Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România este fruntașă la abandon școlar în Europa. Copiii din mediul rural sunt cei mai vulnerabili

40.000 de elevi care au început clasa a XII-a nu au mai ajuns la Bacalaureat. Aceasta este doar ultima treaptă a abandonului școlar. Alte câteva mii de elevi renunță pe tot parcursul școlii. Dintr-o generație de copii care a intrat în clasa întâi, 15% abandonează școala înainte să termine clasa a opta.

România este fruntașă la abandon școlar în Europa, iar copiii din mediul rural sunt cei mai vulnerabili.

Anca Nedelcu, expert în Științele Educației: „Cifrele sunt destul de drastice la noi din acest punct de vedere. Media în UE este în jur de 9,90% din această cohortă, în România avem în jur de 15%.”

Gelu Duminică, sociolog: „Avem niște vârfuri care sunt în general date de tranziții: într-a IV-a – a V-a, a VIII-a – a IX-a, a X-a – a XI-a.”

Rata abandonului școlar variază între 1,2% și 7,5%% pe ciclurile de învățământ, potrivit datelor din ultimul raport privind starea învățământului preuniversitar.

Anca Nedelcu, expert în Științele Educației: „Statisticile arată că copiii care nu au cu ce să se îmbrace, care nu au ce să mănânce, care sunt implicați în activități de susținere a familiei au dificultăți în a veni la școală, au dificultăți în a rămâne.”

De asemenea, unele motive pentru abandon țin de răbdarea profesorilor, dar și de așa-numitul bagaj cultural din familie.

Anca Nedelcu: „Dacă există percepția asta în familie, că nu ai de ce să te duci la școală, pentru că pierzi timp, mai bine te apuci de o activitate domestică și faci din ea un folos familiei tale, atunci copilul va crede lucrul acesta și nu va face un pas educațional mai consistent.”

Situația s-a înrăutățit din cauza pandemiei de coronavirus, când școala s-a făcut mai mult online.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: „Au fost tineri care au renunțat la școală, în plus față de acei tineri, care erau deja foarte mulți. În Europa, o singură țară are o rată de abandon școlar peste România. Este vorba de Spania. În anul 2010, Spania avea peste 30% rată de abandon școlar. A coborât la puțin peste 15%. Un exemplu de eficiență este Portugalia, care avea în 2010 rata de peste 30% și a reușit în 10 ani să coboare la sub 10%.”

Remediul principal ar fi prevenirea abandonului. Ministerul Educației a lansat un Program Național de Reducere a Abandonului Școlar și a avizat conceptul de masa sănătoasă în școli. Rămâne de văzut ce efecte vor avea în 5-10 ani aceste promisiuni.

Gelu Duminică, sociolog: „Politicienii noștri care gândesc azi pentru azi și investesc mai degrabă în masa de votanți, a se citi bătrânii, și foarte puțin în tineri. Principalele fonduri care nu au fost absorbite în ultima perioadă de programul 2013-2020 au fost fix fondurile pentru tineri.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE