Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, revoltat că prefectul a închis un centru social al persoanelor fără adăpost

Dezvăluirile din ultima vreme, legate de cazurile "azilelor groazei" din județul Ilfov, s-au soldat cu demiteri și închideri de astfel de centre sociale. Unul dintre ele a fost în Timișoara și se numește 'Fundația Timișoara 89', care este cea mai veche fundație umanitară din județ. Acest centru a fost închis la dispoziția dată de prefectul Mihai Ritivoiu.

Numai că primarul Dominic Fritz s-a arătat revoltat de o asemenea decizie și și-a arătat nemulțumirea pe rețelele de socializare. Acesta s-a deplasat personal la acel centru și a transmis live pe Facebook chiar de la fața locului.

Dominic Fritz susține că" este revoltat" că prefectul a închis un centru social din Timiș

"Am fost astăzi la Fundația Timișoara 89 să văd cu ochii mei presupusele ”condiții de groază” prezentate de prefectul Mihai Ritivoiu și să vorbesc cu oamenii care își găsesc acolo adăpost. Condițiile nu sunt ca într-un hotel de lux, ci ca într-un cămin în care trăiesc mai mulți oameni cu probleme diverse în aceeași cameră.

Totuși, astăzi, prefectul de Timiș a anunțat că acest centru trebuie să se închidă. Sunt absolut revoltat de atitudinea prefectului. Mulți timișoreni au contribuit ca oamenii fără adăpost care ajung aici, oameni pentru care sistemul social de stat nu mai are soluții și care altfel ar trăi pe stradă, să aibă condiții decente. Mulți timișoreni au trecut pragul fundației pentru evenimentele culturale care se organizează acolo, în mijlocul oamenilor.

Fundația 89 este un stâlp al solidarității timișorene, cunoscută, îndrăgită și susținută de oameni de toate culorile politice. Din bugetul de stat, în peste 30 ani NICIUN singur leu nu a ajuns la fundație. Totul s-a făcut și se face din sponsorizări și din subvenţiile primăriei, subvenții pe care le-am dublat anul acesta pentru a face față creșterilor de prețuri. E halucinant cum acum guvernul, care nu a făcut absolut nimic pentru acești oameni, pretinde că îi ajută dându-i afară din propria lor casă. E o decizie birocratică de o cruzime rară, care nu are nicio legătură cu interesul și demnitatea oamenilor.

Toți cei din centru mi-au spus clar că vor să trăiască acolo. E o decizie motivată doar de nevoia de a acoperi alt scandal. Aveau nevoie de un scandal la Timișoara. Trebuia oare să-și facă prefectul ”norma”, să închidă ceva?", a spus Dominic Fritz.

Prefectul susține că a închis fundația Timișoara 89 din cauza neregulilor

Prefectul susține că fundația Timișoara 89 a primit bani de la bugetul statului, numai că Dominic Fritz îl contrazice și spune că este o fundație privată, prima fundație umanitară înființată după Revoluție și este condusă de scriitorul Petru Ilieșu. Potrivit spuselor primarului, acesta nu ar fi câștigat nimic din această fundație în cei peste 30 de ani de la înființare.

Tot pe rețelele de socializare, Mihai Ritivoiu a motivat decizia de a închide acest centru și a spus că au fost găsit neregului.

"Un prim centru închis în Timiş, ca urmare a controalelor demarate: Centrul de găzduire temporară a persoanelor adulte fără adăpost din Timişoara, str. Martir Gogu Opre 24. Principalele constatări: produse alimentare expirate, lipsa autorizaţiei DSVSA la blocul alimentar, condiţii insalubre peste tot. Imaginile vorbesc de la sine.

Dezolant este că serviciile furnizate de acest centru sunt plătite din bani publici de către Primăria Timişoara. Cea care a confirmat prestarea serviciilor şi calitatea acestora. Dar asta este o altă discuţie, pe care o vom purta cu siguranţă. De redeschidere discutăm doar după remedirea exemplară a deficienţelor", a fost postarea prefectului, care crede că unitatea va putea fi redeschisă după remedierea problemelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE