Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Efectele legii pensiilor: Noi taxe, scumpiri și deficit. Avertismente de la BNR și FMI: Noua lege trebuie modificată

Trecută cu scandal în Guvern, majorarea pensiilor ar putea provoca un cutremur pentru bugetul de stat. Mai ales după alegerile din 2024. Specialiștii prognozează un val de noi taxe și impozite pentru acoperirea noilor cheltuieli, dublat de scumpiri și de creșterea inflației în 2025. În paralel, BNR lansează avertismente, iar FMI a recomandat deja Executivului Ciolacu să modifice noua lege a pensiilor pentru a nu fi afectată ținta de deficit asumată de țara noastră.

Nicolae Ciucă, președintele PNL: ”Nu cred că trebuie să venim în fața cetățenilor și să facem joc politic. Ținând cont de impact este absolut necesar să se identifice sursele de finanțare. În total în 2024 avem nevoie de 25 de miliarde iar pt 2025, de 33 miliarde.”

Marcel Ciolacu, premierul României: ”Categoric, în 2024 nu va fi nicio o mărire de impozite. Aștept de la ministrul Finanțelor un plan de măsuri administrativ asumat: atât în ceea ce privește colectarea la bugetul de stat, cât și în ceea ce privește digitalizarea ANAF-ului și a sistemului vamal.”

Simona Bucura, ministrul Muncii: ”De unde bani în plus? Din bugetul României întrebările pe care ni le adresați ni le-am pus și noi și am găsit răspunsuri.”

Dincolo de miza politic-electorală a majorării pensiilor, conflictul dintre partenerii de coaliție trădează un alt aspect: criza financiară cu care se va confrunta Executivul. Mai ales după alegerile din 2024, ca efect al noilor măsuri sociale cu impact bugetar semnificativ.  De pe margine, conducerea BNR deja a dat un avertisment: guvernanții să nu-și pună mari speranțe în politica de colectare ca singura soluție de finanțare pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare cu pensiile. 

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: ”Dincolo de miza politic electorală a majorării pensiilor, conflictul dintre partenerii de coaliție trădează un alt aspect: criza financiară cu care se va confrunta Executivul. Mai ales după alegerile din 2024, ca efect al noilor măsuri sociale cu impact bugetar semnificativ. De pe margine, conducerea BNR deja a dat un avertisment: guvernanții să nu-și pună mari speranțe în politica de colectare ca singura soluție de finanțare pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare cu pensiile.”

Semnalul BNR a fost precedat de un altul. Potrivit unor surse guvernamentale, reprezentanții FMI au recomandat deja autorităților de la București să modifice proaspăt adoptata lege a pensiilor, pe motiv că impactul acesteia asupra PIB-ului va afecta ținta de deficit bugetar de 3% asumată de țara noastră. 

Apel FMI pentru modificarea noii legi a pensiilor

„Cheltuielile suplimentare implică o traiectorie a deficitului inconsistentă cu consolidarea bugetară și atingerea țintei de 3% din PIB. (…) Este necesar ca această componentă a legii să fie reconsiderată, sau implementarea legii în forma propusă să fie reconsiderată”, potrivit FMI. 

Pentru specialiști, venirea cu noi taxe și impozite este inevitabilă. Dar din 2025, nu în următorul an marcat de patru teste electorale.

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal: ”Este inevitabil ca deficitul să fie mai mare înainte de anunțarea intrării aprobării legii pensiilor pe ultima 100 m. A fost amânată reforma pensiilor, întrucât într-adevăr nu erau resurse și România de ani de zile stă cu apa la nas. Ar fi trebuit ca cele două ministere,să fi discutat să se ajungă la o înțelegere armonizată a impactului.”

Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România: ”Șocul cel mai puternic asupra deficitului bugetar va veni în 2025, când se vor mai adăuga undeva 1,7 – 1,8, poate chiar două puncte procentuale la deficitul bugetar. Probabil vor fi anumite majorări de taxe și anul viitor. Însă cele mai mari majorări de de taxe, care prin comparație cele de anul acesta vor părea mici, vor fi în 2025 pentru a ajusta politica fiscală. Tot în prețuri va ajunge și probabil companiile vor anticipa acest lucru și vor începe ușor-ușor să crească prețurile prag deja din decembrie, pentru ca la începutul lui ianuarie deja să fie cu prețurile unde unde doresc să fie și unde încorporează deja această taxă.”

Deocamdată, guvernanții nu dau semne că vor reveni asupra prevederilor noii legi. Proiectul va ajunge săptămâna viitoare în Parlament, unde va fi adoptat în procedură de urgență, astfel încât să poată intra în vigoare începând cu ultima lună a acestui an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE