Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cazul căminelor groazei din Ilfov. Două dintre firmele vizate au mai fost controlate de DSP, în 2023, dar au primit amenzi modice

Centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice ”Casa Cora” și ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”, unde zeci de bătrâni ar fi fost bătuți și înfometați, au primit amenzi din partea Direcției de Sănătate Publică Ilfov, în urma unor controale efectuate la începutul anului, când au fost descoperite mai multe nereguli. Printre acestea s-au numărat ”lipsa efectuării cursurilor de noțiuni fundamentale de igienă ale angajaților”, ”lipsa efectuării controlului medical periodic al angajaților” sau ”neasigurarea unui spațiu special destinat, pentru păstrarea deșeurilor medicale periculoase”.

La data de 15 februarie 2023, directorul DSP Ilfov a cerut controlarea firmei ”SC House Grandma Anastasia's SRL” din Voluntari, Ilfov care, potrivit DIICOT, gestionează centrul de îngrijire a persoanelor vârstnice sub denumirea ”Casa Cora”. Controlul comun a fost efectuat alături de echipe ale Inspectoratului Teritorial de Muncă și ale IPJ Ilfov - Serviciul de investigarea a criminalității economice și ANPC Ilfov.

În urma controlului, reprezentanții DSP Ilfov au aplicat o amendă de peste 6.000 de lei, după ce au descoperit mai multe nereguli.

”Urmare a controlului, DSP Ilfov a sancționat societatea cu amendă contravențională (...) în cuantum de 6.400 de lei pentru următoarele neconformități:

- neasigurarea unui spațiu special destinat, pentru păstrarea deșeurilor medicale periculoase, până la ridicarea acestora;

- lipsa păstrării în unitate a probelor alimentare;

- lipsa efectuării cursurilor de noțiuni fundamentale de igienă ale angajaților”, reiese dintr-un document al DSP Ilfov, obținut de Euronews România.

DSP a mai menționat că unitatea a mai fost sancționată în urma unui alt control realizat la data de 4 mai 2022 cu o amendă în valoare de 5.000 de lei pentru lipsa efectuării controlului medical al angajaților societății.

VEZI GALERIA
2 imagini

Căminele Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”, amendate și pentru producerea de disconfort fonic

Reprezentanții DSP Ilfov au controlate căminele de îngrijire a persoanelor vârstnice ale Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz” în ianuarie și februarie 2023. La cel moment au fost aplicate amenzi de mii de lei pentru nereguli, precum lipsa efectuării controlului medical periodic al angajaților sau pentru producerea de disconfort fonic”.

”Au fost efectuate controale în data de 26.01.2023, respectiv 10.02.2023 și au fost sancționate (...) cu amendă contravențională în cuantum de 5.000 de lei pentru lipsa efectuării controlului medical periodic al angajaților societății”, a precizat DSP Ilfov.

Reprezentanții instituției au menționat că au verificat un punct de lucru din Voluntari al Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz” în 8 iunie 2022, când au aplicat o amendă în valoare de 3.000 de lei pentru ”producerea de disconfort fonic”.

”Menționăm faptul că unitatea a mai fost sancționată la locația din Afumați, în anul 2021, ca urmarea a diferitelor sesizări înregistrate în cadrul DSP Ilfov, cu privire la condițiile de funcționare deficitare (uși rupte, paturi deteriorate, pereți neigienizați, lipsa Autorizației Sanitare de Funcționare, lipsa testării SARS-CO2, cu amenzi contravenționale în cuantum de 10.000 de lei și 30.000 de lei, ulterior controalelor și termenelor prescrise neconformităților constatate s-au remediat.

Menționăm că rezultatele efectuării controalelor din data de 15.02.2023 la SC House Grandma Anastasia's SRL, precum și a celui din data de 26.01.2023 la Sfântul Gabriel cel Viteaz au fost comunicate către Ministerul Sănătății - Inspecția Sanitară de Stat în data de 20.02.2023”, reiese din documentul DSP.

De altfel, ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit la Euronews România despre situația bătrânilor maltratați în azilele din Ilfov. Acesta a menționat că un control inițial a avut loc în august anul trecut, iar în luna mai a acestui an a avut loc un control la nivel național pentru a verifica respectarea standardelor minime de calitate. Marius Budăi a menționat că, în urma acestor controale, au fost luate măsuri pentru remedierea deficiențelor, inclusiv în ceea ce privește reparațiile, igienizarea, completarea schemei de personal și îmbunătățirea condițiilor de hrană.

Peste 5.000 de centre sociale, controlate după scandalul privind azilele groazei

Peste 5000 de centre sociale vor fi verificate în această săptămână după scandalul privind azilele groazei.

”La nivelul județului Brașov au fost identificate 54 de astfel de centre. Au fost create cinci echipe mixte care vor cuprinde reprezentanți ai tuturor celor șapte entități implicate în acest control, astfel încât pe parcursul unei săptămâni să se facă în jur de 10 centre pe zi.

Sper eu ca sâmbătă întreaga activitate să fie încheiată”, a declarat Cătălin Văsii, prefectul județului Brașov, pentru Euronews România.

Prefectul județului Brașov, despre administratorii centrelor care știau despre controale. ”Nu cred că asta era o problemă”

”Cred că aceste centre știau dinainte de controale și anunțau, nu cred că asta era o problemă. Dar faptul că au fost descoperite nereguli la anumite centre (...) există și un rechizitoriu în acest sens.

Probabil că sunt anumite aspecte care nu pot fi rezolvate foarte repede. Cu siguranță știu și de această acțiune care se va desfășura.

Domnul prim-ministru a anunțat-o public. Vor fi aceste controale începând de astăzi.

Indiferent de faptul că știau sau nu știau, tot ce se va controla se va controla astfel încât să se descopere dacă sunt anumite nereguli. Nu cred că pot fi acoperite unele aspecte de pe o zi pe alta”, a mai precizat Cătălin Văsii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE