Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marcel Ciolacu cere noi măsuri în scandalul ”azilelor groazei”: demiterea șefului Inspecției Muncii și a mai multor șefi AJPIS

Premierul Marcel Ciolacu a cerut joi noului ministru al Muncii suspendarea din funcţie a şefilor Agenţiilor Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială din şapte judeţe, precum şi din municipiul Bucureşti, ca urmare a controalelor din azilele groazei.

”Suntem la finalul controlului la nivel naţional pe care l-am cerut în şedinţa de guvern şi deja există date şi fapte clare care ne obligă pe toţi să luăm anumite decizii ferme. Există o situaţie, sincer, de netolerat: judeţe unde s-au găsit centre fără autorizaţie, centre care funcţionau clandestin - toate sub ochii funcţionarilor statului român. Plus alte centre cu probleme grave închise sau cu activitatea suspendată. Din punctul meu de vedere este inadmisibil acest lucru. Cele mai multe asemenea cazuri sunt în: Arad, Giurgiu, Constanţa, Maramureş, Hunedoara, Teleorman, Vrancea şi Bucureşti, mai ales în Sectorul 1. Solicit noului ministru al Muncii, doamna Simona Bucura-Oprescu, ca toți șefii Agențiilor Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, celebrul AGEPIS, din aceste județe, plus șeful Agenției Municipale București, să fie urgent suspendați din funcție până la finalizarea anchetelor disciplinare. Totul legal.

Desființarea instituțiilor care nu funcționează

Premierul a spus că una dintre soluții este reprezentată de desființarea instituțiilor care nu funcționează conform normelor.

”Am descoperit că este o problemă uriașă și cu munca neagră. Câteodată erau condiții de Evul Mediu în aceste centre, în ceea ce privește condițiile de muncă. Din punctul meu de vedere este clar că Inspecția Muncii nu și-a făcut datoria. Doamna ministru, vă cer să luați aceeași măsură în cazul șefului acestei instituții.

Părerea mea este că trebuie să fim mult mai curajoși să și începem să desființăm instituții cu totul, care și-au dovedit incapacitatea de a face față cerințelor în acest moment. Cer președinților de Consilii Județene, în subordinea cărora se află Direcțiile Generale de Asistență Socială din județele amintite, să înceapă să schimbe toți acești directori din funcție. Este evident că nu și-au făcut treaba și datoria. Dacă nu vor face acest lucru, tot dânșii vor răspunde în fața românilor care i-au ales.”

Marcel Ciolacu a adăugat că deși demisiile și demiterile sunt necesare, acestea nu sunt suficiente pentru a rezolva problema, ci doar o modificare a legislației ar putea avea rezultatele dorite.

”De asemenea, domnul secretar de stat, Bogdan Despescu, m-a anunțat că a dispus deja controale la Inspectoratele Județene de Poliție din Arad, Maramureș, Hunedoara, Teleorman, Vrancea și la nivelul Poliției Capitalei. Sunt ferm convins că demiterile și demisiile sunt necesare, dar nu rezolvă decât o parte a problemei. De aceea, urmează cealaltă parte esențială: modificare legislației privind acreditarea, licențierea, monitorizarea și controlul acestor centre.”      

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE