Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Azilele groazei". Măsurile anunțate de Marcel Ciolacu după discuțiile cu ONG-urile: "Venim cu o ordonanță de urgență"

Problema "azilelor groazei" continuă să fie una dintre cele mai grave probleme pe care Guvernul trebuie să o rezolve cât mai repede. Mai mult, aceste probleme nu s-au oprit doar la azilele din județul Ilfov, ci continuă să apară cazuri grave și în județul Mureș sau în București.

Astfel, Marcel Ciolacu a avut o întâlnire cu reprezentanții ONG-urilor, iar în urma consultărilor, a ajuns la concluzia că sistemul de asistență socială a fost folosit ca un business, iar cel puțin o instituție din subordinea Ministerului Muncii a fost folosită ca o verigă de maximizare a profiturilor.

Marcel Ciolacu: "Insist pentru desființarea unei instituții din Ministerul Muncii"

Nu doar că legislația este permisivă, în acest moment, dar unele aspecte nici nu sunt reglementate. De exemplu, lipsește o evidență sau un registru unde să fie notați pacienții care sunt cazați în căminele de bătrâni.

Acest aspect poate să lase posibilitatea ca anumiți patroni să deconteze de două ori sume de bani pentru același pacient. Acum autoritățile vor să lanseze o platformă unde înregistrările să fie făcute în funcție de CNP, care este un indicator unic.

"Pentru a face primul pas, e o Ordonanță de Urgență. Eu insist pentru desființarea unei instituții din Ministerul Muncii, care nu a știut să acopere, ca și control, fiind o verigă în plus folosită pentru a scoate profituri. Mai mult, nu există un sistem informatic și sunt ferm convins că, cu ajutorul Curții de Conturi, vom descoperi că aceleași persoane sunt plătite de două-trei ori, nefiind un registru al acestor persoane și noi neștiind de fapt care este fenomenul întreg", a spus Marcel Ciolacu.

Premierul spune că sumele decontate pentru întreținerea persoanelor cu dizabilități vor fi diferențiate după gravitate, iar un registru cu persoanele asistate social va fi înființat de urgență.

"Vorbim de aparținători care-și permit să plătească sume importante și aparținători care nu-și permit. Vorbim de persoane vârstnice și persoane cu dizabilități. Marea problemă este în zona de persoane cu dizabilități, unde normele nu trebuie să fie egale pentru toate categoriile sau pentru copii.

Trebuie să să ne gândim că e nevoie de anumite tratamente medicale mai mari la o categorie de persoane și mai mică la alta. Abordarea la paușal, ca pe timpul comunismului, nu e abordarea corectă. Abordarea trebuie să fie total diferită", a explicat premierul.

Premierul spune că legislația va fi înăsprită pentru acordarea licențelor azilelor

În plus, potrivit legislației actuale, controalele se fac doar în teorie, pentru că practica le cere inspectorilor să anunțe momentul în care se duc în vizită la aceste cămine de bătrâni, ceea ce dă șansa unor patroni să ascundă adevărul.

Guvernul lucrează și la un alt sistem de acreditare pentru azilele de bătrâni. În acest moment, pot să fie situații în care o persoană care este externată de la spitalul de psihiatrie să fie cazată într-un centru în care nu există personal de specialitate.

Și nu în ultimul rând, proiectul de reformă care va fi, în cele din urmă, transpus într-o lege votată în Parlament, ar trebui să elimine și situațiile în care patronii au niște licențe provizorii. Au fost descoperite situații în care azilele din țară funcționau în baza acestor avize provizorii de mult timp.

În acest sens, o ordonanță de urgență care va schimba procesul de autorizare și control va fi adoptată până la sfârșitul lunii august.

"Trebuie să luăm ceva până în 31 august, să venim cu o ordonanță de urgență, să schimbăm sistemul de control și de autorizare. Dar referitor la legea propriu-zisă, aș dori ca în această sesiune parlamentară, să mergem în Parliament, nu va fi de mâine, dar să închidem, în primul rând, capitolul de abuz și de pierderi de vieți omenești, pentru că despre asta vorbim", a precizat Marcel Ciolacu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE