Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Azilul lui Godei primise punctaj maxim de la funcţionari. Acesta fusese și anunțat de control

Inspectori socialii de la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Ilfov cercetați de DNA pentru abuz în serviciu îi dăduse azilului lui Godei punctaj maxim la condiţiile de cazare şi îngrijire a bătrânilor.

După un control făcut la începutul lunii mai la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi "Armonia" din localitatea Afumaţi, administrat de asociaţia lui Godei - "Sf. Gabriel cel Viteaz", inspectorii au acordat punctaj maxim azilului, ignorând condiţiile îngrozitoare în care erau ţinuţi bătrânii.

Potrivit unui referat al DNA, pe 12 iulie 2022, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi a acordat Centrului din Afumaţi o licenţă de funcţionare provizorie pe durata unui an.

După obţinerea licenţei provizorii, funcţionarii de la AJPIS Ilfov trebuiau să efectueze o vizită de evaluare la azilul lui Godei, pentru a constata dacă sunt respectate standardele minime de funcţionare.

Ulterior, în luna mai 2023, la azil s-au prezentat doi inspectori sociali de la AJPIS Ilfov, Andrei-Cornel Năstase şi Florina Rontescu, care au întocmit un raport, în care au acordat punctaj maxim îndeplinirii fiecărui standard, rezultând un punctaj final de 82 puncte.

"La prezenta vizită de evaluare în teren, inspectorii sociali au constatat că spaţiile de cazare şi comune ale centrului rezidenţial, inclusiv cele destinate păstrării alimentelor şi servicii mesei, corespund cerinţelor de siguranţă şi confort. Aceste spaţii sunt curate şi igienizate corespunzător, destinaţia încăperilor este respectată, iar amenajarea interioară şi exterioară facilitează accesul uşor al beneficiarilor/angajaţilor către toate spaţiile centrului rezidenţial", se arăta în raport.

Godei a fost informat de unul dintre inspectori despre control

Anchetatorii precizează că, pe 25 aprilie 2023, unul dintre inspectori, Florina Rontescu, l-a înştiinţat telefonic pe Ştefan Godei când va avea loc vizita de evaluare, astfel încât Godei să poată "cosmetiza" situaţia de la azil.

De asemenea, deşi în raportul de evaluare se consemnează că numărul beneficiarilor admişi în centru era de 25 şi toţi deţineau certificate de încadrare în grad de handicap, din actele dosarului rezultă că în centru se găseau, la data vizitei de evaluare, 28 de beneficiari şi că, întrucât trei dintre aceştia nu deţineau certificat de încadrare în grad de handicap, la sugestia inspectorilor au fost modificate listele de beneficiari, iar cei trei care nu aveau certificat au fost mutaţi din centru.

În plus, cei doi inspectori l-au învăţat pe Godei cum să întocmească documentele pentru a certifica că azilul asigură un raport personal de

specialitate de îngrijire şi asistenţă/persoană cu handicap de 1/1,20, conform legislaţiei, şi au inserat în raport doar 4 fotografii cu exteriorul clădirii, pentru a ascunde realitatea din interior.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE