Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Elevii vor primi mai multe note, odată cu schimbarea structurii anului școlar. Ce spun profesorii despre sistemul de evaluare

Profesorii trebuie să acorde mai multe note ca până acum, odată cu schimbarea structurii anului școlar de la semestre, la module de învățare. Fiecare dascăl și-a modelat un sistem de evaluare care să acopere nevoia de note și care să le măsoare elevilor cunoștințele și abilitățile. Trei milioane de elevi au revenit luni la școală, după prima vacanță din acest an școlar.

Profesorii spun că se axează pe „evaluarea ritmică"

Profesorii spun că se axează pe „evaluarea ritmică", adică pe tot parcursul anului, dar cu mai puține teste scrise.

Iulia Pop, profesoară: „Numărul de note este mai mare decât în trecut.Trebuie să fie numărul de note egal cu numărul de ore, plus trei, ceea ce înseamnă mai multe note. Pentru cine nu dorește să asculte oral va fi foarte dificil să obțină aceste note. Sunt obiecte la care, câtedată, este nevoie de un test grilă, condiția să fie bine făcut, dar pe lângă asta trebuie verificat și modul în care se exprimă.”

Laura Martinescu, profesoară de Istorie la Colegiul Tehnic Energetic Regele Ferdinand I din Timișoara: „Acum, cu modulele, merg pe aceeași idee de notare ritmică care era și înainte. Ea e stabilită la nivel de școală și în funcție de notarea respectivă ne facem revaluarea. Sunt trei ore peste, la o oră pe săptămână înseamnă patru note pe an, la două ore pe săptămână înseamnă cinci note pe an. Două din cele patru sau cinci note trebuie să fie neapărat prin teste sau evaluare scrisă, referat, de exemplu, sau prin proiecte, portofolii, diverse metode alternative de evaluare.”

Iulia Pop, profesoară: „Dau și un test scris, pentru că e important. Examenele pe care ei le-au de dat, cele importante, sunt examene scrise, dar îi oblig să vorbească prin mai multe sisteme: fie prin ascultare orală, fie prin dezbateri notate, proiecte pe care ei le fac împreună și asta aduce un avantaj extraordinar, acela de a-i învăța să colaboreze.”

Reprezentanții elevilor atrag atenția că sunt și cadre didactice care aleg să lase notarea pe ultima sută de metri

Reprezentanții elevilor atrag atenția că sunt și cadre didactice care aleg să lase notarea pe ultima sută de metri, de aceea este nevoie de o serie de clarificări din partea Ministerului Educației.

Robert Avram, președintele Consiliului Național al Elevilor: „Avem situații în care elevii au fost literalmente bombardați la final de modul cu tot felul de evaluări scrise, orale sau de tot felul, asta pentru că profesorii au înțeles greșit că ar fi nevoiți să pună cel puțin o notă pe modul. Dacă nu vine Ministerul cu niște clarificări foarte clare pentru profesori riscăm să avem situații în care toate notele vor fi puse în ultimul modul pentru că, atenție, nu oprește nimeni profesorul din a pune șapte note în ultimele șapte zile din anul școlar.”

Anul școlar 2022-2023 este structurat pe cinci module de învățare, intercalate cu cinci vacanțe scurte și nu are teze.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE