Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

București: Aproape 3000 de elevi, instruiți cum să procedeze în situații de urgență

Aproape 3.000 de elevi din Bucureşti vor fi instruiţi cum să reacţioneze în situaţii de urgenţă, până la finalul lunii mai, a estimat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, potrivit Agerpres.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi pus la dispoziţia Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) pun la dispoziție un centru mobil în care copiii să fie formați.

După prima sesiune de instruire în București, cu un singur centru mobil, vor fi formați aproape 3000 de copii.

În timpul verii, caravana va merge prin alte regiuni ale țării. Din 5 septembrie, odată cu reluarea cursurilor, ministrul crede că va reîncepe programul de formare, care ar însemna șase zile pe săptămână.

Prima sesiune de instruire, la București

Astăzi, pâna la ora 17:00, la Şcoala Gimnazială "George Călinescu" din București circa 160 de elevi au fost învăţaţi cum să reacţioneze în caz de situaţii de urgenţă.

Potrivit ministrului Educaţiei, centrul mobil de instruire a populaţiei pentru răspuns la situaţii de urgenţă poate forma zilnic 160 de copii.

Până la finalul lunii mai, caravana se va mai deplasa în alte 16 şcoli din București.

"Vom vedea dacă este posibil să avem mai multe sesiuni de formare. Lucrul acesta va depinde strict de organizarea DSU şi IGSU", a menţionat Sorin Cîmpeanu.
El a subliniat că educaţia poate salva vieţi. Această acțiune vine ca parte a strategiei ministerului de a promova educația pentru viață.

Copiii trebuie să fie pregătiți pentru situațiile de urgență

”După ce am avut acţiuni de promovare a educaţiei juridice, a educaţiei financiare, a educaţiei pentru sănătate, iată o componentă extrem de importantă, aceea a educaţiei care poate salva vieţi, educaţia pentru a preveni şi pentru a şti să acţionăm în situaţii de urgenţă. Fie că vorbim de cutremure, fie că vorbim de incendii, fie că vorbim de inundaţii sau de alte situaţii de urgenţă, copiii trebuie să fie pregătiţi”, a spus ministrul educației.

Educația pentru viață se desfășoară ca un proiect pilot. Din septembrie 2023 se dorește disciplină obligatorie, cu module adaptate în funcție de vârstă și de specificul activității.

Centrul mobil, premieră la nivel european

Potrivit şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, acest centru mobil este "foarte modern" şi include simulatoare bazate pe sisteme inteligente.

"Tehnologia pe care o are acest centru a intrat prima oară în Europa din SUA în România, deci, este o premieră la acest moment folosirea acestei tehnologii la nivel european”, a afirmat Arafat.

Achiziţionat în 2021 de DSU, prin Fundaţia pentru SMURD, centrul mobil a fost pus la dispoziţia Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Valoarea lui se ridică la aproape 436.000 de euro.

Utilizarea centrului mobil nu a fost posibilă până în prezent din cauza situaţiei epidemiologice generate de pandemia de COVID-19.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE