Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Legi mai clare și mai drastice în cazul azilelor. Instituțiile implicate în controlul azilelor propun 10 modificări ale legislației

130 de mii de lei este cea mai mare amendă dată de autorități în urma controalelor la azilele din București. În teorie, pentru că, în practică, autoritățile au realizat că proprietarul va achita doar 20 de mii de lei, dacă plata se face în 15 zile. Așadar s-au hotărât să modifice prevederile legale. Iar lista de propuneri pentru modificarea legislației este una consistentă, după ce toți responsabilii implicați în controlul și supravegherea căminelor de bătrâni s-au strâns pentru a identifica greșelile de până acum. 

După două săptămâni de controale la azilele din Capitală oficialii spun că este nevoie de schimbarea legislației. Unele măsuri ar fi trebuit să fie prevăzute încă de la început. Spre exemplu, azilele ar trebui să obțină licența de funcționare doar după ce au toate avizele și nu invers cum este în prezent. 

Licența provizorie, valabilă pentru un an, ar trebui eliminată, pentru că mulți dintre patroni au abuzat de această prevedere și au prelungit-o în mod repetat, fără să facă demersurile pentru o funcționare corectă. Legea ar trebui să permită și controale neanunțate. Pompierii cer ca persoanele care nu se pot deplasa singure să fie cazate obligatoriu la parterul clădirilor. 

Diana Artene, prefectul Capitalei: ”Probabilitatea ca ei să fie evacuați în caz de incendiu, Doamne ferește, este infimă.”

Administratorii de azile s-au plâns că motivele amenzilor sunt puierile

25% dintre cămine controlate au rămas fără licență sau au avut activitatea suspendată.  Administratorii azilelor s-au plâns că unele motive ar fi fost puerile. 

 Diana Artene, prefectul Capitalei: ”Plasele de țânțari sunt importante. Am întrebat și eu acest lucru de ce sunt importante. Mi-au sărit cel puțin două instituții, cum doamnă, țânțarul este vector de transmitere a germenilor, a bolilor. Dacă el ajunge pe bătrân sau pe alimente, transmite boală, da este importantă plasa de țânțari.”

Oficialii cer și modificări cu privire la plata amenzilor. 

Diana Artene, prefectul Capitalei: ”Să nu se mai permită plata în termen de 15 zile a minimului din amendă. Ele chiar dacă par mari, devin derizorii când stai să te gândești că vei plăti în 15 zile doar două mii de lei, chiar dacă amenda a fost către maxim și atunci plata a două mii de lei în 15 zile nu este prea oneroasă pentru aceste persoane, și-o pot permite și pot continua în neglijarea legii.”

Până acum au controlat 188 de azile din cele 202 existente în București. Dincolo de amenzi, polițiștii au deschis și nouă dosare penale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE