Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România funcționează sub deviza optimismului. Cifrele pe care este construit bugetul din 2024 se bazează pe o revenire a economiei

Dacă economia dă semne de oboseală, România are un capitol la care înregistrează creșteri peste media europeană: la optimism. Prognozele economice arată o revenire în 2024.

Este principalul argument al Executivului Ciolacu pentru creșterea cheltuielilor cu pensiile și salariile. În schimb, la nivel de Uniune, sunt semne că zona euro este în pragul unei recesiuni ușoare.

Guvernul reportează optimismul pentru anul viitor. Dacă anul acesta, prognozele au fost ajustate în scădere, de anul viitor, România va tura motoarele.

Economia va crește cu 3,4%. Produsul Intern Brut al României ar ajunge la 350 de miliarde de euro, Inflația va coborî la 4,5% iar salariul mediu net va fi de peste 4.700 de lei. Sunt cifrele Comisiei Naționale de Prognoză.

Un avans economic realist, ar spune unii economiști, mai ales că ne așteaptă un an electoral cu creșteri ale veniturilor populației. Ceea ce va duce la o revenire a consumului.

Sunt procente apropiate de ce prognozează Comisia Europeană în privința României. Dacă anul acesta avansul economiei va fi de 2,2%, în 2024 va ajunge la 3,1%, iar în 2025, va fi de 3,4%. Inflația va coborî în următorii ani, dar va dura mai mult și va afecta consumul și creditarea populației.

Datoria va trece de 50% din PIB în 2025

Iar costurile Guvernului vor fi în continuare mari. Deficitul va coborî din 2024, dar este departe de țintele stabilite cu Comisia Europeană. Este de menționat că majorările pensiilor nu au fost luate în calcul pentru deficitele estimate. În contextul creșterilor salariale, datoria va trece de 50% din PIB în 2025.

Și Fondul Monetar vede o revenire a economiei anul viitor, după ce anul acesta prognozele au fost ajustate în scădere. Iflația se va menține ridicată și în 2024, însă va scădea considerabil față de anul acesta.

Datele privind evoluția PIB arată zona euro în risc de recesiune, dar nu este limpede dacă se va intra cu scăderi în 2024.

În cazul României, datele Eurostat arată că Produsul Intern Brut a înregistrat un avans de 0,4% în trimestrul al treilea, comparativ cu trimestrul precedent. În spațiul comunitar, doar Letonia şi Belgia au înregistrat în trimestrul al treilea o creştere economică superioară României.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE