Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Elevii ar putea învăța educație juridică în școli, începând cu noul an școlar

Publicat de: Euronews

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că „Educația juridică” este un modul cheie pentru elevi, o disciplină ce va face parte din noile planuri de învăţământ implementate începând cu septembrie 2023, dacă va primi susținerea Parlamentului.

„Este un lucru extrem de important, pentru că educaţia juridică este un modul de bază în ceea ce dorim să fie Educaţia pentru viaţă. Este important pentru că prea mulţi se pricep la prea multe fără să aibă competenţele necesare. Prin educaţie juridică în şcoli, acest nivel de cunoaştere într-un domeniu extrem de important poate aduce o contribuţie esenţială la dezvoltarea societăţii.

Aş pune educaţia juridică în legătură cu una dintre cele opt competenţe cheie - competenţe civice. Eu cred că sunt direct legate. Sunt definite chiar în setul competenţelor cheie, nu numai în setul de competenţe universale”, a susţinut Cîmpeanu la conferinţa de închidere a proiectului „Fii avocat în şcoala ta!”, iniţiat de Uniunea Naţională a Barourilor din România.

Avocații vor să contribuie la educație juridică a elevilor

Ministrul educației a spus în mai 2022 că educația juridică va fi un modul în cadrul disciplinei „Educaţie pentru viaţă”, care va fi o disciplină ce va face parte din noile planuri de învăţământ implementate începând cu septembrie 2023, dacă va primi susținerea Parlamentului.

Cîmpeanu a precizat că a susţinut ideea educaţiei juridice în şcoli încă din anul 2014.

El a afirmat că iniţiativa Baroului este „absolut remarcabilă”, în condiţiile în care doar în Bucureşti au fost găsiţi 300 de avocaţi dispuşi să contribuie la educaţia copiilor.

„Sunt convins că nu numai Ministerul Educaţiei se va implica în susţinerea acestui proiect, dar şi Ministerul Justiţiei, am deplina convingere că va fi alături de Ministerul Educaţiei pentru a susţine Uniunea Naţională a Barourilor din România în acest demers care, nu în ultimul rând, deschide într-o manieră cât se poate de convingătoare şcoala către societate. Este un principiu de care avem nevoie”, a transmis Sorin Cîmpeanu.

Aproximativ 24.000 de elevi din şcolile şi liceele din Capitală au putut adresa avocaţilor întrebări legate de teme diverse de educaţie juridică în prima lună a proiectului „Fii avocat în şcoala ta!".

Proiectul a fost organizat la nivel naţional fiind implementat de barourile din toate judeţele ţării, transmite Agerpres.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE