Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Elevii nu vor mai putea fi exmatriculați, potrivit noului regulament, valabil de la 1 septembrie 2022

De anul școlar viitor, elevii nu vor mai putea fi exmatriculați, prevede noul regulament școlar. Asta pentru că dreptul la educație este de ordin constituțional. Singurii care vor face excepție de la această regulă sunt elevii din învățământul postliceal.

Noul regulament mai prevede, de asemenea că, de anul viitor, școlile vor trebui să reglementeze utilizarea catalogului virtual, cel puțin în școlile-pilot unde acesta va fi folosit.

Vor fi schimbări și la regulile de notare: pentru a face media de final la o materie, profesorul trebuie să pună trei note în plus peste numărul de ore alocat săptămânal materiei respective.

Printre modificări se mai numără faptul că de anul școlar viitor, profesorii vor avea parte la nivel de școală de o comisie de formare didactică în carieră care va avea personalitate juridică. De asemenea, la nivel de școală, vor trebui eliminate din regulamente orice trimiteri sau adunări de bani, cunoscut sub numele de fondul clasei.

„Scopul nostru principal nu este să sancționăm, ci să educăm. Sancțiunea este ultima măsură pe care o putem lua și încercăm să o aplicăm în situații excepționale, atunci când un elev are un comportament agresiv, cea mai indicată măsură este să-i oferim consiliere psihologică. Școala nu are rolul de a pedepsi, ci de a educa. Dacă ne referim strict la sancțiuni, acestea sunt de la observație individuală, la scăderea notei la purtare, până la mutarea într-o clasă paralelă. De altfel, am păstrat exmatricularea doar la nivelul învățământului postliceal, acolo unde un adult își asumă dacă urmează sau nu cursurile”, a transmis Secretarul de Stat în Ministerul Educației, Ion Sorin.

Care sunt elementele de noutate din noul ROFUIP

  • Compatibilizarea prevederilor ROFUIP cu structura anului școlar.
  • Reglementarea utilizării catalogului electronic, pentru început, în unități-pilot.
  • Numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de către cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru. La fiecare disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ.
  • Modul de încheiere a situațiilor școlare: la fiecare disciplină se încheie anual o singură medie, calculată ca medie aritmetică din numărul de note acordate pe parcursul anului școlar.
  • Compatibilizarea modului de organizare și funcționare a consiliilor de administrație din unitățile de învățământ preuniversitar cu legislația primară.
  • Creșterea relevanței formării continue a personalului didactic prin definirea comisiei pentru mentorat didactic și formare în cariera didactică la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică, precizându-se atribuțiile specifice.
  • Includerea unor reglementări privind nivelul antepreșcolar (creșe).
  • Măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învăţământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu.
  • De asemenea, vor fi eliminate orice dispoziții/trimiteri care dau posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE