Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. DNA a deschis dosar penal în cazul azilului groazei din Mureș. Trei persoane au fost arestate preventiv

Trei persoane au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, în dosarul azilului groazei de la Bărdești, Mureș. Este vorba despre administratorul azilului și alți doi angajați. Instanța a luat această măsură după ce șapte adulți au fost descoperiți în condiții improprii, în subsolul unui imobil.

Cele 3 persoane sunt acuzate de procurorii DIICOT că încasau bani de la stat sau de la aparținători, pe care îi foloseau în scop personal. Procurorii mai spun că cei internați în azil au fost supuși unor tratamente inumane și degradante. În același caz, prefectul și subprefectul județului Mureș au fost deja demiși.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Şapte adulţi au fost descoperiți în condiţii improprii, în subsolul unui imobil, în azilul din judeţul Mureş la care premierul Marcel Ciolacu a cerut verificări.

Oamenii dormeau printre grămezi de moloz și materiale de construcție, pe saltele de pat murdare de fecale, urină și sânge. Una dintre persoane era în stare avansată de malnutriție (piele și os), cu leziuni la nivelul șoldului, acoperită de muște, potrivit Centrului de Resurse Juridice.

Pacienţii au fost transportaţi la spital.

29/07/2023 , 10:50

Trei persoane au fost reţinute de DIICOT

Trei persoane au fost reţinute de DIICOT în legătură cu modul în care mai mulţi oameni cu dizabilităţi erau ţinuţi în subsolul unui azil din localitatea Bărdeşti, judeţul Mureş, administrat de Asociaţia "Re-Min".

Potrivit unor surse judiciare, au fost reţinuţi administratorul şi preşedintele asociaţiei, precum şi un angajat al azilului, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane.

Conform DIICOT, în anul 2020, inculpaţii au constituit un grup infracţional în scopul săvârşirii infracţiunii de trafic de persoane, urmărind astfel obţinerea unor foloase patrimoniale de pe urma exploatării unor victime, persoane vârstnice ori cu dizabilităţi, prin încasarea, sub paravanul unei asociaţii, a sumelor de bani provenite de la DGASPC ori de la aparţinători.

Banii destinaţi îngrijirii bătrânilor au fost folosiţi cu preponderenţă în beneficiul membrilor grupării.

"Persoanele vârstnice ori cu dizabilităţi, internate în locaţiile gestionate de asociaţie, au fost supuse unor tratamente inumane şi degradante, prin exercitarea unor acte de agresiune fizică şi psihică, privare de libertate, neadministrarea tratamentului medical adecvat, lipsa îngrijirii şi asigurarea igienei. La data de 27.07.2023, au fost identificate cinci persoane vătămate, toate cu dizabilităţi, aflate în subsolul unei clădiri aparţinând asociaţiei, cazate în condiţii improprii, printre materiale de construcţii, cu saltele aşezate direct pe podea. În aceeaşi clădire, într-o încăpere de aproximativ trei metri pătraţi, au fost identificate alte două victime, în stare avansată de degradare fizică şi în imposibilitatea de a comunica. Până la acest moment au fost identificate 56 de persoane, cazate în spaţiile asociaţiei, majoritatea aflate în evidenţa DGASPC Mureş şi Covasna", anunţă DIICOT.

Cele trei persoane reţinute vor fi duse sâmbătă la Tribunalul Mureş, cu propunerea de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

29/07/2023 , 08:46

Noi detalii în cazul azilului groazei din Mureș

Voluntarii Centrului de Resurse Juridice trag un nou semnal de alarmă în privința azilului groazei din Mureș. Unii dintre beneficiarii ținuți captivi acolo le-au mărturisit că ar fi știut dinainte de unul dintre controalele instituțiilor statului și că ar fi fost sedați cu o seară înainte ca acesta să aibă loc. Mai mult, autoritățile statului nu au știut să intervină după ce voluntarii au descoperit ororile.

Voluntarii CRJ susțin că au încercat să stea cât mai mult cu beneficiarii Centrului ”Căsuța Lu' Min” din Mureș. Aceștia erau ținuți captivi în subsolul clădirii, în condiții inumane și degradante, spune Georgiana Pascu de la CRJ așa că a încercat să îi liniștească din primul moment.

Georgiana Pascu, manager de program la Centrul de Resurse Juridice: „Unii dintre rezidenți ne-au arătat că înainte cu o zi au primit o injecție și au auzit că urma să vină un control. Rămâne de văzut, mai ales că e cercetare pe rol acum, în ce măsură conducerea sau angajații centrului au avut informații despre sosirea inspectorilor sociali și de ce a fost nevoie să se sedeze chimic rezidenții”.

Între timp, voluntarii spun că încercau să afle informații de la angajatele centrului. Acestea însă susțineau că nu știau nimic despre întreaga situație deși unele s-ar fi aflat chiar în subsolul în care erau ținuți beneficiarii centrului. Cei de la CRJ mai susțin că au cerut documente în van. Abia când a sosit Poliția au putut afla numele celor ținuți aici.

Au obseravt atunci că din numărătoare lipseau doi. Din fericire, unul dintre tinerii de acolo a prins curaj, și i-a dus în spatele clădirii. Acolo, i-au găsit pe doi tineri închiși intr-o cameră fără lumină, fără aerisisre și de unde nu puteau ieși.

Inițial, voluntarii au crezut că sunt morți, pentru că nu se mișcau. Abia apoi și-au dat seama că sunt vii, dar aveau nevoie de ajutorul medicilor.

Și nu a fost totul. La aproape 4 ore de când au ajuns la centrul din Mureș, voluntarii Centrului de Resurse Juridice au fost anunțați brusc că toți funcționarii statului pleacă și vor rămâne singuri acolo.

Georgiana Pascu, manager de program la Centrul de Resurse Juridice: „Poliția de la Secția 3 rurală a luat declarații de la toată lumea și cerau și cei de la AJPSI și toți au spus că pleacă și rămâneam noi de la CRJ. În curte porțile se închideau, toată lumea pleca, pe motiv că nu exista încă o decizie de retragere a licenței acestui furnizor de servicii sociale și că nu puteau scoate oamenii de acolo și să îi relocheze. Oameni care afirmasera că fuseseră bătuți, legati, sedați”.

Voluntarii de la CRJ spun că au stat la centrul de îngrijire din Mureș până aproape de miezul nopții ca să se asigure că ultimul om pleacă din cladire cu ajutorul medicilor.

28/07/2023 , 17:35

Ciolacu: Trebuie să desfiiințăm anumite instituții ale statului

”Am avut dreptate. Trebuiesc desființate anumite instituții ale statului care nu funcționează. Trebuie regândit sistemul de control și sistemul de autorizare. Am văzut cu toții ce s-a întâmplat la Mureș, ce s-a descoperit și îi felicit pe reprezentanții ONG-urilor care s-au implicat voluntar din câte știu și au descoperit acest lucru și le sunt recunoscător ca om și ca român, pentru că intervenția lor și ne-a dovedit foarte clar faptul că ieri au salvat vieți, dacă nu s-ar fi descoperit la timp lucrurile ar fi putut avea o finalitate mult mai tragică.

Știm foarte bine că sub coordonarea prefecților și a subprefecților s-au făcut controale timp de o lună de zile. Din câte am înțeles, AJPIS controlase acest centru cu o zi sau două înainte și spusese că nu este nici o problemă. Doamna ministru a Muncii a luat decizia de a face comisie disciplinară conform legii și a fost dată afară persoana care a condus instituția. Azi am avut o discuție cu vicepremierul și ministrul de Interne Cătălin Predoiu și am dispus eliberarea din funcție atât a prefectului cât și a subprefectului.

Trebuie să înțelegem foarte bine care este rostul nostru și care e rostul statului în acest moment. Avem această latură când s-a dispus un control anunțat. Atâta timp cât eu am dispus ca prefectul să coordoneze aceste controale trebuie să înțelegem foarte clar că trebuie și să le urmărim.

Luni vom avea o discuție la Guvern cu toți reprezentanții ONG-urilor pentru a găsi modificările legislative pe care trebuie să le facem până pe 31 august. Urmând pe urmă să venim cu o lege în Parlament. Am dat în analiză în ceea ce privește pedepsele pentru aceste probleme. Repet, aceste instituții trebuie desființate”, a declarat Marcel Ciolacu.

28/07/2023 , 15:08

DNA a deschis dosar penal în cazul azilului groazei din Mureș

DNA a anunţat vineri că a deschis un dosar penal in rem care are ca obiect săvârşirea de către funcţionari publici a unor presupuse infracţiuni de abuz în serviciu în legătură cu licenţierea şi supravegherea activităţii azilului din localitatea Bărdeşti, judeţul Mureş.

"Pe rolul DNA a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect săvârşirea de către funcţionari publici a unor presupuse infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în legătură cu licenţierea/supravegherea activităţii unui centru de îngrijire şi asistenţă pentru persoane adulte cu dizabilităţi din judeţul Mureş. Urmărirea penală se desfăşoară cu privire la faptă ("in rem"), prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat. Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzaţii împotriva unei/unor persoane, ci are doar semnificaţia instituirii cadrului procesual care permite strângerea de probe necesare pentru a evalua dacă s-a produs ori dacă nu s-a produs vreo faptă ce ar intra sub incidenţă penală", transmite DNA într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.

28/07/2023 , 11:28

Audieri în cazul azilului groazei din Mureș

Patronul Asociației Re min și al centrului, dar și angajații care au lucrat la centrul din Bărdești vor fi audiați în următoarele ore.

Autoritățile centrale au demarat mai multe anchete, iar Corpul de Control al Ministerului Muncii va ajunge azi la Târgu Mureș, la Agenția Județeană de Plăți și Inspecții Sociale pentru a verifica care a fost situația beneficiarilor din azil.

Prima reacție a patronului

Centrul a fost închis. Patronul a venit la fața locului, însă nu a dorit să fie filmat. Acesta le-a spus jurnaliștilor că bătrânii cazați umblă peste tot în incinta clădirii, iar la subsol se află spălătoria, unde nu a fost cazat nimeni. Mai mult, bătrânii nu erau singuri, ci însoțiți de două angajate de la spălătorie.

Întrebat de jurnaliști dacă și-ar ține părinții în astfel de condiții, administratorul a răspuns că i-ar ține în condițiile care credea el că sunt oferite de azilul pe care îl conduce. Mai mult, acesta a mai spus că în anumite domenii de activitate, cum ar fi agricultura, condițiile sunt mult mai rele decât cele în care au fost găsiți bătrânii.

Unii dintre vecini au declarat că în urmă cu mai mult timp au auzit țipete, însă nu au știut de unde provin acestea.

Nu mai puțin de 30 beneficiari au fost mutați joi seara din centru. E vorba despre persoanele care au fost descoperite în subsolul clădirii și într-o anexă. 13 dintre ei au ajuns la spitalul județean de urgență din Târgu Mureș. Dintre aceștia, 11 au fost internați la clinica de psihiatrie.

Patru dintre beneficiari urmează să fie preluați în cursul acestei zile de către ambulanțe pentru a fi transferați la o clinică de specialitate din București.

Potrivit informațiilor obținute de Euronews România, beneficiarii au ajuns la centrul din Bărdeşti din județul Covasna și din Municipiul București.

Alți 17 beneficiari au fost preluați de ambulanțe joi seara și transferați la alte centre; nouă la Luduș, patru la Sighișoara și trei la un centru din localitatea Ideciu.

Licența asociației care a gestiona acest centru a fost retrasă de Ministerul Muncii.

Subprefectul județului Mureș, despre neregulile de la azilul din Bărdești. ”Printre beneficiari nu au fost copii”

Nicolae-Florin Pălășan, subprefectul județului Mureș, a declarat pentru Euronews România ce măsuri au fost aplicate în urma neregulilor descoperite la azilul din localitatea Bărdești.

„Au fost găsite 30 de persoane, beneficiare ale centrului. 13 persoane au fost transportate la UPU SMURD, iar astăzi avem 11 persoane internate la clinica de psihiatrie.

La UPU SMURD a rămas o persoană, iar o femeie beneficiară a centrului a fost internată la Medicală 1. Patru persoane vor fi transportate azi la București.

Printre beneficiari nu au fost copii. Au fost tineri.

Atribuțiile AJPIS Mureș au fost preluat de doamna director adjunct Simina Bariț și așteptăm o confirmare de la Ministerul Muncii să vedem în ce situație se află (directorul AJPIS Mureș) dacă a fost demis din funcție sau suspendat”, a afirmat Nicolae-Florin Pălășan.

28/07/2023 , 10:18

DIICOT preia ancheta în cazul azilului din Mureș

Ancheta în cazul azilului din localitatea Bărdeşti, unde oamenii erau cazaţi printre grămezi de moloz, pe saltele pline de fecale, urină şi sânge, a fost preluată de DIICOT Târgu Mureş.

”La data de 27.07.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Serviciul Teritorial Târgu Mureș au fost sesizați de către Prefectura Județului Mureș cu privire la situația înregistrată la un azil din localitatea Bărdești.

Cauză a fost înregistrată pe rolul DIICOT - Serviciul Teritorial Târgu Mureș, în vederea stabilirii situației de fapt și de drept”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

27/07/2023 , 22:43

Ministrul Muncii: Vom schimba legislația din temelii

”Din informațiile pe care le-am au fost atât controale mixte cât și controale ale Agenției Naționale de Plăți și Inspecție Socială, colegii din structura de la Mureș au fost acolo în teren, iar din păcate, constatarea pe care o facem este că în urma acestor controale din păcate situația a trenat, iar măsurile n-au fost adecvate situației.

În această seară am dispus retragerea licenței, încetarea calității de furnizor de servicii pentru această instituție, în același timp a fost dispusă procedura de cercetare disciplinară împotriva responsabililor pentru această situație revoltătoare.

Am fost în dialog inclusiv cu cei de la CRJ și le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat astfel încât să avem soluții, să venim cu ele atât pentru relocarea beneficiarilor de la Mureș, cât și pentru închiderea acestui prestator de servicii sociale. 

E foarte grav ceea ce vedem cu toții, este evident că instituțiile statului trebuie să își facă datoria, este evident că cei care sunt vinovați vor trebui să răspundă: disciplinar, penal, sub toate formele. Este evident că trebuie să avem o reformă la tot ceea ce se întâmplă pe partea de servicii sociale. 

Oamenii au fost deja relocați, sunt o parte dintre ei la Spitalul din Târgu Mureș (13 dintre ei), 16 au fost relocați la centrele din Ideciu, Ludu și Sighișoara, iar unul dintre cei de acolo a fost preluat de familie. Vom schimba legislația din temelii, este evident că procedurile de acreditare și licențiere  ale acestor centre de îngrijire sunt cu multe deficiențe și trebuiesc schimbate, e evident că trebuie să facem o reformă instituțională a instituțiilor de control astfel încât acestea să fie mai puține, să fie cu atribuții foarte clare, să nu se mai calce pe picioare și să arunce vina de la unii la alții și instituții mai puternice, iar integritatea celor care sunt inspectori sociali să primeze.”, a declarat pentru Euronews Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.

27/07/2023 , 22:36

Centrul de Resurse Juridice: Oamenii erau adăpostiți pe saltele murdare de fecale, urină, pete de sânge

”În jurul orelor 13, noi am ajuns la azil, în urma unor sesizări primite la CRJ, așa cum primim de 20 de ani, din partea oamenilor care cer ajutor, după ce nu au fost ascultați de instituțiile statului.

Acest așezământ a fost inspectat în urmă cu 2-3 zile de autoritățile statului și nu a văzut nimeni oamenii din subsol. Am intrat în curtea centrului, poarta era închisă cu un lanț și cu lacăt, am intrat în clădire. În spatele unei perdele de plastic erau adăpostiți pe saltele murdare de fecale, urină, pete de sânge, 4 persoane, două în vârstă, două mai tinere.

Printre mormane de moloz, materiale de construcție, cabluri de electricitate care atârnau din tavan, haine aruncate și pamperși murdari era o tânără de 19 ani care se afla într-o stare gravă de malnutriție piele și os, acoperită toată de muște. Inițial nu am văzut-o sub mormanul de mizerie de acolo. O altă tânără ne cerea apă. Iar persoanele în vârstă au avut o reacție de frică, în momentul în care ne-am apropiat de acestea.

Un alt tânăr ne-a povestit că și el locuiește la subsol și ne-a povestit situația.

Am apelat la 112 și am solicitat ajutor medical de urgență, care a venit în jurul orei 13:40. Echipaje medicale au solicitat ajutor în plus, apoi a venit poliția.

La 3-4 ore, un rezident ne-a arătat o altă intrare care ducea în spatele unei bucătării. În spatele unei uși unde scria <<materiale de construcție>> erau închiși 2 tineri, ușa era blocată cu o masă de metal, cu cărămizi. Ei stăteau pe întuneric, fără aerisire. Amândoi stăteau ghemuiți în pat, temători”, a declarat Georgiana Pascu, manager de programe la Centrul de Resurse Juridice.

27/07/2023 , 22:31

Avocata asociației care deține centrul: Nu a fost cazat nimeni în subsol

În exclusivitate pentru Euronews, avocatul asociației care deține căminul, a spus că persoanele au ajuns întâmplător în subsol.

”Vă pot spune că nu au fost exercitate niciun fel de acte de violență. Aceste susțineri făcute de premierul României nu se confirmă. Centrul din Bărdești este funcțional, nu s-a retras nicio licență, nicio autorizație de funcționare, până în acest moment.

Se efectuează cercetări. Nu vorbim despre rele tratamente aplicate nici beneficiarilor cu grad de handicap, nici bătrânilor.

Nu a fost cazat nimeni în subsol. Este un spațiu în care beneficiarii se plimbă deschis. În subsol e depozit, unde sunt obiecte de mobilier și de uz casnic și 5 sau 6 beneficiari au intrat în acel spațiu care era deschis. Noi considerăm că toată această desfășurare de forțe este o doar raliere la tematica națională la azilele groazei”, a spus avocata asociației care deține centrul.

VEZI GALERIA
16 imagini

ȘTIREA INIȚIALĂ

”Astăzi, politiștii Secției 3 Poliție Rurală Râciu au fost sesizați, prin apel 112, cu privire la faptul că, la subsolul unui imobil, din Bărdești, mai multe persoane sunt ținute în condiții improprii.

La fața locului s-au deplasat, de îndată, polițiștii, care au constatat că cele sesizate se confirmă, fiind vorba despre 7 adulți. A fost solicitată o ambulanță, aceștia fiind transportați la spital, pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.

De asemenea, au fost anunțați și reprezentanții Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Mureș și ai Direcției de Sănătate Publică Mureș, pentru luarea măsurilor legale din competență.

Această acțiune are drept scop protejarea vieții și sănătății, oferirea de ajutor și sprijin persoanelor vulnerabile, în special celor cu dizabilități și vârstnice, care se află în dificultate, în anumite centre de îngrijire. În acest caz, a fost sesizată unitatea de Parchet competentă.”, potrivit unui comunicat transmis de IPJ Mureș.

Marcel Ciolacu a dispus verificări la centrul de îngrijire unde erau victime închise în subsol

Premierul Ciolacu a anunţat, joi seară, că a dispus de urgenţă intervenţia instituţiilor statului, în urma informaţiilor primite de la Centrul de Resurse Juridice asupra unor abuzuri şi violenţe comisie împotriva unor beneficiari din Centrul de îngrijire şi asistenţă Căsuţa Lu'Min, din judeţul Mureş.

”Ca urmare a informaţiilor primite de la Centrul de Resurse Juridice, am dispus de urgenţă intervenţia instituţiilor statului în cazul unor abuzuri şi violenţe inadmisibile comise împotriva unor beneficiari din Centrul de îngrijire şi asistenţă Căsuţa Lu'Min, din judeţul Mureş. Conform informaţiilor primite, victimele erau ţinute închise şi supuse unor acte de violenţă, necesitând de urgenţă intervenţii medicale”, a scris Marcel Ciolacu, joi pe Facebook.

Prefectura Mureș: În fața unor asemenea atrocități, nimeni nu trebuie să rămână indiferent

”În urma unui apel telefonic am fost sesizați că în incinta Centrului care aparține Asociației RE-MIN din comuna Sântana de Mureș, sat Bărdești, 10 persoane sunt ținute în subsolul clădirii în condiții inumane. De îndată am dispus mobilizarea instituțiilor cu atribuții în domeniu: AJPIS, DSP si Inspectoratul de Politie Județean Mureș, care s-au deplasat la fața locului. Au fost găsite 8 persoane care au fost preluate de echipajele SMURD pentru îngrijiri de specialitate.

Mulțumim persoanei care a sesizat această nelegiuire!

În fața unor asemenea atrocități, când semenilor noștri le este refuzată condiția de om, nimeni nu are dreptul să rămână indiferent.

În fața răului trebuie acționat cu tărie și fermitate pentru că noi, toți, suntem copiii lui Dumnezeu.”, a anunțat Mara Togănel, prefectul de Mureș.

Reacția Ministerului Muncii

Ministrul Muncii a anunțat că a dispus ”Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi (ANPDPD) retragerea licenţei în cazul Asociaţiei «Re-Min», centrul «Căsuţa Lu’ Min» din comuna Sântana de Mureş, sat Bărdeşti”.

”Situaţia de la Mureş este intolerabilă! Aşa cum a cerut şi premierul Marcel Ciolacu, vinovaţii trebuie să răspundă! Solicit urgent Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) să înceapă procedura de cercetare disciplinară împotriva responsabililor de această situaţie revoltătoare”, a adăugat Simona Bucura-Oprescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE