Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sute de pagini de discuții halucinante în dosarul căminelor groazei. Stenograme: ”Ăla cre' că trebuie strâns de gât, mai repede”

Am ales să cităm, chiar din titlu, din stenograme pentru a atrage atenția, dacă mai era cazul, asupra gravității celor petrecute în căminele de bătrâni vizate de ancheta procurorilor.

Bătuți cu bare de inox, încuiați noaptea în izolator, ținuți nemâncați și fără medicamente. Transcriptul discuțiilor din referatul de arestare dezvăluie tratamentul la care erau supuși vârstnicii și bolnavii în azilele din Ilfov. Patru suspecți au fost arestați preventiv.

Atenție, urmează imagini și informații care vă pot afecta emoțional!

- I-am bătut p-ăștia de dimineață! I-am dat una lu’ unu...

- Poate-ți trage...

- Ce să dea, că le e frică de mine!

- De îți sparge fața...

- I-am dat eu lui!

Unii bătrâni erau închiși, în întuneric

Sunt frânturi din discuțiile purtate la telefon de angajații care ar fi trebuit să-i îngrijească pe locatarii azilelor. Stenogramele arată teroarea în care erau ținuți aceștia. Angajații îi numeau ”nebuni” și ”animale”, îi băteau și îi jigneau. Fotografiile făcute publice arată bătrâni fără putere, cu răni pe corp, care zac în paturi.

- Am uitat să-ţi zic că la Martin… şi-a scos cearşaful de protecţie de pe saltea. Trebuie pus înapoi!

- Ăla cre' că trebuie strâns de gât, mai repede, decât…

- Cu cearşaful, eventual…(râde)…

Procurorii spun că la Centrul Sfântul Gabriel cel Viteaz, la demisol, exista un izolator, cu ușă metalică, unde erau închiși, în întuneric, locatarii care nu ascultau. Asistenta medicală de la centru ar fi lovit o beneficiară până a învinețit-o, scrie în referatul procurorilor.

- I-a dat cu aia de inox (...) cotorul ăla de mătură...

- E neagră toată...

- Da, dragă, da, păi, a bătut-o de a rupt-o, jos!

- Păi și tu ai văzut-o când era cu coada aia în mână?

- Bineînțeles, dragă, nu cu mine jos, la subsol, ești nebună?

- Și te-a pus să stingi lumina...

- Da!

Potrivit procurorilor, aici, locatarii erau puși la muncă, ținuți în frig și nemâncați. Căminele ”Sfântul Gabriel cel Viteaz” și ”Armonia” erau conduse de același bărbat. Anchetatorii spun că acesta cheltuia banii pe prostituate și pe droguri. Într-o singură noapte de distracții ar fi cheltuit 25.000 de lei.

În total, patru suspecți au fost arestați preventiv, iar 11 au fost plasați în arest la domiciliu. Ceilalți sunt cercetați sub control judiciar, ori nu s-a luat nicio măsură împotriva lor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE