Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Tot ce trebuie să știi despre noua lege a pensiilor. Actul normativ ajunge la votul final

UPDATE - După o mulțime de discuții și controverse, legea pensiilor a primit raport de adoptare în Comisia pentru muncă din Camera Deputaților, ca for decizional, însă au existat mai multe amendamente. Conform proiectului de lege de până acum, unele pensii ar fi scăzut, în loc să crească după recalculare, așa că a fost rectificat acest aspect, iar ele nu vor scădea, dar nici nu vor fi mărite.

Printre amendamentele adoptate:

  • Vârsta de pensionare a minerilor, care ar urma să rămână tot de 45 de ani, nu de 47 de ani.
  • Până în 2035, vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani.
  • Stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani.

Astfel, legea urmează să fie votată în plenul Camerei.


Știrea inițială:

Noua lege a pensiilor ajunge astăzi în Camera Deputaților, la mai puțin de o săptămână după ce a fost adoptată de Senat. PSD și PNL vor ca legea să treacă pe repede înainte de Parlament, și să să fie promulgată până la finalul anului.

Ministerul Muncii anunță că pensiile românilor vor crește în anul electoral 2024, în medie, cu 40%. De asemenea, proiectul prevede majorarea treptată a vârstei de pensionare pentru femei și bărbați, până la 65 de ani.

Legea pensiilor ar urma să producă efecte încă de la 1 ianuarie 2024. Toate pensiile, inclusiv cele speciale vor crește cu 13,8%.

Acest lucru se întâmplă ca urmare a indexării cu indicele inflației. De asemenea, pe parcursul anului următor ar trebui să fie recalculate toate peste cele patru milioane de pensii din România.

Pensia minimă este de 1.125 de lei, iar de la data de 1 ianuarie ar trebui să ajungă la 1.281 de lei. Mai mult decât atât, Ministerul Muncii promite că pensia minimă va ajunge la aproape 2.000 de lei net în toamna anului viitor.

De asemenea, nici o pensie nu ar trebui să scadă după recalculare. Impactul bugetar al tuturor acestor creșteri este estimat la 25 de miliarde de lei.

Legea va aduce schimbări și în privința vârstei de pensionare

Vârsta minimă de pensionare va crește treptat pentru femei astfel încât în anul 2035 nici un român nu va mai putea să se pensioneze înainte de 65 de ani decât în condiții speciale.

Stagiul minim de cotizare va fi de 15 ani după noua lege a pensiei, iar cel complet va fi de 35 de ani. De asemenea, românii își vor putea cumpăra până la șase ani de vechime.

O altă noutate va fi reducerea vârstei de pensionare pentru femeile care au născut și crescut copii de-a lungul vieții, astfel:

  • un copil-șase luni
  • doi copii-un an
  • trei copii-un an și jumătate
  • patru copii-doi ani
  • cinci copii-doi ani și jumătate
  • șase copii-trei ani
  • șapte copii sau mai mulți-trei ani și jumătate

Ne așteptăm ca legea să fie modificată ușor în Camera Deputaților pentru că PSD și PNL vor să introducă câteva excepții pentru categoriile vulnerabile.

De exemplu, vârsta de pensionare pentru mineri ar urma să rămână la 45 de ani și nu la 47 de ani, așa cum prevede proiectul înaintat de Senat.

Ne așteptăm să vedem câteva excepții și pentru anganații care lucrează cu deșeuri radioactive. După ce va trece de Camera Deputaților, noua lege a pensiilor va merge la Klaus Iohannis pentru promulgare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE