Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Copil cu dizabilități, batjocorit la Centrul Harap Alb: îngrijitoarele l-au spălat cu furtunul, în curte, pentru că s-a scăpat pe el

33 de ani de democrație nu au schimbat în întregime serviciile sociale din România. Un exemplu de agresiune incredibilă la adresa unui minor confirmă asta. Un angajat al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din București a dezvăluit Euronews România un abuz asupra unui copil cu nevoi speciale de la Centrul Harap Alb din București.

Un băiat de 16 ani care suferă de autism ar fi fost spălat de îngrijitoarele de la centrul de zi cu furtunul. Agresiunea a avut loc în curtea centrului, în vara acestui an. Motivul: nu a mai reușit să ajungă la toaletă și a făcut pe el. Centrul Harap Alb din Sectorul 4 al Capitalei este destinat copiilor cu dizabilități. Un angajat al Direcției de Asistență Socială ne-a dezvăluit, sub protecția anonimatului, cumplitul eveniment.

Sursă anomimă: „A fost scos în curtea centrului împreună cu alți copii și a fost spălat cu furtunul de către personal, iar ulterior copilul a fost așezat se pare pe o suprafață fierbinte pentru că a suferit arsuri pe tălpi, arsuri care au fost investigate de Institutul de Medicină Legală și s-a putut observa niște arsuri de intensitate mare întrucât copilul am înțeles că nu a putut să pășească”.

Băiatul a ajuns în scaun cu rotile din cauza arsurilor suferite la tălpi

În momentul în care băiatul a fost examinat, era în scaun cu rotile din cauza arsurilor de la picioare. Doctorii i-au recomandat 30 de zile de îngrijiri medicale. După ce a avut loc abuzul, Direcția pentru Protecția Copilului a fost înștiințată. Primăria Sectorului 4 spune că a fost demarată o anchetă internă, pe parcursul căreia cele două îngrijitoare nu mai erau în centru.

Angajatele acuzate au fost mutate într-un alt centru din Sectorul 4 unde nu interacționează cu copiii. Am vrut să vorbim cu cei de la centrul Harap Alb dar ni s-a închis ușa în față.

Paznicul ne-a spus că directorul nu este la serviciu și să îl căutăm după sărbători.

Reporter: „Și nu vin nici reprezentanți? Îngrijitori? Îngrijitoare?”

Paznic: „Ba da, da nu vă dă ei interviu. La Centrul de Presă la Primărie. Vă duceți acolo și numa ei vă pot da interviu.”

Reporter: „Ați putea să vorbiți cu îngrijitorii care sunt aici?”

Paznic: „Nu vă dă îngrijitorii doamnă.”

Reporter: „Da, să spună ei dacă ne dau sau nu.”

Cele două îngrijitoare, cercetate disciplinar

După finalizarea controlului intern, cele două angajate au fost cercetate disciplinar și au fost sancționate pe cale administrativă. Pe 27 iulie, mama copilului a raportat fapta și Poliției Capitalei. Polițiștii de la Secția 26 spun că băiatul avea tălpile rănite și bandajate. Indiciu că nu doar agresiunea cu furtunul l-ar fi rănit pe copil.

„Încă de la acel moment, au fost demarate verificări, iar în prezent se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria 4”, potrivit unui comunicat al MAI.

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, condamnă incidentul de la Centrul Harap Alb și spune că Ministerul va solicita consiliilor județene și primăriilor să facă verificări periodice la direcțiile pentru protecția copilului privind modul în care se desfășoară activitatea serviciilor sociale.

Cazul băiatului abuzat nu este singular

Primăria Sectorului 4 a declarat că la nivelul DGASPC nu există toleranță pentru astfel de incidente și că cei mici sunt tratați cu empatie. Angajata care a facut dezvaluirile spune că acesta nu este un caz izolat.

Reporter: „Cum arată sistemul în ziua de azi?”

Sursă anonimă: „Sistemul arată ca și acum aproape 30 de ani. Și ma rog, eu am cunoștință despre ce se întâmplă într-un oraș mare. Nu vreau să mă gândesc despre ce se întâmplă în cătune sau în locuri izolate. La nivel de oraș mare vă spun că în continuare avem abuzuri fizice, abuzuri emoționale asupra copiilor din partea personalului. Inclusiv abuzuri sexuale.”

Copilul agresat a fost recuperat medical și se află în continuare în centrul în care a fost abuzat. Ancheta poliției rămâne în desfășurare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE