Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum funcționa gruparea infracțională din căminele groazei din Ilfov. Liderul grupării încasa bani de la stat și îi cheltuia pe lăutari, prostituate și droguri

Mai mulți miniștri au fost convocați duminică la Guvern de premierul Marcel Ciolacu pentru o discuție pe tema azilelor de bătrâni din țară. Printre ei, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, dar și ministrul Muncii Marius Budăi. Între timp, consiliera ministrei Gabriela Firea, Ligia Gheorghe, care este martor în dosar a cerut suspendarea contractului de muncă pe durata anchetei. În acest caz, procurorii au descoperit că doi angajați ai instituțiilor publice făceau presiuni pentru a aduce constant bătrâni în azilele deținute de cei doi frați, Ștefan și Daniel Godei.

Sume încasate de la instituțiile statului

Detaliile descoperite de procurori arată felul în care funcționa gruparea infracțională, coordonată de liderul grupării Ștefan Godei, cu ajutorul a doi angajați ai instituțiilor publice. Procurorii notează în referatul întocmit că, între cei trei exista o relație de prietenie, bazată pe obținerea de foloase. Concret, rolul celor doi funcționari publici era vital pentru bunul mers al afacerii. Era datoria lor să aducă în mod constant persoane cu dizabilități, de pe urma cărora să poată justifica nevoia de sume importante.

”Din interceptările convorbirilor telefonice purtate de Godei Ștefan-Cristian cu Pleșa Gheorghe și Țicu Andrei-Răzvan a rezultat o relație de prietenie cu cele două persoane fapt ce îi facilitează atât accesul permanent la obținerea de noi beneficiari care să fie introduși în cele două centre cât și plata cu celeritate a sumelor de bani aferente/beneficiar, din bugetul D.G.A.S.P.C. Ilfov, cu încălcarea prevederilor legale.

Mai mult decât atât Țicu Andrei Răzvan cât și angajații A.J.P.I.S. au în acest sens o contribuție substanțială având în vedere că Țicu Andrei Răzvan care, la fiecare solicitare a lui Godei Ștefan-Cristian, intervine la colegele sale de serviciu pentru a se dispune plata sumelor de bani către asociație,” potrivit referatului întocmit de procurorii DIICOT.

Grupul Infracțional coordonat de Ștefan Godei ar fi obținut de la sfârșitul lui 2011, până la jumătatea lui 2023 aproape 3,8 milioane de lei. Cele mai mari sume au fost încasate de la DGASPC sector 3, peste 2,5 milioane de ei, iar de la DGASPC Ilfov puțin peste un milion de lei.

Viața liderului grupării, plină de huzur

Deși a încasat milioane de lei de la stat  de la stat pentru îngrijirea bătrânilor din cele trei azile, viața acestora era una de coșmar. Godei promitea și deconta servicii  medicale și de recuperare sau de reintegrare socială, cazare, masă, îngrijire, dar nu le presta și îi lăsa pe vârstnici în condiții insalubre, bătuți și nemâncați.

În tot acest timp, viața liderului grupării infracționale era plină de huzur, spun procurorii. Ștefan Godei era un împătimit al petrecerilor cu lăutari, acolo unde cheltui fără măsură. Banii erau irosiți și pe prostituate dar și pe achiziția de droguri, notează procurorii.

”Potrivit procesului verbal al organelor de cercetare penală din 22.06.2023 au mai reieșit date potrivit cărora Godei Ștefan Cristian dispune de sume de bani însemnate pe care le cheltuiește pentru a apela periodic la serviciile unor prostituate, pentru a își procura droguri sau sume pe care le oferă la lăutari, sens în care potrivit discuțiilor avute de acesta în seara de 26-27.05.2023, a cheltuit pentru o singură astfel de serie de distracții, într-o noapte, suma de 25.000 de lei,” potrivit referatului întocmit de procurorii DIICOT.

În urma controalelor făcute de autorități la cele trei azile de bătrâni, oficialii au descoperit că unul dintre cămine era avizat să funcționeze, deși nu era conectat la rețeaua de canalizare a orașului Voluntari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE