Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

GUEST POST | ”Mama mea a fost cazată în unul din Azilele Groazei”

La începutul lunii iulie au ieșit la iveală niște informații halucinante, despre modul în care erau tratați bătrânii din niște azile din județul Ilfov. Perchezițiile efectuate au relevat condițiile inumane în care erau ținuți bătrânii, care erau înfometați, umiliți și chiar bătuți și exploatați financiar.

Jurnalistul Euronews România, Vitalie Cojocari a vorbit cu o persoană care a avut mama cazată într-unul dintre ”azilele groazei”. Aceasta a povestit prin ce a trebuit să treacă mama ei. (Intertitlurile aparțin redacției).  

”<Vitalie, mama mea a fost cazată în unul din Azilele Groazei>, și-a început cineva povestea.

A văzut pe Facebook rugămintea mea de a vorbi cu rudele celor schingiuiți în căminele de tristă faimă din Voluntari, Afumați, așa că m-a contactat.

A acceptat să-mi povestească mai multe detalii despre scurta ședere a mamei sale acolo, fără însă să-mi dea și un interviu. Nu o să-i dau numele pentru că așa m-a rugat. De altfel, spune că încă resimte trauma după ce s-a întâmplat acolo, mai ales că la mijloc este mama sa.

Când a cazat-o, nimic nu anunța dezastrul

<Vreau să-ți vorbesc și pentru că am văzut că multă lume acuză aparținătorii că nu s-au implicat. Eu am scos-o pe mama de acolo după ce am văzut cum este tratată>, mi-a explicat.

A ajuns în azil după niște recomandări. Când a cazat-o, nimic nu anunța dezastrul.

Mama sa a suferit un AVC. Avea nevoie de tratament și îngrijire permanentă. După ce au încercat să aibă grijă de ea în familie, după ce au încercat să-i găsească o persoană de încredere care să o supravegheze cât se aflau la muncă... spune că pur și simplu au fost nevoiți să aleagă varianta azilului.

La început au fost niște probleme cu igiena și cu mâncarea. Când a vizitat-o și dat seama că nu era spălată. I s-a spus că din cauza lipsei de personal va fi spălată o dată pe săptămână. De zile întregi nimeni nu mătura, nu făcea curat prin cameră. A făcut și câteva poze, le vedeți.

<Cum să spălați pe cineva o dată la 7 zile? Dvs vă spălați o dată la 7 zile? Este inuman>, s-a revoltat în fața angajaților.

VEZI GALERIA
5 imagini

Ancheta a început la scurt timp după ce și-a scos mama din spital

A sunat direct la șeful stabilimentului. Acesta i-a confirmat că nu are personal, dar a promis că va rezolva.

Numai că, la un moment dat, și-a dat seama că tratamentul medicamentos nu-i este asigurat mamei sale. Pe șleau spus, ea nu-și primea pastilele. Asta în condițiile în care era după un AVC. A fost ultima picătură. Deși plătise înainte, și-a retras mama din cămin. S-a întâmplat anul acesta, înainte de Paște.

Atunci când a venit să o ia a înțeles că era o situație răspândită ca nimeni să nu-și primească tratamentul la timp. Medicamentele erau ținute sub cheie, într-o cameră. Iar cheia era la un angajat. A așteptat câteva ore până să vină angajatul de acasă, că era în zilele sale libere. Așadar, în aceste zile nimeni nu-și primea tratamentul, a dedus.

Spune, deci, că a durat puțin până să se prindă că este ceva în neregulă, dar când a înțeles și-a scos mama din azil, iar la scurt timp a început și ancheta.

Aceasta este pe scurt povestea persoanei care m-a contactat.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE