Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Demiteri și demisii după scandalul privind azilele groazei. Surse: Marcel Ciolacu trimite corpul de control la ANPDPD

Mihai Tomescu, preşedintele Autorităţii Naţionale perntru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi (ANPDPD), şi vicepreşedintele instituţiei, Adela Crăciun, au fost demişi. Deciziile semnate de premierul Marcel Ciolacu au fost publicate, luni, în Monitorul Oficial. De asemenea, a fost demisă și Cristina Elena Anton, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).

11/07/2023 , 14:07

Surse: Premierul a dispus Corpului de control verificări la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi

Premierul Marcel Ciolacu a dispus, marţi, trimiterea Corpului de control al prim-ministrului pentru a verifica activitatea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, au precizat surse guvernamentale, potrivit Agerpres.

Anterior, Ciolacu a decis eliberarea din funcţie a preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor, Persoanelor cu Dizabilităţi, Mihai Tomescu, şi a vicepreşedintelui Adela Crăciun, după neregulile găsite la mai multe azile de bătrâni din judeţul Ilfov. 

10/07/2023 , 17:26

Conducerea DGASPC Sector 4 a fost demisă

”Ca urmare a deficiențelor constatate de către comisia de control la una dintre locațiile în care erau găzduiți șase minori aflați în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 4, Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță a luat măsura demiterii de îndată a conducerii DGASPC Sector 4.

Acțiunea de control a avut loc astăzi, 10 iulie a.c., în cadrul seriei de verificări efectuate la nivel național, în toate centrele sociale destinate adulților, copiilor și persoanelor cu dizabilități.

În cadrul acestor verificări, realizate în Sectorul 4, de o echipă mixtă de control, au fost constatate deficiențe în raport cu standardul necesar, precum cele în privința aspectului deteriorat al pereților interiori, al mobilierului, al echipamentelor sanitare, cât și în privința condițiilor de depozitare a alimentelor.

Până la momentul transmiterii prezentei informări de presă, locația respectivă a fost deja închisă, iar minorii au fost relocați în alte spații conforme, pentru ca toate deficiențele constatate să fie remediate în regim de urgență.”, se arată într-un comunicat.

10/07/2023 , 14:21

Șeful interimar al DSP Ilfov a demisionat. Alexandru Rafila: ”Vom organiza un concurs”

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Ilfov a demisionat luni, a anunţat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

”Astăzi am avut o discuție și o întâlnire cu directorul DSP Ilfov. Dânsul a considerat corect să demisioneze. Se afla pe un post interimar. Vom organiza un concurs pentru ocuparea postului de director al Direcției de Sănătate Publică Ilfov. ”, a anunțat ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila: ”Nu cred că aceste centre au avut astfel de probleme”

Alexandru Rafila a amintiti că premierul Marcel Ciolacu a solicitat ”o acțiune de evaluare și control la toate aceste centre din întreaga țară”.

”Sunt echipe mixte formate din reprezentanți ai diverselor autorități ale statului, inclusiv Inspecția Sanitară de Stat. (...)

Lucrurile din punct de vedere medical sunt sub control și am verificat împreună cu Inspecția Sanitară de Stat și activitate la nivel național desfășurată de anul trecut.

Ne-a interesat ce s-a întâmplat în județul Ilfov, la aceste trei centre care constituie subiectul unei anchete penale.

În luna ianuarie-februarie, aceste trei centre au fost verificate de către DSP Ilfov. Abaterile constatate au fost minore, se referau la modul de depozitare a așternutului murdar sau se referau la faptul că unii dintre angajați nu aveau cursul pentru noțiuni de igienă absolvit.

Nu cred că aceste centre au avut astfel de probleme”, a mai precizat ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății: ”De multe ori controlăm hârtii, în loc să controlăm evidențe”

”De multe ori controlăm hârtii, în loc să controlăm evidențe. Cred că lucrul cel mai important este să vedem cum sunt îngrijiți în mod efectiv pacienții care se află în astfel de centre.

Nu cred că este important dacă există un contract de prestări de servicii medicale unui astfel de centru, ci cum se desfășoară acele servicii medicale. Trebuie să existe discuții cu pacienții, cu medicii care oferă acest tip de asistență medicală încât să existe o corelație între contractele existente și realitatea serviciilor care sunt oferite acestor pacienți”, a mai precizat Alexandru Rafila.

Mihai Tomescu: ”Acțiunile de control au fost făcute cu profesionalism”

De altfel, Mihai Tomescu a scris încă de vineri despre plecarea sa din funcția de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi.

”Dragii mei, am luat astăzi act de decizia domnului Prim Ministru de a fi destituit din funcţia de preşedinte al ANPDPD. Eu mă consider o persoană demnă şi un profesionist şi nu vreau sa comentez aceasta decizie. Pentru mine aceasta funcţie nu a reprezentat o sinecură şi nu am o miză politică.

Tot ceea ce am facut a fost să mă pun in sprijinul persoanelor cu dizabilităţi si să repun pe picioare o institutie care a pătimit atat de mult de-a lungul anilor. Au fost cel puţin cinci reorganizări sau desfiinţări succesive ale acestei instituţii în ultimii zece ani, fapt ce se răsfrânge şi în calitatea politicilor sociale din acest domeniu. Legat de situaţia tragică şi cele petrecute în serviciile sociale apărute în spaţiul public zilele acestea, doresc să vă spun că monştrii care au avut aceste comportamente faţă de persoanele cu dizabilităţi trebuie să suporte consecinţele legii.

Vă asigur însă că toate acţiunile noastre de control şi monitorizare au fost realizate cu profesionalism şi de echipe formate din oameni de înaltă calitate morală. Vă mulţumesc pentru tot sprijinul şi îmbrăţişez comunitatea persoanelor cu dizabilităţi din România”, a scris Mihai Tomescu pe pagina sa de Facebook.

Directorul DGASPC Sectorul 3 ceruse suspendarea din post

De asemenea, primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a anunțat încă de vineri că directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3 a cerut suspendarea din post până la finalizarea anchetei și lămurirea situației, cerere aprobată de primar.

”Consider că este revoltător și condamnabil ceea ce s-a întâmplat în centrele private de găzduire și asistență care trebuiau să îi apere și protejeze pe cei mai vulnerabili dintre noi. Este inimaginabil că cineva se poate comporta cu atâta cruzime cu alte suflete și sper ca ancheta din acest caz să clarifice toate aspectele în discuție, iar cei vinovați să plătească.

Până la finalizarea anchetei și lămurirea situației, am aprobat azi cererea de suspendare din funcție a directorului Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3..”, a scris Negoiță pe pagina sa de Facebook.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE