 , 21:47

Elevul a fost reținut pentru 24 de ore

Elevul de 16 ani a fost reținut pentru 24 de ore pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la omor.

Acesta a fost audiat de polițiștii de la Omoruri, fiind în prezența părinților săi. El este acuzat de tentativă de omor.

05/04/2023 , 18:45

Reacția Ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, a transmis pe pagina de Facebook un mesaj, în legătură cu evenimentul de la liceul "Ion Creangă" din Capitală.

”Incidentul regretabil de astăzi, în care o profesoară a fost rănită de un elev în sala de clasă, este un semnal de alarmă care se adaugă celorlalte situații care ne-au atras atenția asupra importanței pe care trebuie să o acordăm siguranței în mediul școlar.

Condamn cu fermitate orice act de agresiune din școală, fie ea fizică sau verbală, îndreptat asupra membrilor comunității școlare!

Avem nevoie ca școala să fie un loc în care atât copiii, cât și profesorii să se simtă în siguranță. Am convingerea că inițiativele instituționale – regulamente, proceduri, activități în comun cu parteneri instituționali – trebuie să fie dublate de o atitudine responsabilă a tuturor celor implicați în educație și de un parteneriat real școală-familie. Doar în acest fel, incidente zguduitoare, asemeni celui de astăzi, vor putea fi prevenite.”

05/04/2023 , 16:16

Ministerul Educației a fost informat în legătură cu incidentul

”Am informat cu celeritate conducerea Ministerului Educației. Colegii elevului implicat în acest incident au primit consiliere din partea consilierului școlar al unității de învățământ și așteptăm concluziile verificării care are loc”, a transmis Elena Ștefan, purtător de cuvânt ISMB, (Inspectoratul Școlar al Municipiului București).


Femeia a fost rănită superficial. Este conștientă, a primit îngrijiri medicale la fața locului, apoi transportată la spital. Între timp, adolescentul a fost preluat de polițiști. Are dublă cetățenie, română și turcă și, din primele informații, nu ar fi un copil-problemă.

Potrivit surselor Euronews, profesoara, în vârstă de 26 de ani, are numai doi ani de experiență la catedră. Este una dintre cele trei care predau limba japoneză la "Ion Creangă". Colegiul Național "Ion Creangă" este unul dintre liceele de top din București. Media de admitere, în 2022, a fost 9.46, potrivit portalului www.admitereliceu.ro.

Peste 50.000 de acte de violență în școlile din România, în ultimii 7 ani

Din anul școlar 2016-2017, până în ultima lună a anului 2022 au fost înregistrate 54.438 de acte violente în școli. Aproape 10.000 de cazuri sunt înregistrate în anul școlar precedent, în creștere cu peste 7 mii de cazuri față de 2021, potrivit datelor comunicate către Ministerul Educației în urma unei solicitări a edupedu.ro.

Cazurile se pot încadra în următoarele categorii, potrivit Ministerului Educației:

  • Atac la persoană – 6744 de acte,
  • Atentat la bunuri – 1326 acte de violență,
  • Alte fapte de violență sau atentate la securitate – 1289 acte de violență,
  • Atentat la securitatea unității școlare – 382 acte de violență.

Brașov a fost județul în care au fost înregistrate cele mai multe cazuri de violență în anul școlar 2021-2022, cu peste 1.500 de cazuri. În București au fost înregistrate 522 de cazuri.

Campania împotriva violenței lansată de Ministerul Educației

Ministerul Educației a lansat în noiembrie 2022 o campanie împotriva violențelor din școli.

”Dezaprobăm orice act de violență fizică, verbală, psihologică și considerăm esențial ca elevii care au dat dovadă de un comportament violent să beneficieze de consiliere adecvată, iar familia și școala să depună toate eforturile, astfel încât manifestările violente să nu se mai repete”, potrivit site-ului ministerului.

În acest sens, ministerul a anunțat că va veni cu propuneri privind îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul prevenirii violenței în mediul școlar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE