Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oficial: Media de admitere la liceu nu va mai depinde de mediile claselor V-VIII

Admiterea la liceu va suferi schimbări importante, începând cu anul școlar 2022-2023. Astfel, media de admitere nu va mai depinde de mediile obținute de elevi în clasele V-VIII, anunță ministrul Educației.

Ministerul Educației alături de partenerii de dialog social au agreat în cadrul reuniunii Comisiei de Dialog Social eliminarea mediei de admitere la liceu, începând cu anul școlar 2022-2023. Ierarhizarea elevilor se va face exclusiv pe baza mediei obținute la Evaluarea Națională.

”În urma reuniunii Comisiei de Dialog Social, au fost agreate, împreună cu partenerii de dialog social, următoarele măsuri ce vor fi aplicate în anul școlar 2022-2023: În acord cu partenerii de dialog social, a fost eliminată media claselor V-VIII din calculul mediei de admitere la liceu. Astfel, ierarhizarea absolvenților se va realiza doar pe baza mediei obținute la evaluarea națională. Având în vedere ca în anul școlar 2021-2022 nu au fost perioade de intrerupere a scolii, in ipoteza in care nici in anul scolar 2022-2023 nu vor exista intreruperi, s-a decis, in acord cu partenerii de dialog social, revenirea la programele de examen în vigoare înainte de debutul pandemiei, atât pentru evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, cât și pentru examenul național de bacalaureat”, a scris ministrul Educației Sorin Cîmpeanu pe pagina sa de Facebook.

Burse sociale și de studiu la gimanziu

Elevii de clasa a V-a vor primi, începând cu anul școlar 2022-2023, atât burse sociale, cât și de studiu. Acordarea acestui tip de burse este o premieră.

”Bursele sociale si de studiu se vor acorda în condițiile indeplinirii criteriilor pentru ambele categorii de burse (inclusiv criteriul privind numărul maxim de 20 absențe, iar în cazul burselor de studiu - pe baza calificativelor anuale și obținerii calificativulul anual Foarte Bine în clasa a IV-a). Reamintim faptul că bugetul alocat burselor elevilor (1,032 miliarde lei) a fost suplimentat la ultima rectificare bugetară cu 300 milioane lei pentru anul 2022”, a mai precizat ministrul Sorin Cîmpeanu pe Facebook.

Cum s-ar putea face admiterea la liceu din 2024

Admiterea la liceu este vizată și de alte schimbări. Printre modificările enunțate de ministrul Educației se numără și posibilitatea organizării concursului de admitere, la nivel de colegiu.

Astfel, colegiile ar putea avea posibilitatea legală de a organiza concursuri de admitere proprii, la nivel de colegiu (nu numai la nivelul colegiilor naționale), cu condiția ca această admitere să fie organizată imediat după susținerea examenului de Evaluare Națională. Propunerea ar fi o veritabilă șansă suplimentară pentru ca elevii să poată fi admiși în colegiile dorite, fiind în același timp o oportunitate unică pentru acele colegii care își doresc și își asumă selecția în vederea susținerii performanței prin inițierea unui număr important de clase de excelență/specializare în rețeaua unităților de învățământ preuniversitar de stat.

Astfel, Evaluarea Națională va avea rolul de monitorizare a sistemului de educație, conform recomandărilor OECD. Elevii absolvenți ai clasei a VIII-a vor susține Evaluarea Națională mai devreme cu o săptămână, iar concursul de admitere în colegii va fi susținut pe baza programelor școlare, ulterior examenului de evaluare națională, pe baza unor subiecte elaborate „în afara unității de învățământ” pentru concursul de admitere în colegii.

Admiterea în liceu prin repartiție computerizată a elevilor care nu au ocupat un loc în urma concursului de admitere în colegii se va realiza pe baza rezultatelor obținute la evaluarea națională, după încheierea concursurilor proprii de admitere în colegii.

Aceste prevederi sunt prevăzute a fi aplicate începând cu sesiunea iunie 2024.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE