Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sistemul educațional din România, la bilanț: un sfert din școli nu au canalizare și apă potabilă

28% din școlile din România nu au condiții minimale care să asigure igiena de bază pentru elevi, se arată într-un raport comun al UNICEF și Organizației Mondiale a Sănătății. Practic, România este țara europeană cu cele mai multe și grave situații de genul acesta din Europa.

Datele din raportul pe 2021 compară situația accesului la apă și la condiții pentru igiena de bază a elevilor din 133 de țări.

La nivel global, 3 din 10 școli nu aveau acces la apă în anul 2021. În România, datele arată că 28% din școli nu au acces la apă potabilă, nu au canalizare și nu le pot asigura elevilor resursele pentru igiena de bază.

Datele nu sunt defalcate pe rural-urban, dar ne arată situația pe cicluri de învățământ. Cei mai afectați de lipsa acestor resurse de bază sunt elevii de gimnaziu și liceu, în proporție de 85-87%.

România, la coada clasamentului european

Albania este singura țară din Europa care stă mai prost ca România la acest capitol. Mai exact, 36% din școlile albaneze nu au acces la apă potabilă.

În alte țări, precum Republica Moldova, situația este mai bună. Doar 8% din școli nu oferă condițiile pentru igiena de bază. În rest, toate țările din Europa, cu excepția câtorva țări balcanice, asigură elevilor accesul complet la apă potabilă și canalizare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE