Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

VIDEO | Noile legi ale educației, anunțate de ministrul Sorin Cîmpeanu. Fără note la Arte și Educație Fizică, modificări aduse curriculumului şcolar

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că au fost transpuse în texte de lege principiile Proiectului "România Educată", iar miercuri vor fi lansate în dezbatere publică cele două proiecte. Cele două proiecte legislative vor fi destinate pentru învățământul universitar și unul pentru învățământul preuniversitar.

Cele mai importante declarații ale ministrului Cîmpeanu:

„Refroma numărul unu din Educație este elaborarea și adoptarea pachetului legislativ pentru implemetarea pachetului România Educată. Termenul asumat este trimestrul III, din anul 2023, septembrie 2023. Parlamentul European a validat în luna noiembrie această refromă.

Astăzi, 12 iulie, la un an de la prezentarea raportului final al proiectului România Educată, Ministerul Educației a transpus în texte de lege toate principiile din proiectul România Educată. Avem două proiecte unul pentru învățământul universitar și unul pentru învățământul preuniversitar. Aceste proiecte de legi au fost elaborate de către Ministerul Educației cu resurse proprii, prin consultarea tutror direcțiilor de specialitate”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Legile vor fi lansate dezbaterii publice începând de mâine

Cele două proiecte de lege vor fi lansate dezbaterii publice începând de mâine, 13 iulie pentru 35 de zile, până pe data de 17 august, perioadă de consultare, în care Ministerul Educației așteptă opinii din partea tuturor celor interesați.

„Ne bazăm foarte mult pe perioada de consultare publică. Proiectele legilor vor fi disponibile de îndată ce ele vor fi prezentate în guvern. După cele 35 de zile de consultare publică, vom avea o scurtă perioadă de câteva zile pentru integrarea observațiilor care vor rezulta din perioada de consultare.

Începând cu data de 1 septembrie, după ce proiectele vor fi adoptate de Guvern în formă îmbunătățită ele vor fi transmise în Parlament care își va începe parcursul normal pentru adoptarea oricărei legi.

Am beneficiat de consultare cu Comisia Europeană și cu OECD, iar cele cinci principii de bază din domeniul educației ale OECD se regăsesc în aceste legi”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Modificări aduse curriculumului şcolar

„În septembrie 2023, această reformă trebuie să fie resimțită în fiecare școală din Roânia, de fiecare elev și de fiecare profesor. Resimțită, în sensul transpunerii în realitate a prevederilor acestor proiecte de lege. În septembrie 2023, vom avea și planuri cadru noi pentru liceu, vom avea și curriculum nou. De exemplu, proporția va fi: 50% discipline în trunchiul comun, 20% specializare, pentru planurile de liceu și până la 30% curriculum la decizia școlii, este o schimbare radicală. Acest lucru se va întâmpla începând cu 2023. De asemenea, vor fi puternic revizuite, în sensul prevederilor acestor proiecte de legi și planurile cadru și curriculumul pentru învățământul primar și pentru învățământul gimnazial. Pentru a face acest lucru avem nevoie de construcția acestor instituții până în septembrie 2023. Mai exact, termenul prevăzut de lege pentru legislația subsecventă este de opt luni de la intrarea în vigoare a legii” , a mai spus Cîmpeanu.

Inspectoratele școlare județene se transformă în direcții județene

„Inspectoratele școlare județene se transformă în direcții județene de învățământ preuniversitar ca servicii publice de concentrate aflate în subordinea Ministerului Educației, cu personalitate juridică. Ele vor fi formate prin reorganizarea inspectoratelor școlare, respectiv a municipiului București și prin comasarea cu centrele județene de resurse și asistență educațională.

Atribuțiile vor fi: inspecția de specialitate, organizarea de sistem, gestionarea mobilității personalului didactic, evoliția în carieră, mă refer aici la gradele didactice și titlul didactic de profesor emerit, care este o altă noutate, și alte atribuții administrative.

Un rol absolut esențial îl va avea Autoritatea Națională pentru Inspecție Școlară și asigurarea calității. Aceasta va fi o instituție publică de interes național cu persoanlitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Educației”, a precizat ministrul.

Schimbări pentru preșcolari

„Pentru copiii care se vor găsi în luna septembrie 2023 în grupa mare a grădiniței: cadrul didactic care asigură educația preșcolarilor trebuie să întocmească un raport de evaluare a competențelor cognitive emoționale și sociale ale copilului. Activitatea didactică pe parcursul clasei pregătitoare va ține cont de constatările acestui raport în sensul adaptării corespunzătoare a fiecărui elev.

La finalul clasei pregătitoare și a clasei întâi, cadrul didactic responsabil trebuie să întocmească un raport descriptiv de evaluare atât dezvoltării fizice socioemoționale cognitive, cât și a limbajului și abilităților de citit, descriere, de calcul matematic, precum și a dezvoltării capacităților și aptitudinilor de învățare”, spune Cîmpeanu.

Mai multe evaluări pentru elevii primari

„La final al claselor a II-a, a IV-a și a VI-a, elevii vor susține obligatoriu evaluări la „limbă și comunicare” și „matematică”.

Rezultatele evaluărilor vor fi folosite pentru realizarea planurilor individualizate ale elevilor de învățare și se comunică părinților. Foarte important: este obligatoriu să fie trecute în portofoliul educațional al elevului. Acesta a existat și în Legea 1/2011, dar din păcate nu a fost pus în practică niciodată.

Viziunea acestei legi cu privire la portofoliul educațional este radical schimbată, este dezvoltată.

Rezultatele evaluărilor vor fi folosite pentru realizarea planurilor individualizate ale elevilor de învățare și se comunică părinților. Foarte important: este obligatoriu să fie trecute în portofoliul educațional al elevului. Acesta a existat și în Legea 1/2011, dar din păcate nu a fost pus în practică niciodată”, a declarat ministrul.

Fără note la Arte și Educație Fizică și Sport

„La disciplinele care fac parte din ariile curriculare Arte și Educație Fizică și Sport, precum și la alte discipline care pot fi stabilite prin ordin de ministru, se acordă calificative de tip „admis”, „respins” și nu notă de la 1 la 10, cu excepția învățământului vocațional desigur la care rezultatele evaluării se exprimă în continuare cu note de la 1 la 10.

Cu alte cuvinte, elevii care vor începe anul școlar după intrarea în vigoare a acestei legi nu vor mai avea calificative de la 1 la 10, pentru disciplinele din ariile curriculare Arte și Educație Fizică. Cel mai devreme în septembrie 2023, pentru că nu este pertinent să sperăm că aceste legi vor fi putea fi adoptate înainte de 5 septembrie 2022”, a adăugat ministrul.

Fiecare elev va avea un „portofoliu educațional”

„La finalul clasei a VIII-a, orientarea școlară va fi obligatorie pentru școală, nu pentru părinți și elevi, dar școala va fi obligată să imite aceste orientări școlare pentru fiecare elev în parte ele se vor baza pe portofoliul educațional.

Portofoliul educațional va cuprinde rezultatele înscrise în catalogul electronic, recomandări de profil și evaluări, diplome si certificate și alte înscrisuri dobândite în diferite contexte in procesul de învățare. Portofoliul educațional se va utiliza începând cu grupa mijlocie de la grădiniță și va fi obligatoriu pe tot parcursul învățământului preuniversitar”, a precizat Cîmpeanu.

Admitere în liceu și evaluarea națională

„Elevii care încep în septembrie clasa a VII-a vor avea o șansă în plus, aceea de a susține un examen de admitere într-un liceu. Este vorba despre dreptul care se acordă prin această lege colegilor naționale: urmează să redefinim condițiile necesare dobândirii titulaturii de colegiu național. Colegiile vor avea ocazia să o susțină un examen de admitere în liceu sau altfel spus aceste licee care au demonstrat și vor demonstra calitatea educației vor avea dreptul să-și organizeze propriile examene de admitere în liceu pentru ocuparea 90% din numărul de locuri, 10% vor rămâne pentru a fi ocupate prin procesul normal de distribuire. Acest proces de admitere în liceu va fi finalizat înainte de a fi demarata evaluarea națională.

În acest fel, acei elevi care vor avea această șansă în plus și e vorba de elevii care încep clasa a VII-a în septembrie, vor avea șansa să se prezinte la evaluarea națională pentru a putea candida ca și până acum”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE