Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Controale în mai multe județe din țară, după cazul azilelor din Ilfov. 15 amenzi şi 21 de avertismente date în Botoșani

După cazul azilelor groazei din Ilfov, au fost efectuate controale în mai multe județe din țară, în urma cărora șase centre sociale au fost închise. Cinci dintre acestea se află în București, iar al șaselea este un centru pentru persoane fără adăpost din Timișoara. Ca urmare a neregulilor constatate în una dintre locațiile unde erau găzduiți minori, conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 4 a fost demisă. În urma scandalului legat de azilele groazei, au avut loc demiteri și demisii în această instituție.

Nereguli găsite la patru centre pentru persoane vârstnice în Botoșani, 15 amenzi şi 21 de avertismente date

Totodată, în urma verificărilor efectuate în Botoşani la patru centre pentru persoane vârstnice au fost descoperite mai multe nereguli şi au fost aplicate 15 amenzi şi 21 de avertismente, informează, marţi, Prefectura Botoşani.

Amenzile date au însumat 144.800 lei.

"În această dimineaţă, prefectul judeţului Botoşani, Sorin Cornilă, a convocat o şedinţă de analiză a rezultatelor verificărilor efectuate, ieri, 10 iulie 2023, la patru centre rezidenţiale destinate persoanelor vârstnice, de pe raza judeţului Botoşani. În urma verificărilor efectuate ieri au fost identificate mai multe probleme: încălcare norme prevenire/stingere incendii, produse alimentare neetichetate corespunzător, alimente congelate neetichetate care aparţineau personalului, existenţa unui biocid TP1 cu termen de valabilitate expirat", precizează Prefectura Botoşani.

De asemenea, au fost găsite nereguli de pază şi securitate, lipsă documente specifice, lipsă sistem de alarmare şi control acces, neasigurare instruire adecvată în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pentru lucrătorii din centrele rezidenţiale, lipsă evaluare riscuri de accidentare şi îmbolnăvire profesională, plan de prevenire şi protecţie, instrucţiuni proprii, lipsă evidenţă timp de muncă, control medical periodic neefectuat. A fost găsită şi depăşirea numărului de beneficiari pentru care a fost acordată licenţa de funcţionare.

Centru pentru persoane fără adăpost din Timișoara, închis din cauza condițiilor insalubre

După controalele desfășurate începând de luni, un centru destinat persoanelor adulte fără adăpost din Timișoara a fost închis. Prefectul județului Timiș, Mihai Ritivoiu, a declarat că au fost descoperite "condiții insalubre peste tot". Primul centru închis în Timiș în urma acestor controale este Centrul de găzduire temporară a persoanelor adulte fără adăpost din Timișoara, situat pe strada Martir Gogu Opre 24.

Principalele constatări făcute au inclus produse alimentare expirate, lipsa autorizației DSVSA pentru blocul alimentar și condiții insalubre în întregul centru. Imaginile obținute au evidențiat aceste deficiențe. Un aspect dezolant este faptul că serviciile furnizate în acest centru sunt plătite din bani publici de către Primăria Timișoara, care anterior a confirmat prestarea acestor servicii și calitatea lor. Cu toate acestea, aceasta este o altă problemă care va fi discutată cu siguranță.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE