Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sorin Cîmpeanu: Școala verde din Buzău este un model de urmat

„Tânăra generaţie doreşte să fie mai responsabilă faţă de mediul înconjurător,” este afirmația președintelui Klaus Iohannis care a vizitat, marți, Școala Gimnazială nr. 11 din Buzău. Aici, elevi și profesori, deopotrivă, lucrează la o adevărată școală verde, care folosește energie solară și colectează deșeurile și apa pluvială.  

Prima școală verde din România

Cred că este un lucru extrem de important că tânăra generaţie îşi doreşte această abordare pentru mediu, pentru a preveni schimbarea climei. Există o serie de sondaje care ne arată că aproape toţi copiii sunt foarte interesaţi de aceste teme. Aproape toţi copiii şi tinerii doresc să fie implicaţi în aceste teme şi astfel avem motive de optimism.” a declarat președinte Klaus Iohannis.

Școala nr. 11 din Buzău este deja cunoscută drept exemplu de bune practici și este prima școală verde din România. Aici se pune accent deosebit pe educația pentru mediu, pe economia circulară, iar apa pluvială se colectează și se folosește într-o seră care va produce legume pentru consumul elevilor. Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, crede că instituția este un model de urmat.

Proiectele din școala verde

„E o scoală în care regăsim trei proiecte majore. E o școală care beneficiază de panouri termo și fotovoltaice. Produce energie electrică, uneori, chiar mai multă decât poate consuma. Cel de-al doilea proiect este acela al colectării selective a deșeurilor și este impresionantă rata de 80% colectare selesctivă a deșeurilor. Al treilea proiect este acela al colectării apă pluviale și utilizării acesteia, spre exemplu, în sera în care au acces elevii,” a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul educației.

Instituția de învățământ se încălzește cu ajutorul instalațiilor de pompe de căldură și panouri fotovoltaice. Centrala pe gaz este pornită doar dacă temperatura scade sub zero grade celsius. În acest fel, scoala face economii la facturi și reduce emisiile de carbon. Investiția în renovare a fost de 200.000 de euro.

„Funcționează, ca să vă spun mai simplu, ca un aer condiționat. Ia aer de afară și îl înmagazinează și dă căldura în interior. Economia se face când nu se mai consumă gaz metan,” a afirmat Iulian Vasile, administrator al Școlii nr. 11 din Buzău.

În anul școlar următor, fiecare școală va trebui să organizeze o săptămână verde, în care se va pune accentul pe educația de mediu și activități ecologice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE