Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mai mulți români vor munci până la 65 de ani. Ministrul Muncii: România, prin PNRR, nu mai încurajează pensionarea anticipată

Angajații de pe ambulanțe, salvamontiștii, silvicultorii și alte categorii de personal care lucrează în condiții speciale nu se vor mai putea pensiona anticipat. Noua lege a pensiilor, adoptată de Camera Deputaților, a scurtat lista angajaților care puteau ieși la pensie mai devreme de 65 de ani. Sindicatele din domeniile afectate spun că vor protesta față de modificare. Mai mulți sindicaliști au intrat în greva foamei imediat după adoptarea legii.

Ionel Ciupercă are 49 de ani și lucrează de 22 de ani la Serviciul Județean de Ambulanță Brașov. Spune că ambulanțierii înfruntă multe pericole, motiv pentru care ar trebui să iasă la pensie anticipat, în continuare. 

Ionel Ciupercă – asistent medical, Serviciul Județean de Ambulanță Brașov: Au fost cazuri când am fost amenințați cu arme de foc, arme albe, au fost accidente rutiere. Au fost colegi care au fost bătuți, înjunghiați, împușcați. De multe ori, colegi de-ai noștri care au avut diferite afecțiuni, accidente vasculare, din păcate, nu au mai apucat pensia efectiv. Gândiți-vă să mergeți la resuscitare, să susții o resuscitare la 65 de ani. Deja atunci probabil apar și boli cronice, ca la fiecare om.

Ambulanțierii au fost tăiați de pe lista angajaților care sunt încadrați în condiții speciale de muncă și care se pot pensiona mai devreme de 65 de ani. După dezbateri aprinse în Camera Deputaților, noua lege a pensiilor a fost adoptată și, imediat după vot, mai mulți sindicaliști din domeniul sanitar au anunțat că intră în greva foamei.

Gheorghe Chiș – Președinte, Sindicatul „Ambulanţa” din România: Măsurile pe care noi am decis să le luăm, și să nu afectăm populația României, ni le asumăm noi. Intrăm în greva foamei! Din acest moment, din țară vor veni colegi la Parlament care vor intra în greva foamei, alături de mine.

Pe lângă ambulanțieri, și dansatorii, artiștii de la circ, pompierii civili, salvamontiștii și pădurarii au fost tăiați de pe listă

Elena Gherghescu – animator pentru copii: Ca animator, nu prea te poți pensiona la 65 de ani. Adică este o meserie pe care o poți face când ești tânăr, în principiu. La 65 de ani, cine ar putea oare să țină sub control copiii, să aibă foarte multă energie și răbdare cu ei? Eu la 65 de ani nu cred că voi mai putea face această meserie și să fiu în continuu cu zâmbetul pe buze.

Unii dintre angajați au ieșit în stradă, în fața Guvernului, săptămâna trecută pentru a-și striga nemulțumirile. În cazul anumitor categorii, opoziția a cerut în Parlament menținerea posibilității de pensionare anticipată, având în vedere condițiile grele în care lucrează, însă partidele aflate la putere, PSD și PNL, au respins toate amendamentele.

Simona Bucura-Oprescu - Ministrul Muncii: În România, în acest moment, avem o vârstă foarte scăzută a pensionării. Acesta este motivul pentru care România a avut în PNRR faptul că nu mai încurajează pensionarea anticipată. A fost un angajament pe care România și l-a luat. Rămân în continuare anumite categorii de angajați încadrați în condiții speciale. De exemplu, minerii au obținut o victorie în comisia pentru muncă din camera deputaților. Ei se vor putea pensiona în continuare la vârsta de 45 de ani și vor putea, de asemenea, să se pensioneze anticipat cei care lucrează în morgă, balerinii, cei care fabrică muniții, cei care activează în zonele 1 si 2 de radiații. Sunt doar câteva exemple.

Noua lege a pensiilor urmează să ajungă pe masa președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare și va intra în vigoare, după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE